Finnes nå også på norsk lydbok.

Forfatteren til VG: – Er i gang med flere sovebøker.

REDNINGSMANN: Svenske Carl-Johan Forssén Ehrlin har skrevet en bok som får barn til å sove i løpet av få minutter. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Svensk bok redder barn med søvnproblemer

I 2009 fikk svenske Carl-Johan Forssén Ehrlin ideen om å skrive en bok som kan få barn til å sove. Nå takkes han av foreldre fra hele verden.

Artikkelen er over fire år gammel

«Advarsel! Les aldri denne boken høyt i nærheten av noen som kjører bil eller annet kjøretøy.»

Slik innleder Carl-Johan Forssén Ehrlin sin barnebok Den lille kaninen som så gjerne ville sove. Og advarselen er ingen spøk, skal vi tro forfatteren selv.

– Vi har fått så mye respons fra foreldre som sovner eller føler seg søvnige, at jeg syntes det var på sin plass med en advarsel, sier Ehrlin.

Sliter du selv med å sove? Her er 10 gode råd

MEGAPOPULÆR: Den lille kaninen som så gjerne ville sove er oversatt til 40 språk, og har ifølge Cappelen Damm et klassikerpotensial. Foto: ,

– Klassikerpotensial

Etter at boken ble oversatt og plassert i norske butikkhyller, har etterspørselen vært enorm. 20.000 i opplag for en liten barnebok med bilder er ikke vanlig, ifølge kommunikasjonsdirektør i Cappelen Damm Ellen Hogsnes.

– Denne boken kom til oss fra publikum. Det var så mange som ba om en oversettelse at vi uansett ikke hadde noe valg. Den kan potensielt bli en ordentlig klassiker, sier hun.

I Danmark, der boken ble publisert 2. oktober, har rådville foreldre allerede kjøpt 150.000 eksemplarer i håp om å få barna til å sove.

– Det var ingen som forventet dette. Boken tok plutselig helt av på sosiale medier, og jeg ble overøst av e-poster og telefoner. En stund ble kona mi hjemme for å hjelpe meg med å besvare alt sammen, men til slutt måtte vi bare fjerne kontaktinformasjonen, forteller forfatteren

Slik fungerer den

Har han skrevet en så kjedelig bok at alle sovner av den, lurer du kanskje. Men nei, boka er langt mer avansert enn det.

Inspirert av egen låt: Bruce Springsteen skriver barnebok

Ehrlins nyeste bok handler om kaninen Kalle, som så gjerne vil sove, men ikke får det til. Han går derfor ned til onkel Gjesp, som omsider får bukt med problemene. I bokens innledning gir forfatteren klare retningslinjer for hvordan den skal leses, og oppfordrer blant annet til å bruke barnets navn eller gjespe på strategiske steder.

– Utfordringen var å skrive en historie som fanger barnet uten å være spennende, sier Ehrlin.

Har boka ulemper?

Søvnekspert Karin Naphaug har ikke rukket å lese boken, men er veldig spent på å finne ut om den faktisk fungerer.

– Hvis dette fungerer like bra som forfatteren gir inntrykk av, vil denne boken være en virkelig revolusjon.

EKSPERT: Karin Naphaug har jobbet med søvnproblemer i mange år. Hun kommer til å anbefale Ehrlins bok til noen av familiene som kommer til henne. Foto: Inger Marie Grini ,

Hun forteller at hun i utgangspunktet er positiv, men stiller seg likevel tvilende til at boken kan være løsningen på alles søvnproblemer.

– Søvnproblemer er mer enn bare innsoving. Det er også viktig at barna ikke våkner midt på natta eller veldig tidlig på morgenen.

For å unngå dette har Ehrlin lagt inn et råd til leseren. Han ber om at eventyret leses fra start til slutt, selv om barnet skulle sovne underveis.

– Søvn skjer ikke momentant. Du kan kanskje tro at barnet er langt inne i drømmeland, men så slutter du å lese litt for brått eller lager litt lyd når du klapper igjen boken, og plutselig må du ta alt fra begynnelsen. Dessuten kan du bidra til en dypere søvn ved å lese eventyret helt ferdig.

Karin Naphaugs tips: Slik får du barna til å sove

Et annet problem Naphaug er spent på, er om boken kan virke avhengighetsskapende.

– Jeg er veldig opptatt av at barn skal lære seg å finne søvnen selv, uten stimuli, sier hun.

Men også her er forfatteren skråsikker på bokens egenskaper.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at barna sovner fortere og fortere, og etter hvert trenger de ikke boken lenger, sier han.

Oversatt til 40 språk

Etter lanseringen av boken hjemme i Sverige i 2012 bestemte Ehrlin seg for å oversette boken til sju språk. Etter bare noen dager var boken nummer én på listene i fem land, deriblant Storbritannia, hvor Ehrlin ble førstemann i historien til å toppe Amazons liste med en selvpublisert bok.

– Da vi oversatte den til engelsk, brukte vi veldig lang tid. Det er så mange små nyanser i språket som kan være helt avgjørende for en sånn bok, forteller forfatteren.

Boken er nå oversatt til hele 40 språk, deriblant en del asiatiske.

– Jeg håper boken fungerer like bra på alle språk, men jeg er veldig spent på hvordan for eksempel kinesiske og sør-koreanske barn vil reagere. Det er jo en annen kultur og et annet språk som jeg vet svært lite om. Det jeg vet, er at søvnproblemer eksisterer i høyeste grad der også, sier Ehrlin.

Lover flere bøker

Til VG røper forfatteren at han allerede er i gang med skrivingen av to nye søvnbøker. Han innrømmer også at han kjenner litt på presset etter den første bokens suksess.

Bok uten bilder: Slik får Bård Tufte Johansen barn til å le

De neste bøkene forventes å være i salg fra høsten 2016 eller våren 2017.

– Jeg håper det kan skape variasjon for de som har hatt nytte av Den lille kaninen som så gjerne ville sove.

Norsk lydbok klar

DEN NORSKE STEMMEN: Gudny Ingebjørg Hagen er stolt av at hennes stemme skal redde norske barn fra søvnproblemer. Foto: Terje Mortensen , VG

Under intervjuet med VG fikk kommunikasjonsdirektør Ellen Hogsnes en tekstmelding som fortalte at lydboken nå ligger klar til nedlasting.

Den norske stemmen er spilt inn av forfatter og førskolelærer Gudny Ingebjørg Hagen, som forteller at hun er stolt av å være del av høstens boksensasjon.

– Etter at jeg hadde lest inn boka i studio, husket jeg teksten og leste den for barnebarnet mitt på halvannet år. Det fungerte veldig fint, sier hun.

Der leseren i boka blir oppfordret til å bruke barnets navn, har Hagen valgt å bruke «du» og «deg».

Boka er allerede inne på Cappelen Damms bestselgerliste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder