Satire-dronningen

Karine Haaland: «Streng, men urettferdig»

Tegneserie 128 sider. Kr. 249.- Schibsted

Publisert:

Artikkelen er over 19 år gammel

Er det hennes lett karikerte og samtidig nøyaktige strek? Er det de hverdagslige, men ofte helt fjerne poengene? Er det figurenes evne til å se levende ut? Det er selvsagt blandingen av disse elementene.

For Haalands striper er ikke basert på enten tekstbobler eller overtydelige tegninger, tvert om, her er det et snedig samspill som gjør stripene til noe ekstra. Hun klarer å underbygge punch-linjene med kroppsspråk, klesdetaljer og uttrykk som er noe i nærheten av unike. Alt fra småbarn til fetisjister er tegnet på en måte som er så beskrivende at tekst nesten er overflødig.

Mange kjenner Haaland fra diverse aviser og hennes forrige album, «Våre venner menneskene», og det er samme univers som gjelder i «Streng, men urettferdig». Et urbant utgangspunkt med alle mulige varianter av folk og fe som sier og gjør jålete, single, pakistanske, seksuelle eller hjernedøde ting. Det er morsomt, til tider veldig morsomt, ofte helt ubetalelig. Et par steder sitter det ikke helt, men å henge seg opp i det ville være å ta tittelen bokstavelig.

Uansett er Haaland dronningen av tegneserie-satire. Bare ta en titt på hvordan hun tegner en babe med bar mage, eller en innvandrer, og gapskratten presser på. Her får alle grupper så hatten eller turbanen passer. Det er bare å le av hele greia.

MORTEN ABRAHAMSEN

Publisert:

Mer om

Musikkanmeldelse

Flere artikler

 1. Tegn en stripe - vinn 50 000

 2. Kjemperespons i jakten på VGs nye tegneseriestripe

 3. Pluss content

  Ambjørnsens ukjente tegneserie-fortid

 4. Beklager tegneserie: – Tar avstand fra alle former for rasisme

 5. Nå kan du bli VGs nye tegneseriedronning!

Fra andre aviser

 1. Streker som slår an

  Aftenposten
 2. Streng men rettferdig

  Aftenposten
 3. Stripedronning i ti år

  Bergens Tidende
 4. Beskjeden nykommer

  Aftenposten
 5. Gjentakelsens sjarm

  Bergens Tidende
 6. Rocky kommer

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no