TIL TOPPS: Ingen vet hvem Elena Ferrante er, men i Norge er det Ferrante-feber! I dag legger hun Jojo Moyes, Jussi Adler-Olsen og Jo Nesbø bak seg og går helt til topps på den norske bestselgerlisten med «Mi briljante venninne». Dette er omslagsfotoet på boken.

TIL TOPPS: Ingen vet hvem Elena Ferrante er, men i Norge er det Ferrante-feber! I dag legger hun Jojo Moyes, Jussi Adler-Olsen og Jo Nesbø bak seg og går helt til topps på den norske bestselgerlisten med «Mi briljante venninne». Dette er omslagsfotoet på boken. Foto:Ferdinando Scianna / Magnum Ph / NBT scanpix,

Elena Ferrante helt til topps

... men ingen vet hvem forfatteren er!

Akkurat nå er det forfatteren ingen vet hvem er, Elena Ferrante, som selger mest bøker i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag går italienske Elena Ferrante helt til topps på den norske bestselgerlisten med boken «Mi briljante venninne». Samlaget kan juble over sin første topplassering på flere år.

– Ja, dette er ikke hverdagskost for oss. Jeg tror ikke vi har hatt en første plass siden Anna Gavaldas «Lykka er ein sjeldan fugl» i 2009. Dette er helt utrolig kjekt, og overraskende også at en kvalitetsroman av en ukjent italiensk forfatter kan selge mer enn de store etablerte krimforfatterne. Det sier noe om romanens posisjon blant norske lesere, sier markedssjef Anne Liv Hovda Tresselt i Samlaget.

VG+: Ferrante-feber: Les hele historien her!

Boken fikk terningkast 6 av VG, og Aftenposten mener den er «et moderne storverk». I USA har det også tatt av, og der skrev en av anmelderne at «alle burde lese alt av Ferrante», mens på Twitter kan man dele sine leseropplevelser under hashtaggen #ferrantefever.

«Mi briljante venninne» har klatret på boklisten de siste ukene, og i dag tar den altså førsteplassen foran både Jojo Moyes, Jo Nesbø og Jussi Adler-Olsen.

– Dette er en bok som blir anbefalt fra leser til leser og vekker engasjement. Mange snakker om en slags leseforelskelse. Vi må nok feire i dag, ja, sier Hovda Tresselt til VG.

Men Samlaget får ikke skåle med Ferrante selv med det første. Trolig aldri, fordi forfatteren selv har levd i skjul siden debuten i 1992 og hele tiden skrevet under pseudonymet Elena Ferrante: Hun ønsker ikke å være en person i media, og til tross for massive spekulasjoner både i hjemlandet og internasjonalt, vil hun ikke stå frem.

– Hun vil at bøkene skal leve sitt eget liv. Hun ønsker ikke å være i offentligheten, hun avskyr medias persondyrking, og hun mener at det at ingen vet hvem hun er, gir henne absolutt frihet i skriveprosessen, sa Samlaget-redaktør Kjersti Instefjord da VG skrev om Ferrante-fenomenet tidligere i vår.

Nå lurer mange på når bok nummer 2 kommer, for «Mi briljante venninne» er bare første del av fire bøker.

– Den andre boken, «Historia om det nye namnet», kommer 10. oktober, opplyser Samlagets markedssjef.

Bok 3, «Dei som flyktar og dei som blir igjen», kommer på norsk i mars 2016, mens bok 4, «Historia om det tapte barnet», er planlagt høsten 2016.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder