Speers biograf: - En gåte

KÖNIGSBERG (VG) - Speer har hele tiden bekjent sin skyld, men jeg tror ikke han visste hva skyld var, sier Joachim Fest.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

BIOGRAFI: Joachim Fest møtte Albert Speer 30 ganger og har skrevet en biografi om ham. Foto: GØRAN BOHLIN Foto: Gøran Bohlin

- For meg var Speer en gåte. Jeg møtte ham rundt 30 ganger og hjalp ham å skrive hans memoarer, «Erindringer», som kom ut i 1969. Under våre møter ville han lenge ikke fortelle om den store avskjedsscenen med Hitler i bunkeren. Men etter at han var ferdig med boken sin, begynte han å lette på sløret.

Revy over nazitiden

- Jeg tror ikke han ville jeg skulle offentliggjøre noe av det. Kanskje fordi Hitlers omtale av det tyske folk var så negativ. Hitler mente jo oppriktig at det tyske folk ikke hadde gjort jobben sin godt nok, og fortjente å gå under sammen med ham, fortsetter Fest.

Fest har sett David Edgars stykke «Speer».

- Jeg må innrømme at jeg synes det er et dårlig stykke. Jeg så det i London for noen år siden.

Oppsetningen var bra nok den, men selve stykket opplevde jeg som en revy over nazitiden. Stykket sier ikke nok om den grunnleggende konflikten Speer hadde med seg selv. Konflikten hos Albert Speer handler blant annet om de kulturelle normer han vokste opp med kontra hans møte med nazismen.

Jeg synes ikke Edgars stykke belyser dette godt nok, mener Fest.

Fest mener at Speer var en meget ensom mann.

Møte med Nazismen

- De gamle nazistene vendte ham ryggen, og de andre kalte ham en løgner. Ingen ville ha noe med ham å gjøre. Jeg tror han led under sin ensomhet, sier Joachim Fest.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder