-FESTLIG: Forfattervenninnene Unni Lindell og Anne B. Ragde er kjempefornøyd med at det er litt krangling i forfatter-Norge. Foto: Kristian Helgesen/VG

Lindell og Ragde om forfatterbråket: − Morsom action!

(VG Nett) Forfatterne Unni Lindell og Anne B. Ragde syns det er strålende morsomt at Erlend Loe og Ari Behn angriper hverandre i pressen.

Av 

Ingrid Hvidsten

 og 

Øystein David Johansen

Publisert:

Artikkelen er over 13 år gammel

- Nå blir det jo litt action, sier Lindell fornøyd når VG Nett ringer henne onsdag morgen.

Hun har ikke selv lest Dagbladet, der Ari Behn i et knallhardt leserinnlegg beskriver forfatterkollega Erlend Loe som «et furubord i norske hjem», men synes utspillet er livlig og unorsk.

DETTE ER SAKEN:Behn til angrep på Erlend Loe

- Det har blitt litt mye Ari i det siste, kanskje særlig for ham selv. Men dette frisker opp litt! Vi er så konforme i Norge, så redde for å si ting som kan slå tilbake på oss selv. Jeg kunne kanskje gjort noe lignende selv i en slik situasjon, sier krimdronningen.

Leserne diskuterer: «Dette begynner å ta av...»Hva mener du? Diskutér her!

Behns kritikk av Loe er en reaksjon på at sistnevnte kalte Behns opptreden på Skavlan for «noe av det pinligste jeg har sett på tv på veldig lenge» i sin blogg(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider). Videre råder Loe Behn om å skrive ut kritikken av Carl-Erik Grimstad og andre i bokform.

Dette rådet er Lindell svært uenig i.

FIKK GAVE: prinsessegemal Ari Behn. Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG

- Ari kan jo både skrive bøker og ytre seg i pressen! For eksempel har både jeg og Anne B. Ragde laget bråk i pressen tidligere. Vi skriver jo fortsatt. Jeg tror ikke Aris utspill er farlige for ham. Dessuten blir han stemplet som den som slår først her, og det er feil. Jeg syns for eksempel Finn-Erik Vinje var traust, norsk og ufin da han gikk ut mot Ari og Märthas navnevalg i avisen, fastslår medforfatteren.

LES OGSÅ: Språkprofessor latterliggjør Ari og Märtha

- Ingen action siden Undset

Hennes kollega og venninne Anne B. Ragde er minst like begeistret over disputten mellom forfatterne:

- Jeg ler meg i hjel! Så artig at det endelig blir litt krangling og krig, det er jaggu på tide. Nå har det jo ikke vært noe action siden Sigrid Undset, sier Ragde til VG Nett i en kort pause fra sitt selvpålagte skriveeksil.

Hun karakteriserer polemikken som «kjempeartig», og når det gjelder møbelet Behn sammenligner Loe med, er hun helt klar på at det er lite over trønderen som minner om et flatpakket furubord fra IKEA.

GJENSTAND FOR KRITIKK: Ari Behn gikk onsdag hardt ut mot Erlend Loe i et leserinnlegg i Dagbladet. Foto: Robert S. Eik/VG

- At Ari sier det, syns jeg bare er artig. Erlend er jo trønder, og det syns jeg matcher dårlig med et furubord. På den annen side er det jo blitt in med furubord nå! Det er nesten-retro. Og trøndere går jo aldri av moten, konstaterer hun.

Loes oppfordring til å beskytte Ari Behn mot seg selv, fnyser den profilerte forfatteren av.

- De fleste forfattere bør nok beskyttes mot seg selv, det gjelder antagelig også meg. Jeg syns Ari var fenomenal på Skavlan. Han svorska så bra, sier hun om Aris talemåter da han var gjest i Fredrik Skavlans nye program på svensk TV.

LES OGSÅ:Skavlan må beklage Ari-tirade

I blogginnlegget i forrige uke skrev Loe blant annet følgende om Ari Behn:

«Måten han forsøkte å snakke svensk på, det han hadde å si, den manglende forståelsen for hvordan han oppfattes utad, måten han nesten umuliggjør forfattergjerningen sin på ved å gjøre dette til en kampsak som blåses ut av alle proporsjoner, det er trist å se på», skrev Loe.

- Det gjør jeg også i Sverige. Man må bare prøve som best man kan. De er jo språkdøve der borte, fastslår Ragde.

LES OGSÅ:Ari Behn leste raseridikt til Grimstad på «Grosvold»

- Misunnelig, Ari?

Ragde og Lindell er samstemte om at både Loe og Behn er «festlige» mennesker. Og der Lindell tror Loe vil «trykke furubordet til sitt bryst» som svar på Ari-kritikken, har Ragde sin egen teori om hvorfor Behn velger å gå så hardt ut.

- Jeg tror kanskje Ari er litt misunnelig fordi Erlend er så høy. Han er jo nesten to meter, og jeg får jo whiplash av å ha en samtale med ham. Det er ikke menn så glade i å oppleve, vet du. Ja, det ligger nok litt testosteron i dette, ler Anne B. Ragde.

Men selv om det skulle være mye knuffing i spaltene i disse dager, tror både hun og venninnen de to kamphanene vil le av det ved en senere anledning.

- Erlend er en kjempefyr på alle måter, og Ari er en gentleman, sier Unni Lindell til VG Nett.

- Både Erlend og Ari er festlige. Det blir ikke noe problem for dem å møtes igjen, supplerer Ragde.

VIL IKKE SI NOE: Anne Oterholm, leder i Forfatterforeningen, vil ikke kommentere striden mellom Erlend Loe og Ari Behn overfor VG Nett. Foto: Bjørn Thunæs/VG

- De skal få diskutere i fred

Leder i Forfatterforeningen, Anne Oterholm, hadde ikke fått med seg polemikken da VG Nett ringte henne i morges. Hun ler godt når hun hører Behns formuleringer opplest, men ønsker ikke å kommentere saken nærmere.

- Dette har ikke noe med forfatterforeningen å gjøre. Foreningen organiserer forfattere, men vi kommenterer ikke hva de sier og mener. Ting som er av prinsipiell betydning kan jeg gjerne kommentere, men diskusjonen de to i mellom skal de få ha for seg selv, sier Oterholm.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Latterliggjør Märtha og Ari for bisarre navn

  Pensjonert språkprofessor Finn-Erik Vinje mener navnene Märtha Louise og Ari Behn har valgt for sine barn er bisarre og…
 2. Ari Behns leste raseridikt til Grimstad på «Grosvold»

  (VG Nett) Ari Behn har skrevet et raseridikt til Carl-Erik Grimstad som han presenterte under programmet…
 3. Ari Behn pustet ut etter Skavlan-premiere

  STOCKHOLM (VG) Her puster Ari Behn ut etter en av de lengste, men beste ukene i sitt liv.
 4. Eksperter tror han kommer til å selge mer bøker, men...: - Ari har skutt seg selv i foten

  (VG Nett) Eksperter tror Ari Behns offentlige skittentøysvask kan gjøre susen for boksalget, men ikke for ham selv.
 5. Ari Behn: - Det er en personlig vendetta

  Mens Carl-Erik Grimstad i en kronikk i dagens VG beskylder Ari Behn for å komme med en drittpakke for å selge…

Mer om

Kongehuset

Flere artikler

 1. Behn til VG Nett: - Jeg har hatt mine to beste uker på lang tid

 2. - «Furubord» er en hedersbetegnelse

 3. Forlagssjef kaller Jørn Lier Horst-lydbøker piratkopier

 4. Forfattere ut mot storforlagene: – Nå er det nok!

 5. Ebok om storforlagene: – Vi blir boikottet

Fra andre aviser

 1. Loe: - Et absurd ordskifte

  Aftenposten
 2. Ari Behn angriper Erlend Loe

  Bergens Tidende
 3. - På tide å være Ari

  Bergens Tidende
 4. Rike forfattere

  Aftenposten
 5. - Ari opptrer som en løs kanon på dekk

  Aftenposten
 6. Ari Behn giftet seg med en prinsesse, men var ikke minst kunstner, forfatter og dramatiker. Her er hans liv i bilder.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no