Når mor er barn

Line Blikstad: «Til Ester»

Roman 203 sider Kr. 279,- Tiden

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Line Blikstads fine debutroman «Til Ester» er en sorgmunter sang til en umoden, impulsstyrt villblomst av en mor som kanskje og kanskje ikke vokser med oppgaven. Datteren, førskolebarnet Ellen, er den som ser moren Ester og mormoren gjennom sine altseende følsomme øyne.

Venninne

Mot slutten av boken aner vi konturene av et løvetannbarn, som kan skape seg et brukbart liv etter en barndom i det sterke spenningsfeltet mellom mor og mormor. Språket er konkret, jordnært og troverdig for en seksåring. Mormoren er en tydelig og avgrenset voksenperson. Hun beskytter barnebarnet etter evne, men makter ikke å skjule raseriet sitt mot Ester overfor Ellen. Moren klarer ikke å la Ellen ha sin barndom i fred, men drar henne inn i sine voksenkonflikter som en venninne. Hun binder datteren tett til seg og skyver henne fra seg som det passer henne.

Umoden

Ester forstår ikke at Ellen må beskyttes mot og ikke innvies i de mest drastiske voksenhemmelighetene. På klassisk barnevis reagerer Ellen på utryggheten moren skaper med å lage spektakulært bråk og tvinger de voksne til å bry seg om henne, om enn på negativt vis. Blikstad formidler nennsomt at Ellen ikke er ond, men svært umoden. Hun forstår ikke betydningen av å være forelder. Som mor eller far må man ha viljen og evnen til å skille mellom barnets og egne behov og sette barnets interesser først. En lavmælt og lovende debut.

BERIT KOBRO

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder