BRAGEVINNERE: Her er bøkene som i dag ble kåret til årets beste av Bragejuryene i hver sine klasser.

Her er vinnerne av Brageprisen 2018

Tore Kvævens historiske roman om menneskene i middelalderen vant i kveld det som regnes for å være Norges mest presisjefylte litteraturpris, Brageprisen.

Av 

Camilla Norli

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

Tirsdag ble Bokhandlerprisen utdelt til Simon Stranger for «Leksikon om lys og varme» - og i kveld var det klart for ny prisutdeling da Brageprisen ble delt ut under en festaften i Dansens Hus i Oslo.

Prisen for beste skjønnlitterære bok gikk i år til Tore Kvæven og hans roman «Når landet mørknar» - som tidligere i år ble kalt «mesterlig og makeløs» av VGs anmelder Tom Egeland som ga terningkast 6 og var så imponert at han måtte lese deler av romanen om igjen.

les også

Ble refusert, nå mener norske bokhandlere at Simon Strangers roman er årets beste bok

Les VGs anmeldelse av boken her!

Vi skal tilbake til Grønland, år 1293, der 15 år gamle Arnar jakter hvalross i den iskalde fjorden. Jakten blir dramatisk og får følger. Men Arnar møter også Eir - som blir hans livs store kjærlighet.

Bragejuryen skriver i sin begrunnelse: «Gjennom et rikt og lekent språk maler Tore Kvæven fram en både dramatisk og magisk vakker fortelling fra vikingtidens Grønland. (...) Selv dødt treverk får liv gjennom forfatterens språk, som er en fest å lese. «Når landet mørknar» er en mesterlig kjærlighetserklæring til naturen og livet, og etterlater leseren med et ønske om å få lese mer.»

Fått med deg? «Snøsøsteren»-feberen: Tjener millioner bare på noen uker

Barn- og unge

Prisen for beste barne- og ungdomsbok gikk til den erfarne barnebokforfatteren og illustratøren Anna Fiske for boken «Elven». Anna Fiske er et navn alle som leser norske barnebøker kjenner, og hun har opparbeidet seg et betydelig forfatterskap.

les også

Disse var også nominert

I «Elven» skriver hun om Helena som opplever utenforskap både hjemme og ute blant jevnaldrende. Hun skulle ønske hun kunne si hva hun mener, trøste pappa, tørre å snakke med Andreas, ta mer plass.

Bragejuryen skriver: «Fiske skildrer like mye med tekst og bilder et ugjestmildt vinterlandskap av iskald mobbing og indre uro som trykker hovedpersonen ned gjennom tynn-isen. Men Elven er nært portrett av et ungt kunstnersinn som skal finne sin egen stemme opp i alt dette.» Juryen trekker også frem at leseren får ta del i Helenas modningsprosess - som er metaforisk skildret som en vårløsning.

Mer for barn: Ekte juleglede - Terningkast 6 til «Snøsøsteren»

les også

«My Brilliant Friend»-regissør: - Et mareritt å jobbe med Elena Ferrante

Sakprosa

Helene Uris bok «Hvem sa hva?» ble kåret til årets beste sakprosabok. I boken går språkviter Uri blant annet omtale av kvinner og menn i aviser og andre medier, hun har sett på omtale av kjønn i nekrologer og en skjevfordeling i litteraturpriser, biografier, barne- og ungdomslitteratur - og viser kjønnede ord i ulike tekster.

Bragejuryen skriver: «Helene Uri er en allsidig forfatter. Denne gangen briljerer hun på sakprosafeltet med sin elegante kombinasjon av språklig fagkompetanse og evne til å spille på alle tangenter –sakkunnskap, varm humor, spiss ironi og hjertelige og smertelige observasjoner. Alt formulert godt, i en stringent struktur. En språklig urkraft par excellence.»

les også

Slik fikk norske Elisa (11) rollen som Elena i HBO-serien «My brilliant friend»

Åpen klasse

Årets åpne klasse var sjangeren populærvitenskap for voksne og barn/ungdom - og her stakk Anja Røyne av med Bragepris for boken «Menneskets grunnstoffer».

Anja Røyne er fysiker og skriver om hvordan du er laget av det samme som naturen du ser rundt deg - og bare kan fortsette å eksistere så lenge du får servert alle de nødvendige byggeklossene i form av mat, vann og luft. Hun spør også: Kan vi bruke opp grunnstoffene - og kan vi i så fall hente det vi går tom fra i verdensrommet?

Siste anmeldelse: Michelle Obama-biografien: Varm og svulstig

Bragejuryen sier at boken gjør «atomfysikk direkte relevant for leseren» og skriver: «Anja Røyne har en original vri når hun skriver bok om selve byggeklossene som vi og hele verden er laget av. Med spørsmål som «kan vi gå tomme for jern?» og «finnes det nok sand?» ledes leseren inn i diskusjoner om verdens ressurser på mikro- og makronivå, og hvordan alt henger sammen i universet.».

les også

Gråt seg gjennom skrivingen – og nå vil «alle» ha Maja Lundes julekalenderbok

Hvert år deles det også ut en Hederspris - og i år gikk den til Klaus Hagerup som gjennom mange år har skrevet film, skuespill, TV-serier, hørespill, romaner, barnebøker, noveller og dikt.

Juryen skriver: «Årets hedersprisvinner er først og fremst en fremragende forteller, uansett sjanger, uavhengig av form og format. En intens fortellerglede – og formidabel formidlingsevne er gjenkjennelig i tekstene. (...) «Han har en unik evne til å formidle barne- og ungdomsperspektivet innsiktsfullt, troverdig, ømt, og veldig ofte vidunderlig humoristisk, og på en slik måte at fortellingene også treffer den voksne leseren midt i hjertet.»

Publisert:

Les også

 1. Steffen Kverneland: Når en pappa dør frivillig

  Steffen Kvernelands far tok livet sitt da Steffen var 18 år. Det verste i sorgen var en egen type damer som la hodet…
  Pluss content
 2. Norsk bok ble årets mest solgte i Tyskland i 2017

  Maja Lunde danket ut Dan Brown og alle andre: Hennes roman «Bienes historie» ble årets mest solgte bok i Tyskland i 2017.
 3. Norske Elisa spiller Elena i Ferrantes nye store HBO-serie

  Etter ni måneders leting blant 9000 barn og 500 voksne, er rollene som Elena og Lila i TV-serien som er basert på Elena…
 4. Disse vant i fjor!

  Olaug Nilssens roman om å være foreldre til et autistisk barn vant i kveld Norges mest høythengende bokpris, Brageprisen.

Mer om

Litteratur

Flere artikler

 1. Her er de nominerte til Brageprisen 2018

 2. VG kårer: Dette er årets beste bøker 2018

 3. Hedres med Brageprisen etter sin død: – Beate ville likt dette

 4. Her er vinnerne av Brageprisen 2019

 5. Vraket av Kulturrådet, nominert til Norges største litteraturpris

Fra andre aviser

 1. Helene Uri får Brageprisen for bok om kvinner, menn og språk

  Bergens Tidende
 2. Helene Uri får prestisjepris for bok om kvinner, menn og språk

  Aftenposten
 3. Dette kan bli årets beste norske bøker

  Aftenposten
 4. Maria Kjos Fonn nominert til Brageprisen

  Aftenposten
 5. Niviaq Korneliussen er Grønlands litterære stjerneskudd.

  Aftenposten
 6. Bokanmeldelse: Føler du deg litt som en deltager i en missekåring når barn stiller deg spørsmål om alle tings bestanddeler?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no