FEIRER PÅ HOTELL: Lars Mytting skal feire Bokhandlerprisen med kona Tuva og tvillingdøtrene på 11. Her er han sammen med kona rett etter prisutdelingen på Litteraturhuset i dag. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Lars Mytting vant årets bokhandlerpris

Feirer med hotellfrokost på rommetLars Mytting (46) erobret Bok-Norge med superbestselgeren «Hel ved» i 2011, og i dag stakk han av med Bokhandlerprisen 2014 for romanen «Svøm med dem som drukner».

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg er hoppende glad, sier Mytting til VG.

Prisen mottok han i dag av kulturminister Thorhild Widvey på Litteraturhuset i Oslo – etter at ansatte i bokhandlere over hele landet har stemt fram boken som sin favoritt blant alle årets norske bøker innenfor skjønn- og generell litteratur.

Mytting kjempet om prisen med blant andre Jon Michelet, Anne B. Ragde, Tore Renberg, Unni Lindell og Carl Frode Tiller. Her er alle de nominerte.

VG+: Les forfatternes egne historier bak alle de ti nominerte bøkene

– Det er vanskelig å si noe om konkurrentene, jeg tenker heller på de mange gode forfatterne som har fått prisen før – og at det er veldig ærefullt å komme inn i den rekken der. Per Petterson og Levi Henriksen er forfattere som tidligere har vunnet, og som jeg setter veldig høyt. Det å se min boktittel sammen med deres, kommer jeg til å være stolt over til jeg blir senil, sier Mytting – som hadde med seg kona Tuva og tvillingdøtrene på 11 år til prisutdelingen.

– Vi skal feire med middag, bo på hotell – og nå lurer vi på om vi skal spandere på oss frokost på hotellet. Jeg heller til at det kommer til å skje, sier Lars, som er spesielt imponert over den vurderingen som ligger til grunn for Bokhandlerprisen.

– Det er jo flere hundre erfarne lesere fra alle smaksretninger og aldersgrupper som har stemt. Det er et slags Bok-Norge i miniatyr. Så dette er en kolossal ære, og jeg setter prisen veldig høyt. Det er også flott å se at en bok som er skrevet i den klassiske, episke tradisjonen, blir verdsatt.

PRIS: Lars Mytting med statuetten som deles ut i forbindelse med Bokhandlerprisen. Bronsestatuett av laget av billedhugger Nils Aas. Foto:Bokhandlerforeningen,

Mytting debuterte med romanen «Hestekrefter» i 2006, og i 2010 kom romanen «Vårofferet». Men det var først med «Hel ved», som nå er solgt i 180.000 eksemplarer (bare i Norge og Sverige), at han virkelig nådde ut til folket. Romanen «Svøm med dem som drukner ser ut til å gjøre det samme. Boken har nå et opplag på 41000, og er antatt på store forlag i Danmark, Frankrike, Sverige og Tyskland. I tillegg er det er et titalls andre land som nå har boken til lesing. Blant annet kan boken også ende opp med arabisk oversettelse.

- Jeg vet at den leses i flere land nå, men det er litt tidlig å gå ut med flere. Både England og USA er interesserte, og dersom det skjer, er jo det en milepæl for forfatterskapet - for da er jo ens stemme tilgjengelig på et verdensspråk, uttalte Mytting nylig til VG.

Boken er en storslått familiehistorie spilt ut mot de store dramatiske hendelsene i Europa på 1900-tallet som bakgrunn. VGs anmelder Sindre Hovdenakk ga terningkast 4 og mente at romanen er «en ganske velskrevet, interessant og til tider spennende roman, som helt sikkert vil treffe mange lesere denne bokhøsten».

Nylig var Mytting også en av 29 spesielt inviterte gjester på en litterær aften og middag på Skaugum – med kronprinsparet som verter.

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boken det stemmes på, må være blant årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker.

I fjor var det Cecilie Engers «Mors gaver» som gikk av med seieren. Boken ble svært godt mottatt av kritikerne – også VGs anmelder Guri Hjeltnes som ga terningkast 6.

NOMINERT: Disse var nominert til prisen: Jon Michelet (øverst f.v.), Anne B. Ragde, Tore Renberg, Frode Granhus, Carl Frode Tilller, Jan-Erik Fjell, Lars Mytting, Siri Pettersen, Trude Teige og Unni Lindell. Foto: ,Kommersielt samarbeid: Rabattkoder