BRAGE-NOMINERT: Legestudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl (t.h) er nominert til Brageprisen i klassen for sakprosa med «Gleden med skjeden». Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Vagina-bok kan vinne Brageprisen

.. og her er listen over de nominerte til Brageprisen 2017

«Gleden med skjeden» er solgt til 30 språk siden den kom i januar - og nå hedres den med nominasjon til den norske prestisjeprisen Brageprisen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den norske vaginaboken har satt fyr på den internasjonale forlagsverdenen dette året - og boken er nå solgt til 30 språk. Under bokmessen i Frankfurt nylig, var «The Wonder Down Under» - som tittelen er på engelsk - fortsatt en stor snakkis.

Bakgrunn: Vill budkrig om norsk vagina-bok

I dag ble nominasjonene til Brageprisen 2017 klare, og boken til legestudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl er nominert til årets beste sakprosa sammen med blant andre Monica Kristensens «Amundsens siste reise».

Overrasket

– Vi er utrolig stolte og overrasket begge to. Dette er en stor anerkjennelse, og det betyr så mye for oss å være nominerte sammen med en hel gjeng med andre strålende forfattere. Det kjennes trygt å ha Brage-godkjennelse i ryggen når vi nå begir oss ut på utenlandsturne, sier Nina Brochmann til VG.

Fått med deg? Torgrim Eggen fikk terningkast 2 - truet VG-anmelder på Facebook

I Brageprisjuryens begrunnelse for nominasjonen heter det at med «Gleden med skjeden» «formidler og tilgjengeliggjør forfatterne alle tenkelige sider ved kvinnens underliv: «Skjeden er, som andre kroppsåpninger, en utgang, ikke bare noe du kan putte ting inn i. Ut kommer skrikende babyer, blod, slim og gørr». Juryen fremhever forfatternes «glimrende penn som både er kunnskapsrik og underholdende» og mener boken er «et litterært bidrag som bygger ned terskler og utfordrer tabu».

Husker du? Fjorårets vinnere av Brageprisen

I forrige uke ble nominasjonene til årets Bokhandlerpris klare, og der savnet VGs kritiker Sindre Hovdenakk blant annet Mattias Faldbakkens nye roman «The Hills». Nå er Faldbakkens roman nominert til Brageprisen i klassen skjønnlitteratur - sammen med blant annet Rune Christiansens «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen». Sistnevnte fikk terningkast 6 i VG.

Les anmeldelsen her: Storslagen romankunst

Brageprisen deles i år ut for 26. gang av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur. Prisen deles ut 21. november.

Her er listen over de nominerte:

Sakprosa

Thomas Reinertsen Berg: «Verdensteater»

Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann: «Gleden med skjeden»

Monica Kristensen: «Amundsens siste reise»

Marte Spurkland: «Klassen»

Skjønnlitteratur

Rune Christiansen: «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen»

Olaug Nilssen: «Tung tids tale»

Ole Robert Sunde: «Penelope er syk»

Matias Faldbakken: «The Hills»

Barne- og ungdomsbøker

Helene Guåker: «Sveiseblink»

Mari Kanstad Johnsen: «ABC»

Hilde Matre Larsen og Mari Kanstad Johnsen (ill.): «Gutt og Jente later som»

Maria Parr: «Keeperen og havet»

Lyrikk (Årets åpne klasse)

Kristin Berget: «og når det blir lyst blir det helt fantastisk»

Jo Eggen: «Ruindikt»

Cecilie Løveid: «Vandreutstillinger»

Knut Ødegård: «Tida er inne»

(Artikkelen oppdateres)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder