Rasisme-opprøret: Her er bøkene du kan lese nå!

Boktips: Demonstranter over hele verden raser etter politidrapet på George Floyd i USA. Her er bøkene som har klatret til topps på bestselgerlistene og som anbefales i sosiale medier.

Av 

Camilla Norli

Publisert:

Artikkelen er over ett år gammel

Reni Eddo-Lodge: «Why I’m No Longer Talking to White People about Race»

Debutbok fra 2017 som startet som et blogginnlegg fra den britiske journalisten Reni Eddo-Lodge. Hun hadde fått nok og blogginnlegget om hvordan rasismedebatten styres av hvite mennesker som aldri har opplevd rasisme, gikk viralt - og resulterte i boken der hun går dypere inn i problematikken.

Nå er boken den mest solgte på Amazon i Storbritannia, og forfatteren har ifølge The Guardian bedt kjøpere av boken om å gi det samme beløpet boken kostet dem til Minnesota Freedom Fund. Hun skrev på Twitter at denne boken har endret livet hennes økonomisk, og hun liker ikke ideen av å tjene penger «hver gang en video av en svart persons død går viralt».

Selger mest i USA

Robin DiAngelo: «White Fragility. Why it’s so hard for white people to talk about racism»

og Ibram X. Kendi: «How to be an antiracist»

I USA - der demonstrasjonene raser videre etter politidrapet på George Floyd - ligger disse to bøkene helt på toppen av Amazons bestselgerliste (og selger mer enn den nye Hunger Games-boken som solgte 500.000 bare i sin første uke). Den første er en sakprosabok fra 2018 om rasisme og «hvit skjørhet» - en typisk fornærmet reaksjon hvite mennesker har når temaet rasisme kommer på bane. Boken lå over et år på New York Times bestselgerliste da den kom.

Ibram X. Kendi, forfatteren av «How to be an antiracist», twitret tirsdag: «Dette skjer ikke hver dag ... At nr. 1 og nr. 2 uansett sjanger nå er to bøker som utfordrer rasisme. Dette er deg.» Boken tar opp at det er ikke nok å IKKE være rasist, vi må være antirasister. Kendi ligger forøvrig også på toppen av New York Times-bestselgerliste for ungdomsbøker med «Stamped: Racism, Antiracism, and You» som han har skrevet sammen med Jason Reynolds.

To sterke ferske romaner

Ta-Nehisi Coates: «Vanndanseren»

Kjøp boken

Ta-Nehisi Coates «Vanndanseren»

Tanum

379,-
Til butikk

Coates er kritikerrost for sine essay og opptatt av hvordan historien spiller inn på dagens situasjon i USA; hvordan rasismen i dag henger sammen med slaveriet og kampen for frihet. Hans essaysamling «Between the world and me» er kåret til en av tiårets ti beste sakprosabøker av Time - og hyllet av en rekke andre medier, samt nobelprisvinner Toni Morrison som mener den er «påkrevd lesing» for å forstå USAs rasehistorie. Og da Coates romandebuterte med «Vanndanseren» - som kom på norsk i februar i år - er det slaveriet som er tema. Hiram Walker blir født som slave på en tobakksplantasje i Virginia i 1850. Moren ble solgt da Hiram var liten, av faren - som er den hvite plantasjeeieren.

Jesmyn Ward: «Syng, gravløse, syng»

Ward har vunet National Book Award to ganger - også for denne romanen om familie, rase og klasse. Boken er løftet frem av Margaret Atwood som «et must» å lese og kom på norsk i januar. Sørstatsroman som handler om et vondt og uferdig kapittel i amerikansk historie - noe som den siste tidens opptøyer i aller høyeste grad viser. Dagsavisen skriver i sin anmeldelse at det er «en medrivende, godt fortalt historie, og en spennende innføring i en flik av Amerika vi sjelden hører fra.» Vi møter Jojo på 13 år og hans familie på landsbygda i Mississippi. Trolig kommer Wards kritikerroste memoaerer «Men we reaped» - som også er viktig lesning for å forstå det som skjer - på norsk til høsten.

Norske vitnesbyrd

Camara Lundestad Joof: «Eg snakkar om det heile tida»

Dette norske vitnemålet fra den norske dramatikeren Camara Lundestad Joof er det mange som har anbefalt de siste dagene. Hun er født i Norge og har norsk mor og gambisk far - og boken skildrer ifølge forlaget rasismen hun stadig opplever. Den infiserer hverdagen og styrer tankene hennes. Kan hun noen gang fri seg selv fra spørsmålet om hudfarge? Boken er utgitt i Samlagets essay-serie «Norsk røyndom» om den norske samtiden - og her finner du også:

Sumaya Jirde Ali: «Ikkje ver redd sånn som meg»

«Det er først no, som tjueåring, eg forstår kor knusande 22. juli var for meg. For identiteten min. Eg var tretten år, og eg slapp ikkje unna det politiske. Eg bar det med heile meg.» Det skriver Sumaya Jirde Ali (nå 23) som kom til Bodø som barn - og beskriver barndommen som bekymringsløs. Men så kom sjokket etter 22. juli - og her forteller hun hva det gjorde med synet på seg selv. Sumaya Jirde Ali har også gitt ut diktsamlingen:

«Melanin hvitere enn blekemiddel»

Diktsamling som handler om det å bære en annen historie med seg overalt. Forlaget skriver: Den handler om burkakjerringa og om en mamma som vil hjem igjen, om opprør og skjønnhet, og om morsmålets vokaler.
Men hvem er egentlig burkakjerringa? Er hun deg - eller kanskje meg? Eller oss begge?»

Ungdomsromaner

Angie Thomas: «The hate U Give» og «På vei mot toppen»

«The hate U Gve» er ungdomsromanen som har ligget utrolige 170 uker sammenhengende på The New York Times’ bestselgerliste (og ligger nå på andreplass på ungdomsboklisten).

Boken er inspirert av Black Lives Matter-bevegelsen og rapperen Tupac. Angie Thomas kommer fra Jackson i Mississippi og har selv bakgrunn som rapper. I år kom hun med en ny bok for ungdom - som også handler om sosial ulikhet og rasisme: I «På vi mot toppen møter vi 16-årige Brianna som vil gå i sin drepte fars fotspor og bli rapper. Begge bøkene er oversatt til norsk.

Publisert:

Les også

 1. Krimkongen Jo Nesbø fikk lesekick: Her er 10 bøker han elsker!

  Krimkongen Jo Nesbø (60) er blitt nyforelsket i å lese bøker - og leser rundt to bøker i uken.
 2. Influencerboom i bokbransjen: «Samme hvor drit boken er, selger den bra»

  Forlagene kjemper om influencerne som automatisk gir dem bestselgere – og i år kommer det bøker av blant andre Mads…
 3. Krimguide 2020: Ti krimbøker å merke seg i vår

  Bare i første halvår av 2020 utgir norske forlag nærmere 100 krimbøker - og tradisjonen tro guider VG deg gjennom…
 4. Lars Saabye Christensens lille dikttrøst: Kjenner ikke byen igjen

  Lars Saabye Christensen (66) har skrevet om Oslo, om byen og byens gater i mange romaner - og nå kjenner han ikke byen…
 5. Boktips til ferien: 10 perfekte sommerbøker! (2019)

  Her er VG-anmeldernes beste lesetips til ferien: Velg og vrak mellom krim, god underholdning og briljante romaner!

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. 5 grunner til at vi elsker «Normal People»

 2. Maja Lunde er Årets Peer Gynt: – Gir ut personlig corona-dagbok

 3. Anton blir forfatter: Gir ut to bøker, elsker kjendislivet, får hatmeldinger

 4. Sex og død i Kristi navn. Bokanmeldelse: Jonas Bonnier: «Knutby»

 5. Influencerboom i bokbransjen: «Samme hvor drit boken er, selger den bra»

Fra andre aviser

 1. Økt interesse for litteratur om rasisme

  Aftenposten
 2. Camara Lundestad Joof er forbanna lei av å snakke om rasisme. Likevel gjør hun det hele tiden.

  Aftenposten
 3. To suspendert etter at 75 år gammel mann ble alvorlig skadet – 57 politifolk slutter i protest

  Aftenposten
 4. Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!

  Aftenposten
 5. Han har gjort research siden 1976 og «forutså» pandemien. Men én ting ved koronasituasjonen overrasker forfatteren.

  Aftenposten
 6. Bokanmeldelse: «Knutby» er blitt en flat roman om en bisarr sekt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no