DELER: Anne Holt, her avbildet i 2018, er kjent for sine sterke krimhistorier. Nå deler hun en svært personlig fortelling.

Anne Holt med personlig innlegg om endometriose: − Håpet av og til på å dø i søvne

Forfatter Anne Holt (62) deler tirsdag kveld sin personlige opplevelse med endometriose. Hun takker dem som har fortalt sine historier og beklager at hun ikke har sluttet seg til dem tidligere.

Publisert:
Artikkelen er over to år gammel

Holt oppfordrer til mer kunnskap om og forskning på endometriose og håper at forståelsen for og behandlingen av sykdommen blir mye bedre.

«Kanskje er det aldri for sent å bidra», avslutter hun sitt innlegg med.

Det er på Facebook forfatteren deler sin egen sterke historie. I en lengre tekst beskriver hun hvordan hennes opplevelse med sykdommen har vært – tidvis et smertehelvete fra puberteten og til hun fikk fjernet livmoren i en alder av 38.

Hun forteller at hun på 70-tallet ble avskrevet med at «alt ville bli bedre når hun fikk barn» og fikk foreslått P-piller.

Foruten smertene forteller hun om «Svære. Pinlige. Plagsomme» blødninger i tide og (ofte) i utide.

«Jeg knasket jerntabletter og Paralgin Forte og håpet av og til på å dø i søvne», skriver Holt.

Over 20 år med sterke smerter

Ikke før i 1996, etter over 20 år med plagene, fikk hun reell hjelp fra lege og ble satt i kontakt med en gynekolog som «antakelig reddet sjela mi, om ikke akkurat livet mitt (kanskje det også)».

Da fikk hun beskjed om at hun måtte fjerne livmoren.

«Jeg var barnløs. Toget skrek på perrongen. Jeg måtte la det gå, selv om jeg gråt like mye som jeg blødde», beskriver hun.

Les også

Anne Holt mistet faren: «Universets Flotteste Far»

I et minneord på Facebook deler Anne Holt (62) sitt farvel med sin far, Olav Holt, som døde sent søndag kveld.

Holt sier hun måtte bli 62 før hun orket å dele historien med flere enn noen ytterst få. Håpet hennes er å bidra til å øke fokus på endometriose.

«Så uendelig mye går tapt, både menneskelig og økonomisk, i den blodige smertepølen endometriose kan være», skriver hun.

VG har vært i kontakt med Holt, som ikke ønsker å utdype innlegget.

Takkes for åpenheten

I kommentarfeltet er det mange som takker henne for at hun deler og sier de kjenner seg igjen eller kjenner noen som er berørt av sykdommen.

LEVDE LENGE MED SMERTER: Forfatter, jurist og tidligere politiker Anne Holt, her avbildet i forbindelse med en boklansering i 2018.

NTB-nyhetsredaktør Sarah Sørheim er av de rundt 80 som i skrivende stund har kommentert innlegget.

«Denne sykdommen er et av altfor mange eksempler på hvordan kvinnehelse ikke blir prioritert og tatt alvorlig nok», skriver hun.

Rundt ti prosent har endometriose

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) har mellom seks og ti prosent av kvinner endometriose med symptomer. I tillegg har mange endometrioseforandringer uten symptomer.

Les også

Anne Holt: – Barna må bort fra skolen

Forfatter Anne Holt er blant dem som mener skolene i Norge burde vært stengt allerede.

Endometrioseforeningen skriver at så mange som 10 prosent av kvinner antas å ha sykdommen. Ifølge dem har omtrent 40 prosent av infertile og rundt 25 prosent av kvinner med underlivssmerter endometriose.

Åpenhet

Regissør og skuespiller Lena Dunham er en av kvinnene som har vært åpne om sine alvorlige plager med endometriose. I 2017 fikk hun fjernet livmoren.

Også Hadia Tajik fortalte nylig om sin mangeårige kamp med sykdommen og for å få barn.

«Love Island»-kjendisen Mie Mack Cappelen fortalte i mars om sin opplevelse med sykdommen.

I 2019 skrev VG om en kvinne med diagnosen endometriose som hadde fått krav fra NAV om å fjerne livmoren dersom hun skulle ha rett til uføretrygd. Vedtaket ble omgjort, men det kom reaksjoner på behandlingen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no