Maipo film satser stort på fantasy-trilogi

BUDSKAP: Siri Pettersen har suksess med sin fantasytrilogi «Ravneringene» - der mye handler om fremmedfrykt, likeverd, makt og ledelse. Nå vil Maipo film lage en storslagen fantasy-trilogi på de tre bøkene i «Ravneringene»-trilogien, «Odinsbarn», «Råta» og «Evna».

«Ravneringene» blir norsk storfilm

Siri Pettersen (44) fikk beskjed om at hennes fantasyserie Ravneringene var dømt til å mislykkes. Nå er hun en bestselgerforfatter med en rykende fersk og ambisiøs filmkontrakt i lomma.

 • Camilla Norli
 • Eskil Wie Furunes
Publisert:
Artikkelen er over seks år gammel

Det er mye å juble over om dagen for Siri Pettersen, som nylig kom ut med den tredje og siste boken i «Ravneringene»-trilogien. «Evna» ble nominert til Bokhandlerprisen samme uke som den kom ut, den gikk inn på bestselgerlisten - og denne uken skrev Siri under en opsjonsavtale på alle de tre bøkene i serien med produksjonsselskapet Maipo film.

– Det er helt surrealistisk. Å se dette på lerretet har jo hele tiden vært en drøm, og noe jeg bare har fantasert om, så dette blir spennende, sier Siri Pettersen som har snakket med flere forskjellige interesserte produksjonsselskaper.

– Det har vært viktig å finne de riktige folkene, og å få en avtale med et selskap som kan gjøre dette ordentlig. Det er jo en krevende film, eller filmserie, å lage. Det blir dyrt, ler Siri.

Maipo film, som står bak filmer som «Doktor Proktor» og de nye «Flåklypa»-filmene, bekrefter at de akkurat har inngått en opsjonsavtale på de tre bøkene i seriene.

SPIKA GÆRNE: Det sier Siri Pettersen om fansen sin. Her fra lanseringsfesten til «Evna» for to uker siden. Siri flankert av de Therese Hovland Langemyr (f.v), utkledd som Skerri, en av de likfødte fra «Evna», og Melina Edvardsen, utkledd som Sylja fra «Odinsbarn».

– Vi har store ambisjoner for prosjektet, og vi gleder oss til å ta fatt. Det er fantastiske bøker med fantastiske karakterer, og Siri har skapt et fantasyunivers som vi ønsker å lage film av, sier produsent Cornelia Boysen i Maipo til VG. Hun kan foreløpig ikke si mer om prosjektet.

Dømt til å mislykkes

Tilbake i 2013, før debuten med «Odinsbarn», ville de fleste bare forberede Siri på at dette ikke kom til å gå noe særlig.

– Det var en murstein på 600 sider, det var snakk om norsk fantasy, den skulle utgis som ungdomsbok, og det var en debutantbok. Alt lå til rette for at «Odinsbarn» skulle bli fort glemt, og vel så det, forteller Siri om debutboken som nå er solgt i over 20.000 eksemplarer og solgt til sju land.

Det samlede opplaget på trilogien er oppe i 45.000 - og Siri har for lengst sluttet i sin vanlige jobb som art director.

– Det oppleves som om det skjedde over natten. Jeg våknet til en helt annen virkelighet som handlet om å skrive, svare på fanbrev og signere bøker. Det er absurd. Og det kan jeg takke leserne for, sier Siri.

Hør fantasy-spesial i bokpodden Pocket: Ravneringene i selskap med Game of Thrones og Harry Potter

Selv om norsk fantasy fortsatt vanligvis ikke selger spesielt bra, har fantasylitteratur generelt fått en oppsving. VG-anmelder og forfatter Tom Egeland mener de mange TV-seriene, som «Game of thrones», og filmer som «Hunger Games» har åpnet et vindu inn til fantasylitteraturen.

– Disse seriene og filmen skaper en interesse, og da er ikke så stort skritt som skal til for å åpne en fantasyroman. Norsk fantasy selger ikke noe særlig, men noe er i ferd med å skje, og det Siri har fått til er veldig bra. Når du selger 20.000 er du blitt et fenomen, sier Egeland.

Siri Pettersen har selv fulgt utviklingen fra hun som leser gikk inn i en bokhandel og kanskje fant en nedstøvet fantasyroman i en krok - til i dag der det gjerne er flere hyllemeter med fantasy og såkalte Young Adult-bøker.

– Aller først var man mutters alene, en eventyrelskende særing. Så begynte noe å ulme i verden. Jeg oppdaget rollespill, og leste det som gikk på rundgang i vennekretsen. Utslitte pocketbøker på engelsk, fantasyart kjøpt fra amerikanske kataloger i sort/hvitt. Og ventetida var lang,. Nå er fantasyen overalt, og det er fantastisk artig, sier Siri.

Tre verdener

Selv skriver hun om tre parallelle verdener i sin serie «Ravneringene».

– Det er tre bøker, og tre verdener. Den første bygger veldig på et norrønt miljø i en verden jeg kaller Ymslanda, og der er det en myte at det finnes mennesker. Men så er det en jente som vokser opp haleløs der alle har hale. Hun heter Hirka og finner altså ut at hun er et menneske - og de som blir intime med et menneske i denne verdenen, råtner. Dermed blir Hirka et jaget og foraktet barn, forteller Siri.

I bok to, «Råta», tar hun leserne med inn i vår egen tid og verden, mens i den tredje og siste boken foregår alt i verdenen til de mytiske skapningene nábyrn - også kalt de blinde eller de likfødte.

– Verdenene henger sammen og man beveger seg mellom dem ved hjelp av Ravneringer, en rekke steinsirkler, som for eksempel Stonehenge, forteller Siri - som egentlig synes det er vanskelig å forklare hvordan man egentlig kommer på noe sånt.

– Det har jo småkokt i nesten ti år. Men det hele startet med en rollespillkampanje der jeg hadde en karakter som het Hirka. Hun var rødhåret og hadde to kråker. Jeg greide aldri å legge henne helt fra meg, så hun ble med videre.

Da Evna ble lansert i forrige uke, fikk Siris fans lov til å gå bananas. De kom utkledd som karakterer fra bøkene, noen hadde støpt på hoggtenner og lagt stor flid i utkledningen - som på nerdespråket kalles cosplay.

Her fra lanseringsfesten til «Evna» - på Siris instagramkonto:

– Fansen er spika gærne. De lager Ravneringene-cupcakes, tatoverer inn symbolet på leggen, strikker gensere, kaller opp kjæledyrene etter karakterene - og her om dagen så jeg en som hadde laget en yogapose formet som symbolet. Det er egentlig helt absurd, for da den første boka kom ut i 2013, så var jeg sånn selv i forhold til det jeg var fan av. Det er helt uvirkelig å stå på denne siden, sier Siri som allerede har begynt å «pusle» med nytt materiale.

– Jeg planlegger noe som er løst knyttet til Ravneringene. Noe som kan leses uavhengig, selv om de som kjenner bakgrunnen vil forstå hva koblingen er.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Bokanmeldelse: Siri Pettersen: «Odinsbarn». Første bok i trilogien «Ravneringene»

  Romandebutanten Siri Pettersen har klart å skape et helt eget univers, selv om deler minner om så vel nynorsksagaen…
 2. Her er bokhandlernes favoritter

  Landets bokhandlere har nominert ti norske forfattere til Bokhandlerprisen. Her er lista.
 3. Kepler i dødsriket: Bokanmeldelse: Lars Kepler: «Playground»

  Hva skjer med oss når vi dør? Ifølge Lars Keplers siste roman havner vi i en kinesisk havneby, der vi gjerne kan ha sex…
 4. Bokanmeldelse: Sally Green: «Half Bad. Ondskapens sønn.»

  Dramatikk, mystikk og romantikk: Bestselgerfenomenet «Half Bad» har det meste som unge lesere forventer av en god bok.
 5. Bokanmeldelse: Hugh Howey: «Silo»

  Denne romanen er blitt kalt både et moderne mesterverk og den neste «Hunger Games» – og VGs anmelder mener den er…

Flere artikler

 1. Her er 10 barnebok-kupp på Mammut-salget

 2. VGs tips: Her er de beste bøkene på årets Mammut-salg

 3. Pluss content

  VGs bokanmeldere: 40 Mammut-kupp

 4. Filmsettene som øker turismen

 5. VG kårer: Årets beste bøker 2020!

Fra andre aviser

 1. Bokanmeldelse: Bortsett fra de obligatoriske erotiske scenene innfrir fantasy-serien

  Aftenposten
 2. - Jeg er heksekongen

  Bergens Tidende
 3. Kor er alle helter hen? Svar: På superheltsamling i San Diego

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no