NUMMER 1: Helga Hjorth, som er jurist og jobber i Riksarkivet, debuterte med «Fri vilje» i forrige uke. Romanen er hennes forsvar mot storesøster Vigdis Hjorths «Arv og miljø» - og går nå til topps på den norske bestselgerlisten. Foto: Tore Kristiansen VG

Helga Hjorths hevnroman selger mest i Norge

Etter en uke i salg, er det klart: Helga Hjorths roman «Fri vilje», som er et motsvar til storesøster Vigdis Hjorths suksessroman «Arv og miljø», selger nå mest i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Helga Hjorths motroman, konflikten med forfattersøster Vigdis Hjorth og debatten om virkelighetslitteratur, har dominert kulturnyhetsbildet siden romanen kom onsdag i forrige uke.

VGs anmelder om «Fri vilje»: Rå familiefeide

Og i dag er det klart at den går til topps på Boklista - der hun legger seg foran Lucinda Riley, Anne B. Ragde og Helga Flatland. Mens Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» klatrer og legger seg på andreplass på Pocket- og billigboklista.

Helga Hjorth, som ikke kommenterte saken og debatten i fjor høst da Vigdis Hjorths roman kom ut, sier til VG at det er godt å nå ut til leserne.

– Det er godt at «Fri vilje» når ut til så mange lesere og har satt i gang en viktig debatt. Jeg er overveldet over alle de positive tilbakemeldingene jeg har fått, sier Hjorth.

– Hvordan er det å se at ens egen familiekonflikt selger?

– Jeg har ikke ytterligere kommentarer nå, sier Hjorth.

Førsteopplaget på 6000 eksemplarer ble ifølge forlaget revet bort på to dager, og forlaget har nå trykket et tredje opplag - slik at de er opp i et totalopplag på 18.000 bøker.

Helga Hjorth: – Så å si umulig å forsvare seg

Det var onsdag denne uken at Kagge forlag slapp høstens bokbombe: «Fri vilje» av Helga Hjorth, en roman som er et motsvar til Vigdis Hjorths «Arv og miljø». Utgangspunktet for romanen er at Helga Hjorth følte seg og familien utlevert i søsterens roman.

Helga Hjorth har også uttalt til VG at hun har fått mange tilbakemeldinger, og hun innrømmer at det var godt å omsider få ut sin versjon.

Norske forfattere om konflikten: – Eneste gjengjeldelse som funker

– Ja, det var en lettelse å få sagt sitt. Absolutt. Og nå som jeg endelig har ytret meg, har jeg fått utrolig mange positive tilbakemeldinger. Det betyr mye, sier Helga Hjorth - som til daglig er jurist og arbeider i Riksarkivet. «Fri vilje» er hennes første roman.

Vigdis Hjorth på sin side, vil ikke kommentere søsterens motroman, men i et bokbad med Klassekampens Mimir Kristjansson i Haugesund, uttalte hun at den er et interessant innspill i debatten.

I «Arv og miljø» skriver Vigdis Hjorth om konflikter rundt et arveoppgjør og ting som virvles opp da faren dør. Det handler blant annet om en far som begår overgrep. Boken vant både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen. Vigdis Hjorth hevdet i flere intervjuer at romanen var fiksjon.

Fått med deg? Terningkast 6 til Jan Kjærstad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder