Aschehoug-redaktør lager matkunst: Slik har du aldri sett forfatterne før!

Møt Tom Eggeland, MaJoNesbø, Dagurk Solstad, Carl Frode Pastiller og Camilla Cotelett.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

La oss kalle det matkunst: Forlagsredaktør Christian Kjelstrup i Aschehoug har funnet på et nytt sprell mens han er i pappaperm: forfatterportretter av mat. Dag Solstad av agurk ble Dagurk Solstad, Tom Egeland laget av egg ble Tom Eggeland - og i dag legger Kjelstrup ut sitt siste verk på Instagram: Majonesbø – altså Jo Nesbø laget av majones.

BILLEDSPESIAL:Se Majonesbø, Tom Eggeland og flere matportretter her!

Det har tatt av i sosiale medier, og flere av forfatterne melder tilbake at ikke bare er det morsomt, men Kjelstrup klarer på et matkunsterisk vis å fange dem.

TOM EGGELAND: Tom Egeland er imponert over at Kjelstrup klarte å fange uttrykket i blikket hans med egg. Foto:Christian Kjelstrup,

– Jeg ble selvsagt beæret over å være inkludert i Kjelstrups celebre forsamling av forfatterretter, men enda mer forbløffet over hvor mye det lignet! Det var jo meg! Som speilegg! Selv barnebarnet mitt, Eirill på 5, svarte «morfar» da hun ble spurt hvem speilegget forestilte. Og ikke bare lignet det, men han klarte å fange uttrykket i blikket mitt. Med egg, sier Tom Egeland til VG.

Christian Kjelstrup er kjent for å ha litt sprø og annerledes idéer. I fjor skapte han blest da han startet Uroens bokhandel der han kun solgte én bok: Sin egen favorittbok Fernando Pessoas «Uroens bok». Bokhandleren holdt åpent i én uke og fikk flere medieoppslag.

Kunsten oppsto på pølsefest

For noen måneder siden spiste Kjelstrup pølser til lunsj med sine Aschehoug-kolleger – og det ble starten på matforfatterportrettene.

PØLSOA: Christian Kjelstrups yndlingsforfatter ble laget på impuls under en pølselunsj i Aschehougs kantine. Det ble starten på en rekke forfattermatportretter. Foto:Christian Kjelstrup,

– Jeg lagde et portrett av Fernando Pessoa. Jeg brukte pølsebiter for å lage håret hans og lomper til briller og hatt – og kalte det for Pølsoa. Det ble overraskende bra, så jeg la det ut på Facebook, forteller Kjelstrup, som sier at konseptet forener to av de tingene han er mest glad i her i verden:

– Litteratur og mat! Men som med Pølsoa holder det ikke bare å portrettere en forfatter ved hjelp av tilfeldige ingredienser.

Navnet på maten må på en eller annen måte ha noe med navnet til forfatteren å gjøre. Så jeg gjør det nokså vanskelig for meg selv, kan du si. Hvis jeg skal lage for eksempel Doris Lessing, ja, da må det bli Doris Dressing, og dressing er jo ganske flytende greier og vanskelig å bruke. Et blødme- eller ordspillbasert konsept, med andre ord, ler Christian Kjelstrup.

Etter Pølsoa, portretterte Kjelstrup Carl Frode Tiller, som han er redaktør for, og da brukte han selvsagt pasTiller.

– Og etter Carl Frode Pastiller, lagde jeg Banan Kjærstad, Dagurk Solstad, Camilla Cotelett, Frode Grøten og mange andre, sier Kjeldstrup som nå har en lang liste med folk han kunne tenke seg å portrettere – både forfattere og andre.

DAGURK SOLSTAD Foto:Christian Kjelstrup,

Ser forfatteransikter i frysedisken

I påsken lagde han Tom Eggeland, og etter dette tok det virkelig av. Like etter VG kontaktet den for tiden pappapermitterte redaktøren, ble han nedringt av medier som hadde merket seg matkunsten.

– Responsen i sosiale medier har vært overveldende. Jeg pleier å legge ut et matportrett hver fredag og får veldig mange hyggelige tilbakemeldinger. Det virker faktisk som portrettene sprer litt glede, hvis jeg kan tillate meg å si det slik, sier han.

Selv ser han forfatteransikter hver gang han går i matbutikken.

– Jeg er blitt lettere yrkesskadet. Kan knapt gå i butikken uten å se forfatteransikter kikke opp på meg fra fryse- eller grønnsaksdisken. Kona mi skjønner mindre og mindre når jeg handler – «trenger vi SÅ mange lomper og lefser?» – hun vet jo ikke at jeg skal i gang med Erlend Lompe (Erlend Loe) og Tomas Lefsedal (Tomas Espedal)...

Knut Colav Åmås. Foto:Christian Kjelstrup,

– Hvem er du mest fornøyd med?

– Mange trekker frem Dagurk Solstad. Selv er jeg ganske fornøyd med portrettet av direktøren i Fritt Ord, Knut Olav Åmås. Jeg brukte små godtericolaflasker for å lage ham – Knut Colav Åmås – som jeg måtte klippe opp i seksten deler for at de skulle bli tynne nok.

Forresten sparte jeg én, den passet perfekt til å lage slipset hans. Men egentlig er jeg nesten like fornøyd med alle sammen, eller jeg gir meg ikke før jeg blir tilstrekkelig fornøyd. Jeg er nødt til å holde begeistringen eller skal jeg si arbeidsmoralen oppe, for matportrettene blir ofte til om natten, da de andre sover, sier Kjelstrup, som har tre barn under fem år.

– Og nå blir det kanskje bok og utstilling?

– Jeg har visst ikke noe valg! Kan virke som det er et folkekrav, i hvert fall på Facebook. Akkurat når og hvordan vet jeg ikke ennå. Det avhenger av pappapermen, jobb, og en del annet. Jeg er i hvert fall åpen for tilbud fra norske forlag. Men mest sannsynlig kjører jeg bare på og gir ut bok på eget forlag, sier Kjelstrup, som kaller det han driver med for «artigheter».

Spiste Tom Eggeland til frokost

– Kunst er et seriøst begrep som innebærer at vedkommende skaper noe krevende og dypt. Det jeg holder på med er artigheter, og av og til går det fort i svingene. Men «matkunst», OK. Det er mange som flinke til å lage illustrasjoner ved hjelp av mat, for eksempel VGs egen matspaltist IdaFrosk, men akkurat kombinasjonen mat og forfattere og ordspill tror jeg at jeg er nokså alene om i verden.

PÅFUNN: Christian Kjelstrup leide i fjor lokaler i én uke og startet bokhandelen Uroens bokhandel der han kun solgte én bok, Fernando Pessoas «Uroens bok». Foto:Privat,

Og Christians barn nyter godt av pappaens matkunst. I påske la han ut video av barna som spiste Tom Eggeland til frokost på langfredag.

– De likte ham veldig godt. Generelt liker de nesten alltid matportrettene jeg lager. Men jeg har ikke lagd Tomas TRANströmer eller Ertesuppe Nygårdshaug ennå, ler han.

Tom Egeland selv sier dette om Kjelstrups prosjekt:

– Jeg har fulgt Christian Kjelstrups matkunstprosjekt helt siden han la ut første bilde på Facebook, og jeg er både full av beundring og latter. Nå gleder jeg meg til hver fredag med et nytt kulinarisk kunstverk. Ikke bare klarer han å vri og vrenge på forfatternavn – som Majonesbø, Dagurk Solstad og Carl Frode Pastiller – men bildene ligner jo så utrolig. Laget av mat! Jeg skjønner ikke hvordan han får det til, sier Egeland til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder