STOR INTERESSE: Både unge og ikke fullt så unge elsker P3-serien «Skam» som handler om en gjeng videregåendeskoleelever. I boken «Ungdomsskulen» av Heidi Furre kan vi mimre enda lenger tilbake i tid - og bli riktig så nostalgiske. Foto: NRK

Ukas boktips!

I disse «Skam»-tider, så tipser vi om en bok som tar deg et hakk lenger tilbake i tid, til ungdomsskolen – og dessuten kan du lære deg et nytt ord fra 80-tallets finansverden i den bestselgende boken «Svømme med haier»: Malus. Det motsatte av bonus.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

1. Heidi Furre: «Ungdomsskolen» (Flamme forlag)

Merk dere denne boken som slippes i uken som kommer. Norske Heidi Furre debuterte med «Parissyndromet» i 2013 og fikk en fin femmer av VGs anmelder som mente den var varm og realistisk. Dette er Furres andre bok – og det er en liten, men presis roman som ikke bærer preg av å være noen «vanskelig andrebok». Her følger vi de tre venninnene Maja, Pelle og Maria gjennom tre år på ungdomsskolen. Helt i tiden, altså – for mens vi i P3-serien «Skam» mimrer tilbake til tiden på videregående, vil kanskje denne romanen gi deg nytt syn på ungdomsskoletiden.

Flere ferske bokanmeldelser og boktips her!

2. Joris Luyendijk: «Svømme med haier» (Arneberg forlag)

Dette er en reise i finansverdenens innerste sirkler som virkelig har slått til. Boken er skrevet med utgangspunkt i 200 intervjuer med finansfolk i City i London og har nå passert utrolige 350.000 solgte eksemplarer i Nederland, samt gått rett inn på bestselgerlistene i Finland og Sverige. Den nederlandske journalisten Joris Luyendijk og The Guardian ville avsløre hvordan finansverdenen egentlig fungerer og viser her hvordan krisen i 2008 egentlig ikke førte til noe av det man hadde håpet. Det ble bare verre. Denne er også for oss vanlige lesere – og gir stor innsikt i en verden som ikke så lett å forstå seg på.

Siste bokanmeldelse: Eirik Jensen-boken

3. Alexander N. Wilken: «Apokalypse alt nå?» (Gyldendal)

Selveste Kjartan Fløgstad blurber på coveret til denne nye norske thrilleren – som er skrevet av en norsk sakprosaforfatter som ikke vil utgi krim under sitt eget navn. Tipper psevdonym-etternavnet Wilken spiller på hvilken, uten at det dermed er sikkert at det hentyder til hvilken Alexander det er snakk om. Uansett er vi herved blitt nysgjerrige på denne politiske thrilleren som starter med at suksessforfatter og journalist Tellef Bekk plutselig blir syk og dør på en grusom måte. Vennen hans, professor Geir Grovendal, har mistanke om at Bekk er likvidert med en ny type nervegass – fordi han visste for mye om forholdet mellom politikk og forbrytelse.

Husk ny episode av VGs bokpod Pocket ute! Hør om to av årets største bokfenomener.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder