MISFORNØYD: Arve Juritzen mener Cappelen Damms utviklingssjef Knut Gørvell sprer løgner om ham. Foto: Frode Hansen / VG

Juritzen ut mot bloggkritikk: - Grovt og overraskende

Forfatter og TV-personlighet Arve Juritzen (51) ber Cappelen Damms utviklingssjef Knut Gørvell (53) slette blogginnlegget hvor han spekulerer i om Juritzen har jukset med sine egne bokanmeldelser.

Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Under tittelen «Kriminell juksemaker inspirerte Juritzen til å jukse med stjerner» går Cappelen Damm-sjef Gørvell hardt ut mot Arve Juritzen som forfatter.

RadiokommentarBlogginnlegget kommer som er reaksjon på et radioklipp, hvor Arve Juritzen uttaler seg om krimforfatteren EJ Ellory. Ellory innrømmet nylig at han har gitt seg selv strålende kritikerros på boknettstedet Amazon, og dessuten slaktet andre forfatteres bøker under falskt navn.

I radiointervjuet på NRK Kulturnytt sier Juritzen at han har gjort det samme, noe Gørvell reagerer sterkt på.

«Man kan jo håpe at Juritzen forsøkte å være morsom, men jeg er langt fra sikker. En ting er å bli tatt med buksene nede, noe annet er å brette dem ned i full åpenhet. Skulle Juritzen virkelig ha gjort «stjernekastingen», faller han i alle fall inn i det Glaes Gill mente om forleggere: «I sin alminnelighet tør jeg nok kalle forleggerstanden som sådan for gangstere.»», skriver han i blogginnlegget.

- En spøk
Juritzen, som er forlegger i Juritzen forlag og har gitt ut seks bøker, mener på sin side at det hele var ment som en spøk. Det mener han Gørvell burde forstått. Juritzen mener Cappelen Damm-utviklingssjefen bør fjerne blogginnlegget umiddelbart.

- Ledelsen i Cappelen Damm står selvfølgelig fritt til å bruke sitt eget nettsted til å skrive dritt om kolleger i andre forlag, men vil de virkelig spre ren løgn på denne måten? Alle kan høre hvordan jeg ler og tuller med hvor enkelt det var å gi egne bøker mange stjerner på nettbokhandlere.

- Deretter sier jeg «men for å snakke litt alvorlig om dette» og så fortsetter jeg et seriøst resonnement om saken, fortsetter Juritzen.

Annen forfatter
Han innrømmer også at han eget forlag oppdaget at en forfatter opererte på denne måten for noen år tilbake.

- En av våre egne forfattere skrevet positiv omtale av seg selv på nettet, men vi ba ham fjerne innleggene og gir ikke lenger ut hans bøker, sier Juritzen.

Han føler seg feilaktig anklaget for juks i blogginnlegget, som kan karakteriserer som grovt.

- Hvordan Cappelen Damms utviklingssjef ut i fra dette velger å koble mitt navn med ord som «gangster» og «jukse» er grovt og overraskende. Jeg håper Cappelen Damm fjerner innlegget. Det er ikke morsomt, sier Juritzen.

Sletter ikke
Knut Gørvell kommer imidlertid ikke til å fjerne innlegget, på tross av at han tror på Juritzen når han sier juksekommentaren på radio var ment som en spøk.

- Når jeg nå hører at han ikke har jukset med stjerner på bøkene sine, er jeg glad for det. Jeg ville likevel trodd at Juritzen tåler at noen tar han bokstavelig når han er så frekk og «morsom» på Kulturnytt, sier Gørvell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder