NY ROMAN: Mens hennes to første romaner var selvbiografiske, har Linnéa Myhre sagt at hun denne gangen har forsøkt å la være å skrive selvbiografisk - noe som ble vanskeligere enn hun hadde tenkt. Hovedpersonens kjæreste i denne romanen virker sterkt inspirert av Linnéas egen kjæreste, Sondre Lerche. Foto: Frode Hansen VG

Linnéa Myhre skriver om kjent musikerkjæreste: Bokanmeldelse: Linnéa Myhre: «Hver gang du forlater meg»

Linnéa Myhre har skrevet en intens og ubehagelig fortelling om to stykker som elsker hverandre – der den ene er en suksessrik musiker.

Av 

Brynjulf Jung Tjønn

Publisert:

Artikkelen er over fire år gammel

VG:s terninger viser 4 prikker

Forfatteren Linnéa Myhre er en av få interessante kjendisbloggere i Norge og har i ung alder opplevd stor suksess som forfatter.

Det handler ikke bare om at hun er kjent, men at hun faktisk også har noe på hjertet. I tillegg evner å hun å skrive bøker som mange, spesielt unge lesere, finner relevant.

Bakgrunn: Linnéa Myhre med ny bok: – Livredd for hva folk vil synes

Kjøp boken

Linnéa Myhre «Hver gang du forlater meg: roman»

Tanum

349,-
Til butikk

Slik er det også med hennes tredje roman, «Hver gang du forlater meg», som har både klare kvaliteter og like klare svakheter.

Det er lett å tenke at Myhre har hentet inspirasjon fra eget liv. Kjæresten til hovedpersonen er nemlig en suksessrik og kjent norsk musiker, slik som forfatterens egen kjæreste, Sondre Lerche.

Men ved å fortelle i tredje person, blir dette aldri forstyrrende for lesningen.

I romanen møter vi en ung kvinne som opplever å bli forlatt, gang på gang. Kjæresten reiser titt og stadig på turneer, i tillegg til at han bor i USA. Men hun blir også forlatt på en mer drastisk måte: Han gjør det slutt og hun tror han aldri mer kommer tilbake.

Men det gjør han. Om og om igjen. Og hver gang tar hun ham imot.

SE BOKTRAILER: Sjekk ut Linnéa Myhres trailer for boken

«Hver gang du forlater meg» handler derfor like mye om hver gang vi møtes. For det mest interessante og det beste med romanen, er det som skjer når kjæresteparet, som egentlig har gjort det slutt, finner tilbake til hverandre.

Hvordan den unge kvinnen vekter sine handlinger, sine ord og hele tiden opptrer annerledes enn det hun hadde planlagt på forhånd. Eks-kjærestens tilbakekomst fører til at hun mister kontrollen over seg selv og sin egen kropp. Og kanskje sine egne tanker.

Derfor må hun ta kontroll over både seg selv og ham når hun er forlatt. Hun oppretter falske SoMe-kontoer for å overvåke bevegelsene hans. For hun er selv klar over at hun er i overkant sjalu. Hun må også gå til en terapeut, som hun kaller for Den vise, som også innimellom hypnotiserer henne for at hun skal komme seg gjennom de ensomme og strevsomme dagene.

Les også: Linnéa Myhre blogger igjen

«Hver gang du forlater meg» er derfor en vellykket fortelling om hvordan den altoppslukende kjærligheten kan få mennesker til å miste seg selv, og når alt er over, starter kampen for å finne tilbake til hvem man er. Dette tydeliggjøres kløktig ved nettopp at kjæresten er en kjendis: den unge kvinnen viskes bort, hun er ikke interessant for omgivelsene, det er musikerkjæresten alle spør etter.

Myhre viser innsikt i hovedpersonens spiseproblemer og hennes elendige selvbilde. Hun synes hun er for tykk. Hun spiser og kaster opp. Noe må hun ha kontroll over. Og det gjør vondt å lese om alle gangene hun tømmer seg i toalettskålen.

Forrige bok: Les anmeldelsen av «Kjære»

Men Myhre har også svakheter som forfatter. Jeg stusser over at hovedpersonens bestevenn og samboer, den homofile Jakob, kun opptrer som en pappfigur som forfatteren skriver inn her og der. Men svakest er språket. Tonen er i overkant forfinet og dannet og krasjer egentlig med målgruppen som kommer til å lese romanen.

Myhre skriver ikke som om hun er født på 90-tallet, men som om hun selv var oppvokst på 90-tallet på beste Oslo-vestkant. For eksempel: «De ble nødt til å nyte de siste dagene. Hun måtte pent vise seg fra sin beste side (...)».

Jeg savner litt mer særpreg, litt mer Linnéa Myhre i språket. Det forfinede og formelle språket, kobler også med seg unødvendige klisjeer. Dette burde vært fulgt opp av forlaget.

For Myhre kan skrive. Absolutt. Og innimellom blir det skikkelig bra. Og morsomt. Som når Myhre skildrer en scene hvor hovedpersonen prøver å gå til sengs med en annen, en mann med skjegg, og som tilsynelatende ligner på Jan Thomas, står det:

«Å ta på kroppen hans føltes litt som å holde en stor vase. Hun visste ikke hvordan hun skulle håndtere den, og hun følte et stort behov for å sette den fra seg.»

BRYNJULF JUNG TJØNN

HØR: Høstens sekserbøker og bøkene VG-anmelderne gleder seg til i høst:

Publisert:

Les også

 1. Linnea Myhre med ny bok: – Livredd for hva folk vil synes

  Linnéa Myhre (26) sier det har vært vanskelig å ikke skrive om seg selv i sin nye roman «Hver gang du forlater meg» - og…
 2. Linnéa Myhre skriver om kjærlighetssorgen

  «Vanskelig, vondt og fint», skriver forfatteren om sin kommende bok.
 3. Linnéa Myhre blogger igjen

  For første gang på over tre år har forfatter Linnéa Myhre (25) skrevet innlegg på bloggen.
 4. Bokanmeldelse: Hanya Yanagihara: «Et lite liv»

  Det finnes romaner som gjør fysisk vondt å lese. En av de mest omtalte romanene i USA i fjor, Hanya Yanagiharas roman…
 5. «Lars er LOL» smeltet denne leseren: Bokanmeldelse: Iben Akerlie: «Lars er LOL»

  Forfatterdebutant og skuespiller Iben Akerlie (28) briljerer med helstøpte personer og engasjerende handling i…
 6. Anne B. Ragde på gravplyndring

  TRONDHEIM (VG) Da Anne B. Ragde (58) skrev den tredje boken i Berlinerpoplene-trilogien pådro hun seg blødende magesår.
 7. «Et helt halvt år» den mest solgt boken de siste ti årene: Jojo Moyes til VG: – Denne scenen savner jeg i filmen

  Her er Jojo Moyes' reaksjon på at «Et helt halvt år» er den boken som har solgt mest i Norge de siste 10-årene: Oh My…

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Flere artikler

 1. Linnea Myhre med ny bok: – Livredd for hva folk vil synes

 2. Britney Spears + Linnéa Myhre = Sant! Bokanmeldelse: Linnéa Myhre: «Meg, meg, meg»

 3. Sterk roman om levd liv: Bokanmeldelse: Jens M. Johansson: «Et godt liv»

 4. Sondre Lerche gjør som Linnéa Myhre: Blir forfatter

 5. Pluss content

  Sondre Lerche: Flau over sin digitale snoking

Fra andre aviser

 1. Ny Espedal-roman: - Etisk problematisk

  Bergens Tidende
 2. Flest mannlige forfattere som skriver om mannlige forfattere denne bokvåren

  Bergens Tidende
 3. Beate Grimsrud har vunnet en rekke litterære priser for sine bøker. I denne romanen viser hun nok en gang hvor dyktig hun er til å lade hendelser og personer med utvidet betydning.

  Bergens Tidende
 4. Sondre skal spille seg verden rundt i 2017

  Bergens Tidende
 5. - Jeg oppdaget at jeg har en gammel, litt fordrukken dame i meg.

  Bergens Tidende
 6. #MittSommerOslo: Linnéa Myhre

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no