«Strutter av fortellerglede, skarpe refleksjoner og dyp menneskekunnskap»

TERNINGKAST SEKS: VGs anmelder er svært begeistret for Johan Harstads nye roman «Max, Mischa og Tetoffensiven.» Foto: Håkon Mosvold Larsen ,

Ny bok fra forfatteren av «Buzz Aldrin, hvor ble
det av deg i alt mylderet»: Bokanmeldelse: Johan Harstad: «Max, Mischa og Tetoffensiven»

Sperr opp øynene! Her er en roman som satser stort og høyt og som strutter av fortellerglede, skarpe refleksjoner og dyp menneskekunnskap.

Artikkelen er over fire år gammel

Johan Harstads nye bok er oppvekstroman, kunstnerroman, intelligent skrevet «underholdningsroman» og en roman om Vietnamkrigen! Men den handler også om krigen vi alle kjemper for å gjøre livet utholdelig.

VG:s terninger viser 6 prikker

Hovedpersonen og jeg-fortelleren Max Hansen har kjørt seg fast. Midtveis i 30-årene, men uten klare formeninger om veien videre, begynner den suksessrike dramatikeren og regissøren å skrive sin livshistorie.

Det starter med oppveksten utenfor Stavanger tidlig på 80-tallet. Foreldre er tidligere ml-ere med avsluttet selvproletarisering: Nå er faren flyver i SAS, moren driver garnforretning. Max viser tidlig interesse for film. Coppolas «Apokalypse nå» blir «mind-blowing» for unggutten, og Vietnamkrigen inspirasjonskilde for guttegjengens utagerende lek. Om sommeren gjenskapes Tet-offensiven og keiserbyen Hues skjebne på et nedlagt fabrikkområde, med brannslukningsapparater og kattedritt-ballonger som våpen.

Les også: Johan Harstad om Motorpsycho-platen som forandret livet hans. (Krever innlogging)

Så følger en smertefull flytteprosess med mor, far og søster til Long Island, New York. Max lider taust og innbitt før han møter en intellektuelt likeverdig. Jødiske Mordecai blir en livsvenn og ivrig medspiller i skolens teatergruppe. Det hjelper også at han får kjæreste; syv år eldre Mischa, godt i gang med billedkunstner-karrieren. Foreldrene skilles, og farens bror, Ove, nå Owen, blir en viktig person i boken.

Foto: ,

Owen bidrar med egne jeg/han-erindringer som danner kontrapunkter til Max` livshistorie. Max kommer inn på teaterskolen, og det unge paret flytter likegodt inn i Owens fasjonable Manhattan-leilighet. Owens bakgrunn rulles opp, med formative år i l960-tallets Oslo, politiske diskusjoner på hybelen til diktskrivende Jan Erik og billedkunstneren Per. Owen var også en kunstnersjel, dyrket jazz og spilte piano før han brøt opp, dro til USA og vervet seg til Vietnamkrigen. Max kommer til å betrakte ham mer som en venn enn en onkel. Hva er hans eget selvrealiseringsprosjekt og beskjeftigelsen med Vietnamkrigens myter verdt, i forhold til Owens krigserfaringer?

Knausgårds nyeste: Bedre enn de første.

Max hopper av teaterskolen og gjør karriere som dramatiker og teatereregissør. Mischa får inter- nasjonalt gjennombrudd med utstillinger over hele verden.

Langsomt slites forholdet i stykker. Mordecai blir skuespiller med jojo-karriere.Og Owens Vietnam-innsats skal få skjebnesvangre konsekvenser. «Historien pleide å bli skrevet av seierherrene, Max. I ettertid. Men nå skriver man den like godt på forhånd, fra seierherrenes perspektiv. Som et treatment eller et filmmanus. Uavhengig av hvordan det ender», sier Owen: Vesten tok aldri innover seg at Vietnamkrigen var vietnamesernes krig. Og romanen ruller videre, med orkanen Sandy (2012) som slutt-crescendo.


Få skriver bedre prosa enn Harstad, men med denne romanen overgår han nesten seg selv.

Prosadikt-lignende sekvenser og stream-of-consciousness-setninger over tre-fire sider skifter med alminnelig historiefortelling. Kunsttekster fra utstillingskataloger, avisartikler, anekdotisk materiale og massiv informasjon fra blant annet teater, litteratur, film, billedkunst og musikk føyes sømløst inn i fortellingen.

Les også: Jolie og Knausgård hedret i New York.

Det er brutalt dyktig gjort. Kanskje lider framdrift og persontegning stedvis under forfatterens kreative romslighet. Kanskje kunne noen assosiative sidesprang vært sløyfet, eller skrevet mer ut. Kanskje er romanen for lang. Men hva skal vekk, når Harstad skriver så godt, så engasjert og innsiktsfullt at man gjerne lar seg forføre?

Og romanen holder stilen. Helt til mål!

ARNE HUGO STØLAN

Les også

 1. Motorpsycho gir ut samlealbum

  Selv om rockebandet Motorpsycho har holdt på i over 25 år er de ikke lei. Nå vil de nå ut til ungdommen.
 2. Kulturår med Hollywood-glitter og Nesbø-morder

  2015 blir året en Hollywood-stjerne inntar norsk teater. Det blir en filmvår med mange kvinnelige regissører, og Jo…
 3. TV-anmeldelse: Glimt av storhet

  Første episode av «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» er som en velkomponert godtepose av…
 4. Norske forfattere store på fransk

  Franske forlag satser norsk. Eksporten av bøker øker. Bare i 2010 ble 84 norske titler utgitt eller solgt til Frankrike.
 5. Kandidatene til årets Bragepris er klare

  16 forfattere er i år nominert som kandidater til årets Bragepris, som deles ut 21. november på Bokmessa på Lillestrøm.

Mer om

 1. Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Knausgård håper å være døråpner for Ari Behn i USA

 2. Bok for late lesere! Bokanmeldelse: Johan Harstad: «Ferskenen»

 3. Bokanmeldelse: Synnøve Macody Lund «Personar du kanskje kjenner»

 4. Tror USA kommer til å digge Ari Behn

 5. Takk for lesefesten, Klaus!

Fra andre aviser

 1. Skuffende koloss

  Bergens Tidende
 2. Johan Harstad: Forfatter med fascinasjon for dommedag og krig

  Aftenposten
 3. Johan Harstads monsterroman tåler tyngden av seg selv

  Aftenposten
 4. Den store, norske romanen foregår i Amerika

  Aftenposten
 5. Komplekst om oppbrudd og kjærlighet

  Fædrelandsvennen
 6. Han har muligens skrevet årets merkeligste roman

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no