«REN LØGN»: – Jeg ser Bokhandlerforeningen sier at hele bransjen stiller seg bak hvordan listen utarbeides, men det er ren løgn. Jeg står ikke bak noe som helst. Jeg har ikke hørt om dette i det hele tatt, sier Anne B. Ragde. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Forfattere krever ny bokliste

– Dette er jo helt vilt, sier Anne B. Ragde

Flere av Norges forfattere mener det er hårreisende at den norske bestselgerlisten ikke viser hva som faktisk selger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I går skrev VG at den norske boklisten ikke viser hva som faktisk selger. Forfatterne Lars Mytting og Jon Michelets bøker fra i høst er de som solgte aller mest bøker i forrige uke, men på den offisielle boklisten var de ikke å finne.

Nye kriterier for hvordan Bokhandlerforeningen utarbeider den norske boklisten fører til at alle bøker fra i fjor rett og slett faller ut av listen fra 1. mai – selv om de selger mest.

HELT VILT: – Jeg ante ikke at det var slik, sa Jon Michelet til VG i går om «boklistelureriet». Her med Lars Mytting på Litteraturfestivalen på Lillehammer i år. Det er disse herrene som selger best i Norge, men det viser ikke den offisielle listen. Foto:Jørn Pettersen,VG

– Helt vilt, var Jon Michelets umiddelbare reaksjon.

Nå krever han og flere forfattere en ny bokliste som viser reelt salg.

– Dette må det gjøres noe med. Vi må få en ny liste som fanger opp det som faktisk selger, sier Michelet.

– Jeg sier som Jon Michelet: Dette er jo helt vilt. De gjør jo dette for å pushe nye titler. Dermed blir boklisten en reklameplakat og mister troverdighet, sier Anne B. Ragde.

– Ren løgn

I likhet med forfatterkollega Jon Michelet visste hun ikke om dette.

– Jeg ser bokhandlerforeningen sier at hele bransjen stiller seg bak hvordan listen utarbeides, men det er ren løgn. Jeg står ikke bak noe som helst. Jeg har ikke hørt om dette i det hele tatt, sier Anne B. Ragde, som mener at hele poenget med en bokliste må være å vise hva som faktisk selger.

– Slik det er nå, føres jo leserne bak lyset. Folk er jo interessert i å se hva som selger, se hva andre leser – og i andre land bruker man jo listeplasseringer i salgsøyemed. Det kan vi jo ikke gjøre her i landet når lista rett og slett er manipulert.

Forfatter Roy Jacobsen er enig:

VIL HA REELLE SALGSTALL: – Jeg er tilhenger av sannheten, enkelt og greit. Derfor liker jeg at VG nå opplyser folk om at listen ikke er reell, sier Roy Jacobsen. Foto:Frode Hansen,VG

– Jeg er tilhenger av sannheten, enkelt og greit. Derfor liker jeg at VG nå opplyser folk om at listen ikke er reell. Er det ikke på tide at Bokhandlerforeningen også oppgir reelle salgstall, slik for eksempel britiske The Bookseller gjør? spør forfatter Roy Jacobsen.

– Ikke at jeg har illusjoner om at det vil skje, jeg har aldri stolt på disse listene, de har alltid vært skreddersydd etter ett eller annet utenforliggende hensyn. For eksempel har viktige salgssteder ikke vært med: Bokklubbene og kiosksalg, og etter hvert bensinstasjoner og dagligvarekjeder, reflekterer Jacobsen.

– Blendverk

Forfatter Jan Kjærstad mener også at listen må speile reelt salg.

BLENDVERK: – Listen må speile reelle tall. Hvis ikke er det jo bare et blendverk, mener Jan Kjærstad. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Hvis ikke er det jo bare et blendverk. Jeg skjønner intensjonen, men selv om man ønsker å fremheve salget av nye bøker, må man også opplyse om hvilke bøker som selger reelt mest, mener Kjærstad.

– Når Bokhandlerforeningen kommer med en ny ordning for Boklisten, må de gjøre tydelig rede for det, slik at leserne ikke blir forledet til å tro at for eksempel Lars Mytting og Jon Michelets bøker ikke selger lenger, når de faktisk stadig topper listen over de mest solgte bøkene i Norge, sier Kjærstad som for øvrig synes det nye prinsippet for listen er en merkelig oppfinnelse.

– Så vidt jeg vet speiler besteselgerlistene i New York Times i USA og The Bookseller i Storbritannia reelt salg. Hvorfor skal plutselig Norge holde seg med et helt nytt prinsipp? Det er svært forvirrende, mener Kjærstad.

Anne B. Ragde mener også at man bør ha en liste som viser reelt salg. I tillegg kan man skille ut egne lister for nye bøker til fastpris, pocket og norske bøker.

– Jeg har lenge ivret for en norsk liste. Det er jo veldig interessant, og da slipper norske forfattere unna bestselgere som Victoria Hislop.

Hun skjønner argumentet til Bokhandlerforeningen om å få inn nye bøker på listen, men mener det også er interessant for leserne å se at en eldre bok faktisk fortsatt selger godt.

– Ikke Bibelen

– Jeg skjønner jo at ikke Bibelen kan være på listen, men vi kan jo kutte ut den og ta med resten. Listen må vise reelt salg, sier Ragde.

FORVIRRENDE LISTE: – Hele systemet er rotete, og det blir litt tullete at ikke listen er reell, sier Unni Lindell. Foto:Robert S. Eik,VG

Unni Lindell tenker at boklisten og kriteriene for hvordan den utarbeides er veldig forvirrende.

– Hele systemet er rotete, og det blir litt tullete at ikke listen er reell. Vi som jobber med dette, vet jo at listen ikke viser hva som til enhver tid selger, men det blir jo feil for leserne.

Løsningen kunne kanskje være en reell liste, men å oppgi prisen for å vise at noen er billigbøker, sier Lindell.

Ifølge tall VG har fått tilgang til, var det «Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting som solgte aller mest i Norge i forrige uke (uke 21). På annenplass lå Jon Michelets «En sjøens helt: Gullgutten», på tredje «Sønnen» av Jo Nesbø, på fjerdeplass Keplers «Stalker» og på femteplass lå «Den ene pluss en» av Jojo Moyes.

Men ingen av disse bøkene var i mai å finne på de offisielle boklistene som hver uke publiseres av Den norske Bokhandlerforeningen – og som også trykkes her i VG (se neste side) og flere andre medier.

Nå vurderer VG å jobbe for å utarbeide en egen bestselgerliste som faktisk viser hva som selger mest.

– Vi vil ta kontakt med Bokhandlerforeningen om dette. Vi bør ha en hovedliste over hva som selger mest. I tillegg kan vi vurdere å ha en egen liste for nye bøker og pocket. Innspillene om en egen norsk liste er også gode, mener Rampelys-sjef Øystein Milli.

– Overrasket

– Dette kom veldig overraskende på meg, sier adm. direktør i Bokhandlerforeningen Trine Stensen om forfatternes reaksjoner på VGs boklisteavsløring fredag.

– Vi har lyttet til alle innspill vi har fått, men vi tar gjerne imot flere. Løsningen med en ukentlig bokliste med nye bøker og en månedlig bestselgerliste med alle titler har hatt bred tilslutning, sier Stensen til VG.

I gårsdagens VG sa Stensen at «listen i dag er det alle ønsker seg». Men en rekke av Norges fremste forfattere protesterer heftig og mener at besteselgerlisten bør være reell.

TO LISTER: – Jeg synes man burde operert med to ulike lister – én som viser hvilke nye bøker som selger best og en som viser totalt salg uavhengig av format og utgivelsestidspunkt, sier forlagssjef Mads Nygaard i Aschehoug. Foto:Annemor Larsen,VG

Forlagssjef Mads Nygaard i Aschehoug mener at det er interessant for leserne å se hvilke av årets bøker som selger mest og hvilke som selger mest totalt, uavhengig av utgivelsesår.

– Slik sett hadde både den gamle og den nye listen svakheter. Det er naturligvis ikke snakk om lureri, men kort sagt to ulike perspektiver.

– Hva slags bilde gir dette av bøkene som selges i Norge?

– Bestselgerlistene skal speile salget, men eldre nedsatte titler og nye bøker er to litt forskjellige ting. Derfor var og er bildet litt ufullstendig, mener Nygaard, som synes man burde operere med to ulike lister:

– Jeg synes man burde operert med to ulike lister – én som viser hvilke nye bøker som selger best og en som viser totalt salg uavhengig av format og utgivelsestidspunkt, lik det VG presenterte i gårsdagens avis. På den måten ser man hvilke nye bøker som selger bra og i tillegg hva som leses mest av bøker generelt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder