Folkebok om Weidemann
243 sider. Kr. 349,- Schibsted forlag
Karin Hellandsjø: «Jakob Weidemann Storfuglen i norsk kunst»
Ikke uventet er det sjefkonservator Karin Hellandsjø ved Museet for samtidskunst som er først ute om Weidemann, denne «Storfuglen i norsk kunst», som tittelen lyder.
Jakob Weidemanns bakgrunn fascinerer: oppvekst i en sterk Steinkjer-familie, født utenfor ekteskap av en 18 år gammel mor, tatt godt hånd om av storebrødre og bestefar, etter noen år også av mor og en vennlig stefar. Gutten fikk følge og utvikle sine talenter.
Ett øye
Karin Hellandsjø gir en fin gjennomgang av kunst- og håndverksskole- og malerskoletid i Bergen, så Statens kunstakademi i Oslo før krigen satte en bom. Høsten 1942 stilte Weidemann ut 16 arbeider hos Paus Knudsens kunsthandel i Bergen, han solgte godt og fikk et lite gjennombrudd. Krigen førte ham til polititroppene i Sverige, der en ulykke på skytebanen nær tok begge øynene. Det var med ett øye Jakob Weidemann skulle erobre kunstelskere og folk flest, gjennom fem produktive tiår. Mesenene ble viktige.
Det er morsomt å lese om forholdet og korrespondansen mellom Rolf Stenersen og Jakob Weidemann, vennskapet med Sonja Henie og Niels Onstad og det varme forholdet til kunstelsker og dronning Sonja. Weidemann slo gjennom med ekspressiv kraft og sterk fargebruk, han hadde i mange år fornyelsens energi, ikke minst ved sine monumentale utsmykninger som Norsk Hydros bygg i Oslo og Steinkjer kirke.
Alkoholproblem
Da Weidemann og hans hustru flyttet til Ringsveen ved Lillehammer, endret det kunstneriske uttrykket seg. Alle vil nok ikke være enige i Hellandsjøs vurderinger her. Ble Weidemann for isolert og ensporet kunstnerisk de siste tiårene eller ikke?
Jakob Weidemann fikk tidlig et alkoholproblem. Hellandsjø gir en overbevisende fremstilling av hvor destruktivt alkoholismen kunne virke, og hun imøtegår de mange forfattere som har «dyrket» myten om at alkohol var en del av skapelsesprosessen, både hos Weidemann og andre kunstnere. Det er ingen fest å leve med en periodedranker, hvor kreativ blir man egentlig? Weidemanns mor kommenterte da han i 1988 skulle lage etiketten til en kunstnervin: «Det gjør godt å se deg utenpå flaska for en gangs skyld, Jakob!»
Karin Hellandsjø har i mer enn 30 år arbeidet med Jakob Weidemanns bilder og kunstneriske virke, i ulike sammenhenger. Hun kunne gjerne tatt et ytterligere løft for å gi en mer inngående forståelse av Weidemanns kunst. Iblant blir stoffet om kunstnerens arbeider og utvikling for snaut.
Trolig er det en bok Weidemann selv ville ha likt - det er en folkelig bok om hans liv og kunst, godt illustrert med foto og fine fargegjengivelser av kjente og mindre kjente arbeider.
GURI HJELTNES