GOD STEMNING: Eddi Eidsvåg ble mandag årets «ålreite fyr». Her snakker han med Harry Hole-forfatter Jo Nesbø, som etablerte stiftelsen i 2008. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Eddi Eidsvåg er utnevnt til årets «ålreite fyr»: – Jeg trodde noen køddet med meg

OSLO (VG) Mandag ble Eddi Eidsvåg (54) utnevnt til årets «ålreite fyr» av Harry Hole-stiftelsen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Årets «ålreite fyr» ble Eddi Eidsvåg, som startet Pøbelprosjektet i 1997. Prosjektet har som mål å få unge mennesker som av ulike årsaker står uten arbeids- og utdanningssystemet – ut i jobb eller videreutdannelse.

– Dette er heftig. Det betyr veldig mye for meg, sier Eidsvåg under utdelingen i Oslo mandag.

–Jeg trodde noen køddet med meg da Jo ringte. Jeg spurte først hvor mye penger det var, og da jeg skjønte at jeg ikke fikk noenting, tenkte jeg: «Faen, vi trenger jo penger til Pøbelprosjektet», sier han og ler.

– Men så tenkte jeg: Så spennende å få gi! Denne prisen er med på å støtte gode prosjekter. I tillegg får vi oppmerksomhet rundt Pøbelprosjektet som kan hjelpe oss til å få støtte fra andre. Dette betyr mye, sier Eidsvåg.

Styremedlem i Harry Hole-stiftelsen, Erik Holst, sier til VG at Eidsvåg fortjener prisen etter mange års jobb.

– Denne prisen går til folk som driver idealistisk arbeid, og som har gått andre veier enn det som er vanlig. Pøbelprosjektet har som mål å få unge mennesker ut i jobb. Vi synes at jobben han har gjort gjennom mange år gjør at han fortjener å bli årets «ålreite fyr», sier han.

– Eddi var på lista i fjor også, og vi så at han har fortsatt arbeidet sitt med gode resultater dette året også, sier Jo Nesbø om valget av årets ålrighte fyr.

STORT: – Dette betyr veldig mye for meg, sier Eidsvåg i det han blir utnevnt årets «ålreite fyr» i Oslo mandag. Her sammen med Jo Nesbø etter utnevnelsen. Foto:Camilla Norli,

Økt prisbeløpet

Sammen med Harry Hole-stiftelsen har Eidsvåg bestemt at prisen på én million kroner skal gå til to mottakere: UNICEFs prosjekt for marginaliserte barn på Costa Rica, og stiftelsen Zamora-Terans prosjekt «One Laptop for all» i Nicaragua ble etablert for å øke utdanningen av barn i underutviklete områder ved å integrere IKT i grunnskolen.

Siden stiftelsen først delte ut prisen i 2009 har prisbeløpet vært på 500.000 kroner, men i år er det snakk om en dobbelt så stor sum.

– Tidligere år har vi delt ut en halv million kroner, men nå synes vi at inntektene har vært så hyggelige etter at vi også fikk rettighetene til de kommende bøkene «Blod på snø» og «Blod på snø 2: Mere blod», så nå har vi økt prisbeløpet til én million kroner, sier Holst.

Disse har blitt kåret til årets «ålreite» tidligere år:

2009: Odd-Cato Kristiansen. Pengestøtten gikk til Naandi Norway, og deres arbeid for utdanning av underpriviligierte, indiske jentebarn.

2010: Marit Hallen. Pengene gikk til UNICEF Norge.

2011: Aslam Ahsan og Henning Holstad. Pengene gikk til Plan Norges skoleprosjekt i Liberia.

2012: Margareth Hatle. Pengene gikk til Redd Barnas skoleprosjekt i Zimbabwe.

2013: Walther Jarwson. Pengene gikk til Naandi Norway, og deres arbeid for utdanning av underpriviligierte, indiske jentebarn.

Eddi Eidsvåg er lillebroren til Bjørn Eidsvåg. Han startet bakeriteater på Aker Brygge i 1985, og fungerer som både baker og standupkomiker. Han ga i 1997 ut boken «Eddis lille ferske». Han var sist aktuell med «Ikke bare bare bakebok», og har siden 1997 drevet Pøbelprosjektet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder