FULGTE NØYE MED: Kronprinsesse Mette-Marit fulgte med på sin «medsørlending» Karl Ove Knausgård. Foto: Krister Sørbø/Scanpix

Knausgård tilbake i Norge: Mette-Marit på første rad for Knausgård

Den kontroversielle forfatteren var tilbake i hjemlandet i går, og Kronprinsessen hadde sikret seg plass ringside

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Karl Ove Knausgård (42) var en snartur innom hjemlandet i går, for første gang siden han ga ut siste bind i romanserien «Min kamp» for tre uker siden. Forfatteren signerte bøker på flere bokhandlere i Oslo sentrum, og senere på kvelden ble forfatteren dybdeintervjuet på Litteraturhuset i Oslo.

Les også: Knausgård: - Fantastisk å være ferdig

Første rad

Dit hadde også Kronprinsessen tatt turen. Fra første rad, ikledd en sort ullvest med solbrillene plassert i lommen fulgte Kronprinsesse Mette-Marit nøye med da forfatteren ble intervjuet av tidligere Dagsavisen-journalist Anette Orre.

Kronprinsessen satt sammen med Knausgårds forlegger Geir Berdahl da forfatteren intervjuet, og like i nærheten satt også utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Karl Ove Knausgård skriver mye om Kronprinsessens hjemby Kristiansand i «Min kamp»-serien, forfatteren har blant annet en periode bak seg som musikkjournalist i avisen Fædrelandsvennen. Knausgård er tre år eldre enn Kronprinsesse Mette-Marit.

LESTE FOR KRONPRINSESSEN: Karl Ove Knausgård på scenen i Litteraturhuset. Foto: Krister Sørbø/Scanpix

Tidligere på dagen traff VG Karl Ove Knausgård på boksignering, og spurte ham om han angret på sin kontroversielle omtale av konas psykiske problemer i «Min kamp 6».

- Nei nei, jeg føler meg ikke slem overfor kona mi. Absolutt ikke, sier Knausgård til VG.

Les også: Kona møtte veggen mens Knausgård skrev «Min kamp 6»

VG møtte forfatteren i en kjapp røykepause mellom to omganger boksignering i går ettermiddag - Knausgårds første møte med publikum siden «Min kamp 6» kom ut.

I boken omtaler han kona Linda Boströms lidelser, selvmordstanker og innleggelse. Han skriver også at «jeg kommer aldri til å tilgi meg selv» for det han har utsatt kona og deres tre barn for med hele «Min kamp»-prosjektet.

- Hvordan går det med din kone nå?

- Jeg tror det går bra, det finnes ingenting å skamme seg over. Det er en del av livet, og jeg beskriver livet. Sånn er det. Det er ikke noe farlig, sier Knausgård.

- Leser ikke kritikk

Kritikken han har fått - både for bokutgivelsen og måten han omtaler konas problemer på - vil han ikke forholde seg til.

BOKSIGNERING: Karl Ove Knausgård signerte bøker i flere bokhandler i Oslo i går. Foto: Mattis Sandblad

- Jeg har ikke lest noe kritikk, så jeg vet ikke hva som har stått i avisen. Jeg forholder meg til min kone, og hun forholder seg til min tekst, forklarer Knausgård, som tok med familien til «et varmt og solfylt sted» i dagene rundt den slippet av «Min kamp 6».

- Jeg skjermer meg selv, for så vidt.

- Ønsker du ikke tilbakemeldinger på det du lager?

- Jo, men det er forskjell på private og offentlige tilbakemeldinger. Offentlige tilbakemeldinger angår ikke meg, for jeg har skrevet boken ferdig, konstaterer Knausgård.

I går fikk han i alle fall rikelig med private tilbakemeldinger - i offentligheten. Hundrevis av mennesker stod i kø bokhandlene Tanum og Ark på Karl Johan i Oslo for å få signert sine eksemplarer av både ett og flere bind i «Min kamp»-serien.

- Det er jo virkelig spesielt. Jeg hadde for så vidt ventet litt oppstyr, men ikke så mye presse, ler han.

Slutter som forfatter

Utsagnet om nå å slutte som forfatter står han fast ved.

- Jeg skal fortsette å skrive, men det blir ikke noe stort. Jeg har nettopp skrevet et essay til en fotobok.

- Hvis du var en annen, ville du trodd på at Karl Ove Knausgård skulle gi seg som forfatter?

- Ja, det tror jeg. Hvis jeg hadde lest alle bøkene i ett og sett hvor det endte, så hadde jeg trodd på det. Det finnes en logisk utvikling der.

STOR INTERESSE: Karl Ove Knausgård ble intervjuet og leste opp for en stappfull sal på Litteraturhuset. Foto: Krister Sørbø/Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder