Gro forbannet på Elling

(VG Nett) Da Gro Harlem Brundtland endelig fikk lest boken der hun er Ellings sexsymbol, hadde hun en kommentar: -Helspy!

  • Geir Terje Ruud
  • Marianne Heen Johnsgård
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Arne Olav Brundtland ble kjent med innholdet i 2001, nesten seks år etter utgivelsen. Flere familiemedlemmer hadde lest boken og var sjokkert over hvordan Gro ble brukt som symbol av romanforfatteren.

"Skildringen ev Ellings sexfantasier om Gro - den var motbydelig. Gro leste den:

- Helspy, var alt hun sa," skriver Brundtland om Elling-fantasien.

Før dette hadde ikke Gro fått med seg romanfigurens fantasier.

- Riste Ambjørnsen

Under Gyldendals pressekonferanse i forbindelse med dagens boklansering fortalte ektemannen at han hadde hatt lyst til å «riste Ambjørnsen littegranne».

- Det irriterte meg ganske kraftig. Det var ekkelt!

- Det er et spørsmål om hvor mye man kan herje med en offentlig person, sa Brundtland, som syntes det var «hyggelig at pressen ikke fulgte opp».

Tett på nett

Under Tett på nett-intervju på VG Nett i vår sendte Frank M inn dette spørsmålet til Gro.

Føler du deg smigret over Ingvar Ambjørnsens figur "Elling" sin sterke beundring over din person i flere av Ambjørnsens bøker?Har du lest noen av disse bøkene?, du har kanskje sett filmen. Ble du spurt på forhånd om det var greit å bruke deg på denne måten i disse bøkene?

Jeg har både lest en av bøkene og sett filmen - og jeg synes det var morsomt. Jeg ble ikke spurt på forhånd, svarte Gro Harlem Brundtland i Tett på nett-intervjuet.

Arne Olav Brundtland skriver at Elling langt på vei er et psykiatrisk tilfelle, som egentlig ikke får den behandlingen han burde.

- Tenkbar

Elling er tenkbar, fastslår Brundtland som senere har fått mer sans for figuren.

Gro og Arne Olav så også filmen "Elling", en stund etter at den hadde samlet "halve Norge" i kinosalene.

- Jeg har jo møtt en del pasienter i situasjoner som denne, men jeg er virkelig overrasket, og det er vakkert at så mange nordmenn har interessert seg for slike medmenneskelige skjebner, sa Gro om filmen, ifølge boken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder