KAN VINNE BRAGEPRIS: Maria Kjos Fonn (28) forteller at det kostet mye å skrive boken «Kinderwhore» som nå er nominert til Brageprisen. Foto: Håvard Bøhm

Her er de nominerte til Brageprisen 2018

Maria Kjos Fonn (28) kan vinne Brageprisen for «Kinderwhore» - en roman som kostet henne mye å skrive. Sjekk hele nominasjonslista til den norske prestisjeprisen her!

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Mange har skrevet godt om at det er for jævlig å være ung. Men få har gjort det bedre enn Maria Kjos Fonn», skrev VGs anmelder om romanen «Kinderwhore» da den kom ut tidligere i høst.

Les VGs anmeldelse her!

– Jeg er både stolt og ydmyk på samme tid - går det an? Å bli nominert til en så prestisjetung pris så tidlig i forfatterskapet er en utrolig anerkjennelse, og det var mange sterke kandidater. Jeg skreik på Blindern da jeg fikk telefonen, sier Kjos Fonn til VG.

Tung livserfaring

Hun har vært åpen om at det har kostet mye å skrive om den traumatiserte Charlotte i «Kinderwhore»:

– Å skrive boka kostet mye, fordi jeg satte meg veldig inn i en karakter som har alvorlige traumer - samtidig som jeg selv har tung livserfaring. Jeg må nok en gang understreke at boka i høyeste grad er fiksjon, men det er klart at det at boka er blitt mottatt på en så fantastisk måte, gjør at egne erfaringer føles langt mindre meningsløse. Tilbakemeldinger fra lesere med lignende erfaringer som karakteren min, gjør at hele arbeidet føles veldig verdifullt, selv om det kostet, forteller Kjos Fonn.

Les mer om boken og Charlotte her

«Rystende, men håpefullt»

Nå er romanen nominert til Brageprisen i klassen for skjønnlitteratur og i juryens begrunnelse for nominasjonen heter det at «romanen setter her ord på en ungdoms erfaring med psykiske problemer og med behandlingsapparatet, uten at det føles som at et oppdragende budskap står i veien for den nådeløse nakenheten i beskrivelsene. (...) Kinderwhore er et rystende, men også håpefullt portrett av et barn med ekstreme erfaringer.»

Bragejuryen mener også at Trude Marsteins «Så mye hadde jeg» og Tore Kvævens «Når landet mørknar» er blant årets beste romaner. Sistnevnte fikk terningkast 6 i VG.

Sjekk VGs 6'er: Mesterlig norsk roman!

Bragenominasjonene ble offentliggjort i dag på Deichmanske hovedbibliotek - og selve prisen deles ut på Dansens hus i Oslo 22. november.

Husker du? Disse vant i fjor!

Her er de nominerte:

Sakprosa:

Arild Bye: «Arne Paasche Aasen»

Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal: «Borgerlønn»

Helene Uri: «Hvem sa hva?»

Peter Normann Waage: «André Bjerke. I kampens glede».

les også

Ikke nominert: Den ultimate biografien!

Barne og ungdomsbøker

Anna Fiske: «Elven»

Kaia Dahle Nyhus: «Verden sa ja»

Kristin Roskifte: «Alle sammen teller»

Arne Svingen «En himmel full av skyer»

les også

Julekalenderbok-feber: Førsteopplaget revet bort!

Åpen klasse: populærvitenskap for voksne og barn/ungdom

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl: «Grønne greier - om natur og miljø og sånn»

Anja Røyne: «Menneskets grunnstoffer»

Anne Sverdrup Thygeson «Insektenes planet»

Katharina Vestre: «Det første mysteriet»

Skjønnlitteratur

Maria Kjos Fonn: «Kinderwhore»

Tore Kvæven: «Når landet mørknar»

Trude Marstein: «Så mye hadde jeg»

Gunnar Wærness: «Venn med alle»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder