KRITISK: De siste dagene har debatten rast etter at forlaget Bastion inviterte bloggere til å anmelde boken New York-bekjennelser for å vinne en reise. VGs anmelder Kristine Isaksen gir den terningkast to. Foto: ,

VG slakter boken forlaget fikk bloggere til å «elske»

Forlaget Bastion fikk bokbloggere til å konkurrere om å skrive den beste anmeldelsen av en ny bok for å vinne en reise. VGs anmelder gir den terningkast to.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Forlaget inviterte bokbloggere til å skrive «den beste» anmeldelsen av boken «New York-bekjennelser» av Emma Chase. Premien var et reisegavekort på 10.000 kroner.

Noen bloggere reagerte umiddelbart på invitasjonen fra forlaget, og skrev kritisk om dette på bloggen sin, mens rundt 20 bokbloggere ble med i konkurransen – og sendte inn anmeldelser av typen «Jeg elsker språket», «Jeg digger den» og «Jeg synes den er ganske genial», ifølge Aftenposten.

Nå er boken havnet på bestselgerlisten i Norge, og forlaget tillegger dette i stor grad markedsføringsstuntet.

VG anmelder boken til terningkast to.

- Flere av bloggerne som har anmeldt boken, sier de elsker humoren i boken. Det gjør ikke jeg, og selvsagt kan det ha med hva slags type humor man har, men tonen i boken var tåpelig, anmassende, overdreven og veldig slitsom. Og alt er basert på at mannfolk bare tenker på sex hele tiden, og at det gjør ikke damer. Boken beskriver kjønnsrollemønstre som er satt og gammeldags – og det er et problem med boken. Det er stereotypisk og ikke opplysende, bare fordummende, sier Isaksen, som heller ikke mener språket holder.

Platt språk

- Språket var ikke spesielt spennende, det var heller platt og muntlig – og det var ikke spesielt godt oversatt. Her skinner engelsken gjennom flere steder. Det finnes så mange bøker i denne sjangeren som leserne heller burde velge, sier Isaksen.

Hun oppfordrer leserne til å være kritiske til anmeldelser noen av bokbloggene.

- Det er sjelden jeg leser noe kritisk på flere av disse bloggene. Ofte blir det tydelig at denne boken, kanskje spesielt når det gjelder romanserier og såkalte rosa bøker, at bloggerne har fått gratiseksemplar av forlagene – og bare skriver positivt. Når jeg som bokanmelder i VG, skriver anmeldelser, så er målgruppen min leserne. Jeg skriver ikke for å blidgjøre forlaget, slik bokbloggerne har gjort i forbindelse med denne konkurransen. Jeg er kun ute etter å jobbe for leserne, hva de skal bruke tiden sin på. Og være en de kan stole på, sier Isaksen.

Hun er en av VGs 13 bokanmeldere.

Her kan du lese hva de synes du skal lese i sommer (VG+).

­

Leserne blir lurt

Konstituert kulturredaktør Veslemøy Hedvig Østrem i Aftenposten kaller boken en «møkkabok» - og mener bokkjøperne blir lurt til å tro at dette er en bok det er verdt å bruke tid og penger på. Hun skriver i en kommentar i dag at dette er en type bøker dagspressen stort sett ikke anmelder, og at det burde vi kanskje begynne med. «Salgsplakatene og oppslagene i bokhandelen bruker positive sitater fra bloggere og butikkansatte», skriver Østrem.

VG er en av de få som nå har anmeldt «New York-bekjennelser», og den samsvarer overhodet ikke med de positive bloggerne som har konkurrert om å skrive den beste anmeldelsen.

- VG tar også damebøker, romanserier og rosabøker seriøst, og det har VG gjort lenge. Det er mange som leser denne type bøker, og derfor er det fint at vi kan hjelpe leserne på veien. Det er forskjell på skitt og kanel i denne sjangeren også, og når leserne er på jakt etter en rosa bok til sommerferien, så må de velge det beste innenfor sjangeren. Og det er ikke «New York-bekjennelser», sier Isaksen.

- Er dette seriøst?

Flere bokbloggere har reagert på konkurransen til forlaget Bastion.

- Jeg tenkte først, er dette seriøst? Så ble jeg litt provosert, fordi jeg følte at de forsøkte å kjøpe meningene mine. Meningene mine er ikke til salgs, sier bloggeren bak Bokelskerinnen, Elin Brend Bjørhei, til Vårt Land - som omtalte saken først.

Hun mener motivasjonen til forlaget helt klart var å få gode sitater, såkalte «blurbs» som de kan bruke videre i markedsføringen av boken.

Forlagssjef Anja Marheim i Bastion synes kritikken har tatt litt av, men er svært fornøyd med at strategien har gitt resultater.

- Dette har vært en vellykket strategi for oss. Boken var på sjetteplass på bestselgerlisten i forrige uke, og er nå på 10. plass. Meningen med konkurransen var å nå ut til flere lesere, og vi henvendte oss ikke bare til bokbloggere, men også rosabloggere. De opererer jo med incentiver, og det er helt vanlig at de får produkter som de omtaler. Og så lenge de opplyser om det, og er tydelige på det, så synes vi dette må være helt greit, sier Marheim til VG.

- Er det helt greit at også et forlag er med på å dette for å få gode omtaler?

- Denne boken ble et fenomen i bloggverdenen i USA - og at dette var grunnen til at de valgte å involvere norske bloggere. Forfatteren Emma Chase ga ut boken på eget forlag, så spredte den seg i sosiale medier og ble kjøpt opp av et større forlag. Vi var rett og slett nysgjerrige på hva norske bloggere ville si.

- Men blir det ikke feil å lokke med en tur for å få gode anmeldelser?

- Det er jo slik rosabloggere opererer. Men vi ser i ettertid at det kan oppfattes feil at forlaget inviterte bloggerne til å skrive den «beste anmeldelsen». Jeg skjønner at det er blitt fokus på anmeldelsene, og vi kunne ordlagt oss annerledes. Men vi synes egentlig det er ganske morsomt at det er blitt mye debatt. Målet vårt var å nå ut til flere lesergrupper, og det har vi gjort, sier Marheim.

- Skjønner forlaget at noen reagerer på at disse «anmeldelsene» vil bli brukt i markedsføringen av bøkene?

- Så lenge bloggerne er tydelig på at dette var en del av en konkurranse, så ser vi ingen problemer med det. Vi har ikke tatt en vurdering på hvordan vi vil bruke dette videre, sier Marheim.

- Og hva sier dere til at VGs bokanmelder slakter boken og gir den terningkast to?

- Nei, hva skal vi si. Vi synes dette er en god bok. Vi er veldig glade for at VG anmelder våre bestselgere, sier Marheim i Bastion forlag.

Vinneren av konkurransen ble bloggeren bak Lesehesten – som ønsker å være anonym. Hun tenkte ikke på de etiske problemstillingene med konkurransen, bare at «vinner jeg en tur til New York» med det samme, så er jo det bare bra ». I ettertid ser hun at noen synes det er problematisk.

- Men jeg har skrevet min mening om boken, så får folk velge selv om de vil tro på det, sier hun til Aftenposten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder