Svart og hardt

Abo Rasul: Macht und Rebel - Skandinavisk misantropi 2»

Roman - 332 sider Pris kr. 298,- Cappelen

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Her er et svartsyn og en språklig finurlighet som får resten av den unge samtidslitteraturen til å fremstå som pludrete Ole Brumm-bøker. Det handler om den mutte fyren Rebel, som jobber for et foretak som undergraver store brands ved å selge falske merkeklær og vri på logoer og slagord. Men de alternative er egentlig nokså satte, og den andre hovedpersonen Macht håper at mainstreamen snart vil finne på noe mer progressivt enn subkulturen. Når Macht og Rebel blir businesspartnere in crime, er det duket for en enorm undergraving, for ikke å si overkjøring, av undergrunnen.

Syk verden

Abo Rasul tar sitt litterære univers langt nok til å beskrive en syk, syk verden. Disse karakterene er über-drøye i forhold til kvinnesyn, pedofile preferanser og slangeagurker som kjøres opp et visst sted. Like fullt er romanen usedvanlig morsom, fordi absurditeten i samtiden tas på kornet. Her stilles spørsmål om hvor langt man må gå for å provosere, og de to hovedpersonene vet i hvert fall hvem de ikke vil bli identifisert med: «de nyradikale bastardene, kritisk teori-taterne ( . . . ), innbyggerne i meningsproduksjons-ghettoen, den svære sigøynerleiren av tekstprodusenter, motkultur-rottene». Dette er krast og finurlig sagt om subkultur-eliten, samtidig som vi her har å gjøre med en ganske belastet nazi-retorikk.

Opprørskraft

De fascistoide forestillingene hos enkelte av bokens personer fremstilles som et av få emner som fortsatt er betente nok til å ha sjokkerende opprørskraft. Dette perspektivet er noe irriterende, all den tid den sosiale virkeligheten flommer over av urettferdighet å opponere mot, ikke minst på verdensbasis. Samtidig uttrykker denne romanen en slående frustrasjon over den skandinaviske nummenheten og vanskeligheten med å ta stilling og få ordene til å bety noe som helst. Verket er fylt av fiks ordlek, men ikke desto mindre svart og hardt. For hva skal opprørerne ta seg til når de «kritiske» og «alternative» er de mest vanetenkende, dogmatiske og selvfornøyde? The rest is violence.

SUSANNE HEDEMANN HIORTH

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder