MILLIONSUKSESS: Delia Owens er villmarksbiologen som ble bestselgerforfatter etter at hun romandebuterte som 69-åring med «Der krepsene synger». Foto: Pantagruel
Utsøkt underholdning! Bokanmeldelse: Delia Owens: «Der krepsene synger»
Denne tidsriktige millionbestselgeren er en fest for sansene og inneholder alt hva et underholdningslesehjerte kan begjære.
En fascinerende og uforglemmelig hovedperson. Kjærlighet og oppslukende mysterier. Og en stemningsfull og lærerik historisk ramme rundt en tidsepoke med mange handlingsdrevne konflikter.
Mette-Marit i ny bok: Barberte av seg alt håret
Romanen er blitt et litt av et fenomen. Med drahjelp fra bokklubben til skuespiller Reese Witherspoon, solgte den over 290.000 eksemplarer på et par måneder da den kom i USA jor. På et år har salget passert 3 millioner bare i USA, og det er også klart at Witherspoon skal produsere filmen som Fox har sikret seg rettighetene til.
Forfatteren, som har bakgrunn som zoolog, har skrevet flere prisbelønte sakprosabøker om villmark, men dette er hennes skjønnlitterære debut - som hun visstnok skal ha jobbet i ti år med.
«Der krepsene synger» er en hybrid mellom historisk underholdningsroman og krimroman. Boken inneholder også et rettssalsdrama og en oppvekstskildring. Handlingen finner sted i North Carolina i USA, og hoveddelen spenner fra 1952 og til 1970-tallet.
Forfatter ville provosere og forstyrre kongelig bokprosjekt: Kronprinsesse Mette-Marit sier det ble vanskelig
Det starter med en mulig forbrytelse.
Liket av en ung mann blir funnet nedenfor et branntårn i sumpen i 1969. Er dødsfallet en ulykke eller ble han dyttet? Parallelt med at vi følger politiets etterforskning av saken, tar vi del i oppveksten til «Marsklandsjenta» Kya. Moren forlater henne når Kya er bare 6 år. Senere forsvinner også broren og etter hvert den alkoholiserte faren.
Millennium-forfatter til VG: Petter Stordalen kuppet Stieg Larsson-rettighetene
Kya må ta i bruk alt det hun kan om naturen for å overleve i villmarken på egen hånd. Hun samler skjell og fjær, observerer insekter, dyr, fugleliv, den skiftende månen og strømmene i elva. Når hun senere opplever kjærligheten må hun kjempe mot fordommer, fordømmelse og egen frykt. For hva er hun villig til å bytte bort for å bekjempe ensomheten?
Owens har skrevet en oppslukende, inspirerende og betagende historie. En stille pageturner fullspekket med forfatterens kjærlighet til naturen. Med et følsomt, av og til poetisk, språk maler hun frem landskap og karakterer slik at alt fremstår svært levende og sanselig for leseren.
Fått med deg denne sekserromanen: Glødende!
Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor dette har blitt en snakkis. Hun bruker ikke mange enkle cliffhangere for å holde på oppmerksomheten, historien og karakterene er spennende i seg selv og overrasker helt til siste side.
Teksten har noen klisjeer, spesielt når Owens skildrer gryende kjærlighet. Og trekantdramaet som utspiller seg i historien er for forutsigbart. Det mest irriterende er likevel at forlaget ikke har spandert en god korrekturleser på boken. Her mangler det for eksempel mange ord i teksten, ved siden av enkelte setninger med feil norsk. Det ødelegger en ellers stemningsfull oversettelse.
Sjekk: Anne B. Ragde rammet av hjerneslag
Boken glir fint inn i rekken av rørende sørstatsromaner som skildrer enkeltmenneskets kamp for tilværelsen, mot krefter som er større enn en selv.
Og ikke minst passer den rett inn i tiden vi nå lever i, med et økende fokus på viktigheten av å ta vare på natur og miljø. Det handler om hva som kan gå tapt i vår higen etter rikdom, skjønnhet og erobringer.
Owens setter også fokus på nestekjærlighet og viktigheten av å bry seg, for ensomhet kan sette dype spor. Vi er alle flokkmennesker og når noen faller utenfor, kan det bli et fall så dypt at det gir ringvirkninger i et helt samfunn.
Anmeldt av: Elin Brend Bjørhei
Les også
Jojo Moyes med splitter ny roman - og flere boktips for årets bokhøst
Her er 12 romaner du kan glede deg til bokhøsten 2019: Her er store navn som Lars Saabye Christensen, Dag Solstad, Maja…Nå selger Karen (22) mer bøker enn Nesbø
Minst åtte forlag skal ha tatt kontakt med Karen Elene Thorsen (22) for å gi ut bok basert på hennes populære…Et høydepunkt i forfatterskapet! Lars Saabye Christensen: «Byens spor. Skyggeboken»
«Skyggeboken» er en emosjonell berg- og dalbane å lese - og en engasjerende og tett befolket avslutning på en trilogi…Ny svensk krimkomet!
«Sølvveien» ble nylig kåret til årets beste skandinaviske krimbok og er en vakker og vemodig debut i et lovende…
Mer om
Flere artikler
- En klassiker! Bokanmeldelse: Mary McCarthy: «Gruppen»
Bare Jon Fosse kan dikte slik! Bokanmeldelse: «Det andre namnet. Septologien I-II»
Bokanmeldelse: Jan Ove Ekeberg: «Den siste vikingkongen: Keiserens leiesoldat»
Smerte og hjerte så det monner! Bokanmeldelse: Anne B. Ragde: «Datteren»
«Helt oppslukende»: Bokanmeldelse Jojo Moyes – «Over Horisonten»
Fra andre aviser
BOK: «En litt hakkete fortelling, med mye flott, men omstendelig beskrivelse av natur»
FædrelandsvennenMette-Marits interesse for litteratur er ikke særlig interessant
FædrelandsvennenBOK: En drivende god bok
FædrelandsvennenBOK: 79 år gamle Margaret Atwood har fullført sin etterlengtede oppfølger til «The Handmaid’s tale»
FædrelandsvennenHomoerotikk, «Area 51» og bok fra en død forfatter – slik blir bokhøsten på Vestlandet.
Bergens TidendeDe skriver såkalt kiosklitteratur – og selger millioner av bøker
Bergens Tidende