TRUFFET AV CORONA-BØLGEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad (46) skulle utgi bok i mars/april og hadde planer om å skrive den ferdig på nyåret – men ble som alle andre tatt av den nye coronabølgen. Boken «Kode rød. Krig, håp og kjærlighet i pandemiens tid» er utsatt til høsten. Forsiden til boken til høyre.

Nakstad-bok utsatt til høsten

Espen Rostrup Nakstad må utsette corona-bok på grunn av corona.

Publisert:
Artikkelen er over 593 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan holde deg oppdatert gjennom FHIs nettsider.
Artikkelen er over ett år gammel

Etter planen skulle mannen vi alle har blitt så godt kjent med det siste året, komme med bok allerede i mars/april i vår, men forlaget Gyldendal bekrefter overfor VG at boken er utsatt til september.

– Nakstad er jo en av få som hele Norge vet når er på jobb eller ikke, så jeg tror de fleste skjønner hvorfor denne boken er blitt utsatt. Det ble litt færre skrivehelger og litt mindre tid enn det han tenkte seg var mulig på nyåret.

– Han ble som alle andre tatt av den nye coronabølgen, forteller Lars Røtterud, sakprosa-forlegger og redaktør for boken i Gyldendal.

Spørsmålet alle stilte seg da det ble kjent at Nakstad skulle utgi bok, var nettopp: Når har han hatt tid til å skrive den?

– Svaret er at tiden strakk ikke til – selv for Nakstad. Vi bestemte oss for å vente til høsten for å få en velskrevet og enda bedre bok enn å pushe ut en bok nå, sier Røtterud.

Boken har fått tittelen «Kode rød: Krig, håp og kjærlighet i pandemiens tid».

Espen Nakstad forteller til VG at da den tredje smittebølgen traff Europa, bestemte han seg for å skrive mer om dette.

– Samtidig utvidet jeg perspektivet til mer tidsaktuelle forhold som det var vanskelig å se konturene av i høst. Dessuten ble det så ekstremt mye å gjøre i Helsedirektoratet i perioden januar-mars, at jeg rett og slett måtte nedprioritere ferdigstillelse av boken, forteller Nakstad til VG.

Skrev mye på fjellet

Han fører boken i pennen selv, og forteller at mye av manuset ble skrevet på fjellet i høstferien og i juleferien.

– Men fordi så mye har skjedd etterpå, har jeg også brukt noen lørdagskvelder og søndagskvelder i vinter til å utvide boken med flere kapitler. All annen tid har gått til jobb, men skrivingen har gått ganske greit likevel, sier Nakstad som liker selve skrivingen godt.

– Jeg har alltid vært glad i å skrive og har kost meg veldig med denne boken. Jeg tenker alltid ut hva jeg skal skrive først, før jeg går inn «inn i bobla» og starter skrivearbeidet. Nå gjenstår det noen kapitler som skal stokkes litt om på og sys sammen, men det er egentlig den fineste delen av jobben, forteller Nakstad.

Pluss content
Les også

Lest Nakstad-portrettet? – Jeg skjønte at Anders ikke var i live lenger

Ifølge redaktør Lars Røtterud er det som skulle bli en ren pandemibok, blitt mer en biografi.

Etter å ha grublet i sakprosaredaksjonen på hvordan vi i Gyldendal skal dekke dette ganske ekstreme fenomenet, fant vi ut at det var naturlig å spørre noen av hovedpersonene som har sittet tettest på. Jeg var så heldig å få napp hos Espen Nakstad i påsken i fjor, og jeg fant fort ut at dette er en mann som har en større historie å fortelle enn hva som skjedde med Norge under corona, sier Røtterud.

Overraskelser

– Boken har fått et mer personlig preg enn vi først tenkte, men det handler om erfaringer og hendelser i Espens mangefasetterte liv. «Fungassen» leverer, sier Røtterud som tror leseren vil få flere overraskelser underveis.

LIKER Å SKRIVE: Espen Rostrup Nakstad, som er utdannet både jurist og lege, sier til VG at han også alltid har vært glad i å skrive.

– Bare det at Nakstad ble utdannet jurist samtidig som han ble utdannet lege – og at han i sin første jobb satt som jurist og så på hva som skjedde i sikkerhetsrådet i FN – tror jeg er en interessant arena.

Nakstad bekrefter at dette ikke blir en bok utelukkende om coronapandemien.

– Nei, det blir det ikke. Jeg vil gjerne gi leserne noen andre opplevelser og helt nye perspektiver også. Det meste av innholdet vil nok fremstå som nytt og ganske overraskende for mange. Det viktigste for meg er at boken blir tidsaktuell – og at det blir en god leseropplevelse, sier Nakstad.

Ifølge Gyldendal inneholder boken blant annet historien om hva som skjedde da vi ble rammet av en pandemi – og hvorfor verden var dømt til å mislykkes allerede før viruset hadde spredt seg fra Kina.

«Vi møter menneskene i maktens korridorer og får samtidig ta del i forfatterens liv hjemme med små barn, trivielle gleder og sorger, kjærlighet og død. Boken er full av tilbakeblikk til triste og vakre øyeblikk i Nakstads eget liv og hans erfaringer fra storpolitikk i FN, maktkamper og personlige tragedier.» skriver forlaget om boken på sine nettsteder.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no