Om Helga Hjorths roman: Bærer for stort preg av å skulle ta storesøsteren

BRØT MED FAMILIEN: Vigdis Hjorth sier i en ny bok at hun brøt med sin «primærfamilie» for 30 år siden. Foto: Line Møller VG

Vigdis Hjorth i ny bok: Brøt med familien for 30 år siden

Nå snakker Vigdis Hjorth (58) ut om konflikten med søsteren Helga og familien.

 • Camilla Norli

Artikkelen er over to år gammel

«Jeg brøt med dem for mange, mange år siden. Vi kjenner ikke hverandre», sier Vigdis Hjorth i samtaleboken «Vigdis, del for del» skrevet av Kaja Schjerven Mollerin.

Les anmeldelsen av «Fri vilje»: Rå familiefeide

Boken kommer ut i dag, bare én måned uker etter at søsteren Helga Hjorts bokbombe «Fri vilje» kom ut i midten av august, en roman som er et motsvar til Vigdis Hjorths «Arv og miljø». Utgangspunktet for romanen var at Helga Hjorth følte seg og familien utlevert i søsterens roman.

Vigdis Hjorth har ikke villet kommentere søsterens motroman, men VG kjenner til at Kaja Schjerven Mollerins bok ble utsatt nettopp for å få med en del om romankonflikten med søsteren.

Hevnroman: Skrev svar i hemmelighet

Ble ikke overrasket over søsterens bok

I boken spør intervjuer Kaja Schjerven Mollerin om hvordan familien har forholdt seg til dekningen av boka de siste månedene.

Vigdis Hjorth svarer:

«– Det vet jeg ikke. Jeg har ikke kontakt med dem.»

I boken forteller Vigdis Hjorth at hun ikke ble overrasket over motytringen til søsteren.

«– Det var nesten som forventet. Selv om jeg ikke har kontakt med primærfamilien min, har jeg hatt mine erfaringer med dem.»

Diskuterer virkelighet

Samtaleboken med Vigdis Hjorth ble varslet lenge før Helga Hjorths roman kom ut og handler først om fremst om Hjorths forfatterskap og karriere, fra debuten som barnebokforfatter tidlig på 1980-tallet til utgivelsen av hennes hittil siste roman, «Arv og miljø».

Helga Hjorth om å lese «Arv og miljø: Jeg tenkte er det mulig?

Den lange samtalen mellom henne og Kaja Schjerven Mollerin har foregått mellom desember 2015 og fremt til nå i september. Virkelighet og virkelighetslitteratur er en viktig del av samtalen:

«Det blir feil å lese romanen «Arv og miljø» som en bevisføring for noe forfatteren, altså jeg, skulle ha opplevd», sier Vigdis Hjorth i samtaleboken - der hun hevder at hun har fått tillatelse til å bruke brevene og e-postene hun gjengir direkte i romanen, og at i de tilfellene hun ikke har spurt om tillatelse, så gjengir hun ikke direkte.

Norske forfattere om konflikten: – Eneste gjengjeldelse som funker

I «Arv og miljø» skriver Vigdis Hjorth om konflikter rundt et arveoppgjør og ting som virvles opp da faren dør. Det handler blant annet om en far som begår overgrep. Boken vant både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen.

Helga Hjorth på sin side har uttalt til at hun kjente igjen «alt som ble beskrevet» da søsterens roman kom ut, og til VG uttalte hun:

– Har du blitt gjort til romanfigur mot din vilje, vil du erfare at det blir så å si umulig å forsvare seg. Så falt jeg ned på at ideen om å skrive en roman om erfaringene ville være den beste måten å gjøre det på, forteller Helga Hjort til VG.

Gikk til topps: Helga Hjorts hevnroman solgte mest i Norge

Kjenner seg ikke igjen i «Fri vilje»

Nå sier Vigdis Hjorth at hun ikke kjenner seg igjen i Helga Hjorths fremstilling i «Fri vilje».

ROMANSTRID: I august kom Helga Hjorth sitt svar på søstren Vigdis Hjorths bok «Arv og miljø». Nå går Vigdis dypt inn i konflikten i en ny samtalebok. Foto: Jørgen Braastad (VG)/Sturlason

Hun sier i samtaleboken at hun særlig ikke kjenner seg igjen i de idylliske beskrivelsene av familielive i lillesøsterens bok - og at det virker helt fremmed for henne. Men Vigdis Hjorth er også tydelig på at romanen til søsteren illustrerer det som er hennes eget hovedpoeng i «Arv og miljø»: At det som er virkelig for en, er ikke virkelig for en annen.

«Fri vilje»: Ble utsolgt på to dager:

NØDVENDIG: Vigdis Hjorth sier at hun ikke trenger søsteren Helgas velsignelse - og at for henne har «det har vært helt nødvendig» å skrive romanen «Arv og miljø». Foto: Jørgen Braastad VG

«Jeg har skrevet mye som er mer eller mindre selvbiografisk, og jeg har brutt med min primærfamilie for nærmere tretti år siden, og innenfor familien har vi ulike fortellinger om hva vi har vært med på.»

Vigdis Hjorth kommenterer også hvordan hun selv blir fremstilt i søsterens roman - der hun har fått navnet Vera. Hun mener at slik denne storesøsteren er portrettert i «Fri vilje», så skjønner hun godt at hun er en belastning for familien.

Kommenterer overgrepene

Og på spørsmål fra intervjuer om hva hun synes om at søsteren har skrevet boka, svarer hun at søsteren er i sin fulle rett til å skrive den, men at regnestykkene ikke går opp - fordi Helga fremstiller det som at alt i «Arv og miljø» er sant, bare ikke overgrepshistorien.

Hun mener søsterens partier der hun beskriver hvor sårt og ubehagelig det kan være å kjenne seg igjen i en roman, er gode. Men at «Fri vilje» ellers bærer for stort preg av å bare skulle ta «denne storesøsteren».

Les intervju med Helga Hjorth: Ba forlaget om å justere Vigdis Hjorths «Arv og miljø»

Vigdis Hjorth mener søsteren er for opptatt av å formidle at hovedpersonen Bergljot i «Arv og miljø» aldri er blitt utsatt for overgrep - og går dypt inn i dette i samtaleboken. Hun konkluderer med at det bare to mennesker - i dag bare ett - som kan vite om dette er sant eller ikke: Bergljot, for faren hennes er død.

Mot slutten av boken sier Vigids Hjorth at hun ikke trenger ikke Helga Hjorths velsignelse.

Gyldendal forlag, som gir ut samtaleboken, sier at Vigdis Hjorth og forfatter Kaja Schjerven Mollerin ikke gjør noen intervjuer i forbindelse med bokutgivelsen. Schjerven Mollerin er kritiker i Klassekampen, tidligere redaktør av Vinduet og skriver i tidsskriftet Agora.

Les også

 1. Helga Hjorths hevnroman selger mest i Norge

  Etter en uke i salg, er det klart: Helga Hjorths roman «Fri vilje», som er et motsvar til storesøster Vigdis Hjorths…
 2. Helga Hjorths hevnroman utsolgt på to dager

  Høstens store bokbombe kom tidlig: Førsteopplaget av Helga Hjorths roman «Fri vilje», som er et motsvar til storesøster…
 3. Helga Hjorth ba forlaget om å justere Vigdis Hjorths «Arv og miljø»

  Før Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» kom ut, ba søsteren Helga Hjorth om et møte med Cappelen Damm i håp om at de…
 4. Skrev hevnroman om søsteren Vigdis Hjorth i hemmelighet

  I all hemmelighet har Helga Hjorth skrevet en roman om søsteren Vigdis Hjorth - etter at hun selv følte seg utlevert i…
 5. Bokanmeldelse: Helga Hjorth: «Fri vilje»: Rå familiefeide

  Skal si det er futt og krutt i den hjorthske familien!
 6. Helga Hjorth om å bli romanfigur: – Umulig å forsvare seg

  Helga Hjorth, søsteren til Vigdis Hjorth, mener det er umulig å forsvare seg hvis man blir gjort til romanfigur mot sin…
 7. Jan Kjærstads revansje

  HERFØL (VG) Bare for noen år tilbake trakk Jan Kjærstad seg fra Skavlan, rømte til hytta og vurderte å slutte som…

Flere artikler

 1. Helga Hjorth svarer Vigdis: – Handler ikke om å ta noen

 2. Vigdis Hjorth: Fikk alkoholforbud til  «Dagsrevyen» var over

 3. Familien til Vigdis Hjorth varsler søksmål mot Den Nationale Scene

 4. Helga Hjorth om å bli romanfigur: – Umulig å forsvare seg

 5. Helga Hjorth ba forlaget om å justere Vigdis Hjorths «Arv og miljø»

Fra andre aviser

 1. Vigdis Hjorth i ny bok: – Jeg brøt med familien for mange år siden

  Aftenposten
 2. Vigdis Hjorth kommenterer søsterens bok for første gang

  Bergens Tidende
 3. Vigdis Hjorth sier hun har lest søsterens bok, nå kommenterer hun den for første gang

  Aftenposten
 4. Forlaget forsvarer utgivelsen av Helga Hjorths roman: - Håper hun fortsetter å skrive

  Aftenposten
 5. Helga Hjorth har skrevet roman om familiekonfliktene med søsteren Vigdis Hjorth: – Jeg ville stå opp for foreldrene mine

  Bergens Tidende
 6. Hjorth mot Hjorth - begge romaner må leses kritisk

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder