STAPPFULL AV KUNNSKAP: Det norske forlaget Res Publica leste boken til Ivan Krastev på en kveld, sikret seg rettighetene til dagen etter, og gir den ut tre uker etter. Og VGs anmelder er enig i at dette er et godt valg, dersom du vil lese om hvordan coronakrisen forandrer oss. Foto: NADEZHDA CHIPEVA

Ny coronabok: «Vi gjennomlever alle marerittene på en gang». Bokanmeldelse: Ivan Krastev: «Framtida er her nå»

VG:s terninger viser 5 prikker

Forfattere og forlag kappes nå om å skrive Den Store Beretningen om hva corona har gjort med verden - og Ivan Krastevs «Framtida er her nå» er definitivt et godt valg å lese.

 • Oda Faremo Lindholm

Artikkelen er over 59 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

En gang i mars 2020, i løpet av den andre uken med coronaisolasjon, fikk den bulgarske akademikeren og forfatteren Ivan Krastev en e-post fra en bekjent.

E-posten inneholdt et Venn-diagram med tolv overlappende sirkler, hvorav hver representerte en kjent dystopi, som blant annet «1984», «Vidunderlige nye verden», «The Handmaid’s Tale», «A Clockwork Orange» og «Fluenes herre». 

«Og der befinner vi oss – vi gjennomlever alle disse marerittene på én gang», skriver Krastev i boken «Framtida er her nå» som utgis på rekordtid.

Krastev skriver i VG: - En mindre ideologisk og mer ustabil verden

Coronapandemien er grå svane, hevder han – en hendelse som er høyst sannsynlig, men som like fullt sjokkerer når den inntreffer, og som har potensiale til å endre verden slik vi kjenner den.

Ivan Krastev er statsviter, styreleder for forskningsinstituttet «Center for Liberal Strategies» i Sofia, forsker ved «Institute for Human Sciences» i Wien og kommentator i New York Times, for å nevne noe.

Fått med deg? Feberhett aktuelt om corona

Nå når både forfattere og forlag kappes om å skrive Den Store Beretningen om hva korona har gjort med verden, helst før krisen er over og vi har glemt hvordan det var å leve da det sto på som verst, fremstår Krastev som et godt valg å lytte til.

les også

Knausgård skrev ferdig ny roman under lockdown i London

Med sine drøye 90 sider er «Framtida er her nå» mer et essay enn en bok, men selv på liten plass klarer forfatteren å si veldig mye om hvordan coronaviruset har endret Europa.

Utgangspunktet for boken er en artikkel publisert hos tenketanken «European Council on Foreign Relations» (som Krastev selv sitter i styret for), der han kokte krisen ned til syv lærdommer som gjør den forskjellig fra tidligere kriser.

En coronakarantene senere har de syv lærdommene utviklet seg til syv paradokser, som Krastev går i dybden på i sin nye bok.

les også

Maja Lunde gir ut personlig corona-dagbok: Vanskelig å snakke om boken

«Coronapandemiens store paradoks er at det å stenge grensene mellom EU-land og låse folk inne i leilighetene deres, har gjort oss mer kosmopolitiske enn noen gang», skriver han - en global pandemi har skapt en felles opplevelse og klangbunn for alle verdens folk, men løsningen har samtidig vært isolasjon og stengte grenser. 

Utover død, isolasjon og påfølgende økonomisk krise, frykter Krastev at coronavirusets herjinger vil ende med svekket solidaritet innad i Europa, som paradoksalt inntreffer idet særlig kontinentets mange småstater har fått kjenne på kroppen hvor avhengige de er av import og hjelp utenfra.

Siste: Terningkast 6 til helt perfekt sommerbok!

Men, selv om visse anti-globaliseringskrefter har styrket seg, har coronaviruset også svekket populistiske krefter. Folk har primært støttet opp om nasjonale ledere og eksperter fra helsemyndighetene, poengterer Krastev, heller enn å lete etter løsningen i alternative bevegelser. Ekspertisen har trumfet populistene.

Coronapandemien er ennå ikke over, og i så måte kan man selvsagt spørre seg om hvilken verdi bokutgivelser som forsøker å gjøre opp status mens krisen fortsatt pågår egentlig har.

Men Krastevs paradokser er spennende. Teksten er skrevet, og oversatt, på kort tid, og vil neppe være det språklig mest spenstige du leser i sommer.

Samtidig er «Fremtida er her nå» så stappfull av kunnskap og interessante betraktninger at det er vanskelig å se for seg at noen som helst vil føle de kaster bort tiden på Krastevs analyse av Europa etter at den grå corona-svanen traff. 

Anmeldt av: Oda Faremo Lindholm

Kjøp boken

Ivan Krastev «Framtida er her nå»

Norli

174,-
Til butikk

Les også

 1. Linn Skåber om coronadagbok: – Frykten ligger som en puls

  Ikke i sin villeste fantasi hadde Linn Skåber sett for seg at 50-årsdagen skulle ende opp som den gjorde.
 2. Rasisme-opprøret: Her er bøkene du kan lese nå!

  Boktips: Demonstranter over hele verden raser etter politidrapet på George Floyd i USA.
 3. Helt perfekt sommerbok! Bokanmeldelse: Benedict Wells: «Becks siste sommer»

  «Becks siste sommer» er en herlig, skrudd og underholdende roman fra det tyske stjerneskuddet Benedict Wells (36).
 4. Nye Elling er herlig litteratur! Bokanmeldelse: «Ingen kan hjelpe meg»

  Som en dr.philos. i litteraturvitenskap gyver Elling løs på en grisete fransk kortroman.

Mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. En mindre ideologisk og mer ustabil verden

 2. Pluss content

  Eksperter om coronakrisen: 11 ting som aldri blir som før

 3. Norske helsetopper avviser virusspådom: – Epidemien ebber ikke ut av seg selv

 4. Amerikansk forfatter hardt ut mot Trumps coronarespons – roser Norge

 5. Samfunnskontrakten mellom stat og borger

Fra andre aviser

 1. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

  Bergens Tidende
 2. Eksperter: Slik blir verden etter coronaviruset

  Bergens Tidende
 3. Usikkert om dagligvareansatte får erstatning ved coronasykdom: – Vi tenker på smittefaren hver dag

  Aftenposten
 4. Corona har kostet mer enn tre oljefond – ungdommen må betale

  Aftenposten
 5. Tre lærdommer for verden etter koronaen

  Aftenposten
 6. – Vi kan ikke overlate så viktige avgjørelser til menn alene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder