Margit Sandemo gjør det igjen

(VG NETT) 76 år gammel er forfatteren Margit Sandemo aktuell med en helt ny bokserie - «De svarte ridderne». Ikke uventet står kjærlighet og forbannelser i sentrum.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

«I skyggen av et tegn» heter første bok i serien fra Norges mestselgende forfatter.

«For mange hundre år siden inngikk fem svarte riddere en skjebnesvanger pakt. Siden den gang hvilte det en forbannelse over deres slekter. Den førstefødte i hver generasjon døde i ung alder - og ingen ble eldre enn 25...», frister bokens bakside.

Bakover i tid

Men handlingen utspiller seg ikke bare mange hundre år tilbake. Bokens hovedperson Morten, lever i 2000 - og han tilhører den forbannede slekten. Og snart fyller han 25 år. Sammen med venninnen Unni er det duket for et dypdykk i en dramatisk historie.

Margit Sandemo er tilbake for fullt - med et førsteopplag på 78 000 eksemplarer.

«Sagaen om Isfolket» skulle etter planen telle 6 bøker. Sandemo endte opp med 47. Når forfatteren nå sier at den nye serien totalt vil bli på 7-8 bøker, så er det ikke godt å si om det stemmer.

Bok nummer to kommer i slutten av november og har tittelen «Dit ingen når». Titlene på de to neste bøkene, er «Vindens klage» og «Jernjomfruen».

- Nytt denne gangen er at jeg begynner i nåtiden, norsk nåtid, og nøster tilbake til spanske røtter på 1400 tallet, sier Sandemo.

Fikk skrivekløe

Etter å ha avsluttet sin siste bok i «Sagnet om Lysets Rike», trengte Sandemo en liten pause, og turen gikk til Spania. 7 ukers ferie var akkurat hva forfatteren mente hun trengte. Gjennom de siste 19 årene hadde Sandemo skrevet 100 bøker.

Men hun hvilte ikke lenge. Spania, sagnene og historien ga 76-åringen skrivekløe etter to dager. Resultatet viste Sandemo fornøyd fram på en pressekonferanse i Oslo i dag, mandag.

Leserne møter nye miljøer og nye personer. Men de faste ingrediensene som har gjort Sandemo til Nordens mest leste forfatter, er tilstede - intens kjærlighet, mørke hemmeligheter og forbannelser.

Erotikk

- Når jeg ikke klarer å slutte å skrive, så betyr vel det at jeg er forfatter, da, selv om jeg ikke regnes som forfatter, sier Sandemo med et lurt smil.

- Bøkene mine beskrives som ungdomsromanaktige. Men jeg kan røpe at det blir erotiske scener over flere kapitler utover i bokserien, sier Sandemo.

Kultstatus

Den svensk-norske forfatteren har fått en stor tilhengerskare etter bokseriesuksessene «Sagaen om Isfolket», «Heksemesteren» og «Sagnet om Lysets Rike».

Sandemo, som tidlig oppdaget at hun hadde oversanselige evner, og som hevder å ha en usynlig hjelper ved sin side, har fått lengst fått kultstatus.

- Jeg skriver eventyr for voksne, sier forfatteren, som også har skrevet en rekke frittstående romaner opp gjennom årene.

- Forteller seg selv

- Jeg skriver bøker akkurat sånn som man ikke skal gjøre. Jeg begynner med en fin tittel, så setter jeg opp første siden med personer og miljø midt i handlingen. Siden skriver jeg fra det første ordet til det siste i en sammenheng, uten selvkritikk. Jeg vet aldri hva som skal skje. Historien forteller seg selv, sa Sandemo da hun møtte VG-leserne Tett på nett for tre år siden.

Enke

For ett år siden ble hun enke. Da Asbjørn, som hun hadde delt 54 lykkelig år med, døde, trodde Sandemo at hun aldri skulle klare seg alene. Men hun fant ut at hun trivdes i sitt eget selskap. Dessuten ble skrivingen en god terapi. Resultatet er i salg fra i morgen, tirsdag 3. oktober.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder