Foto: Reuters

Åpen strid ved litteraturfestivalen

LILLEHAMMER/OSLO (VG Nett) Litteraturfestivalen inviterer likevel ikke den omstridte historikeren David Irving. Kunstnerisk leder Stig Sæterbakken seg i protest mot avgjørelsen.

Publisert:
Artikkelen er over 14 år gammel

Trekker invitasjonen til Irving

Norsk LitteraturfestivalDavid Irving

Den omstridte historikeren David Irving var opprinnelig invitert til Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai neste år for å snakke om sannhet, og om bruken og misbruken av dette begrepet.

Men på en pressekonferanse i dag kunngjorde styreleder Jesper Holte ved litteraturfestivalen at invitasjonen trekkes.

Samtidig trekker kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen, Stig Sæterbakken, seg med umiddelbar virkning.

- Jeg ville ikke under noen omstendighet gå med på å trekke tilbake invitasjonen av Irving, sa Sæterbakken under pressekonferansen på Lillehammer i dag.

Det var var Sæterbakken som i sommer som kom opp med ideen til å invitere den omstridte forfatterne, og han trekker seg som følge av dagens beslutning.

Kontroversiell

Irving har blitt kontroversiell ved å hevde at Holocaust aldri har funnet sted, og for å skrive en omdiskutert biografi om Nazi-Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels.

Litteraturfestivalens invitasjon har ført til kraftige protester blant forfattere. Anne B. Ragde ba sine kolleger om å droppe å dra til festivalen. Hun er fornøyd med beslutningen om å trekke tilbake invitasjonen.

- Det er en veldig klok beslutning og det viser at styret klarer å se utover det akademisk prinsipielle og inn i det reelle.

- Det er en ting å si at jødedommen er en drittreligion, men det er noe ganske annet å hevde at seks millioner jøder ikke ble drept, sier Ragde som trekker oppfordringen til sine forfatterkolleger om å boikotte festivalen.

Endre mening

Hun synes ikke festivalleldelsen har opptrådt vinglete i denne saken.

- Nei, det viser bare at festivalen har tatt til fornuften. Vi forfattere er vant til å skrive om og endre mening, så dette er ikke noe problem.

Styret i Litteraturfestivalen besluttet etter et ekstraordinært styremøte tirsdag at de ikke kommer til å trekke invitasjonen. Etter møtet endret de imidlertid begrunnelsen for å invitere ham.

- Irving er en løgner, og vi inviterer han som en løgner til festivalen. Den diskusjonen ønsket vi å ta opp når temaet var sannhet. Vi må tydeligvis være tydeligere på budskapet, uttalte styreleder Jesper Holte til Nrk.no tirsdag.

Nå er altså invitasjonen trukket tilbake.

VG Nett kommer tilbake med mer.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no