LETTER PÅ SLØRET: Jon Michelet letter nå på sløret og forteller om handlingen i fjerde bind av romanserien om krigsseileren Halvor.
LETTER PÅ SLØRET: Jon Michelet letter nå på sløret og forteller om handlingen i fjerde bind av romanserien om krigsseileren Halvor. Foto:Jørn Pettersen,

Jon Michelet fant hemmelige arkiver

BOK

LILLEHAMMER (VG) Norske krigsseilere ble puttet i allierte fengsler og svartelistet i hemmelige arkiver. Dette er noen av bærebjelkene i bok nummer fire i Jon Michelets suksesserie om «Halvor Skramstad».

Publisert: Oppdatert: 02.06.15 12:34

Hemmelige arkiver over norske krigsseilere som hadde havnet i fylleslagsmål og allierte fengsler med opptil 60 norske fanger. Hittil ukjente norske krigsdomstoler som sørget for at norske krigsseilere ble svartelistet og slet med å få seg jobb etter krigen.

Dette er virkeligheten som danner rammen rundt fjerde bind i Jon Michelets romanserie om krigsseilerne, som kommer til høsten. Michelet har jobbet mye med research til denne boken og har gjort interessante funn.

– Norske krigsseilere ble ikke bare sviktet etter krigen, de ble også sviktet under krigen, sier forfatteren til VG.

VG-leserne kåret i fjor krigsseilerne til de viktigste nordmennene siden 1814, foran kong Haakon og Einar Gerhardsen.

Tjent godt på bøkene

Så langt har Jon Michelet tjent godt over 15 millioner kroner på de første tre bind i serien «En sjøens helt», som alle i tur og orden har toppet bestselgerlistene de siste årene. I disse dager legger han siste hånd på fjerde bind i denne serien, som får tittelen «Blodige strender».

– Men selv om denne tittelen har tydeligere historiske referanser, handler boken fortsatt om Halvor Skramstad, det er fortsatt en roman. Halvor er bokens stemme, som også forteller om virkelige hendelser og fakta som jeg har blitt kjente med underveis og som det er viktig å få frem, sier Michelet.

Les også: Michelet dyttet Jojo Moyes ned fra førsteplassen

Han legger ikke skjul på at han er sjokkert og opprørt over det han nå har funnet ut om hvordan norske krigsseilere ble behandlet under krigen.

– Da krigen var over i 1945, satt Nortraship med en liste som inneholdt 4000 navn på norske sjøfolk som var blitt bøtelagt for å ha vært på fylla og fått en bot på kanskje ti pund. De var registrert i dette arkivet som såkalte «bad elements», og dette forfulgte dem i mange år etter krigen, noe som igjen resulterte i at mange ikke engang fikk seg jobb til sjøs etterpå, sier Michelet.

I august 2013 sa daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) unnskyld til krigsseilerne, for måten de ble behandlet på etter 2. verdenskrig.

Michelet lar sin romanhelt Halvor være den som avslører og forteller om dette arkivet etter at han treffer en ansatt i Nortraship på Nordkapp bar i New York under krigen.

– Denne mannen er det vi i dag tenker på som en varsler, sier Michelet.

Gjennom Halvor og hans kontakt med denne mannen får vi også vite om de norske sjøfartsdomstolene som fantes i flere engelske byer under den annen verdenskrig.

– Dette var domstoler som besto av en dommer og to domsmenn. De norske sjømennene som var tiltalt, hadde ikke mulighet til å få forsvarer. Ofte godtok de dommen, aksepterte boten. Men visste ikke at dette ville forfølge dem resten av livet, sier Jon Michelet.

Han mener at både domstolen og det såkalte «bad elements»-arkivet ikke har vært kjent etter krigen.

– Jeg har i hvert fall ikke funnet noen ting om dette, hverken i Sjømannsforbundets arkiver eller i «Handelsflåten i krig», fortsetter Michelet.

Han forteller også at den nye boken handler om det allierte fengselet i Dundee, hvor det satt opptil 300 fanger, rundt 60 av dem var nordmann, mange av dem krigsseilere som han mener hadde gjort seg skyldig i mindre forseelser.

– Her var det taleforbud fangene imellom, det var leseforbud med unntak av salmeboken og det var røykeforbud. Visste norske myndigheter noe om dette? Det må de jo ha gjort, slår Michelet fast.

Det fjerde og nest siste bindet i Krigsseiler-serien tar oss frem til D-dagen og den allierte invasjonen i Normandie i juni 1944.

– I siste og femte bind av denne serien fortsetter serien frem mot freden i 1945, via den amerikanske invasjonen på Filippinene i 1944 og ender opp i 1948, sier Jon Michelet.

Les mer: Bokanmeldelse: Jon Michelet: «Gullgutten»

Bokanmeldelse: Jon Michelet: «Skytteren»