Jo Nesbø til VG: – Har faktisk hørt om prisen

NOMINERT TIL NY PRIS: Her er Jo Nesbø, i skjeggete variant, under årets Krimfestival i Oslo - like etter at han ble tildelt Rivertonklubbens ærespris i mars. Nå er han nominert til Ripper-prisen. Foto: Frode Hansen VG

Jo Nesbø nominert til Ripper-prisen

Jo Nesbø (56) ble i dag nominert til den høythengende europeiske krimprisen som kalles Ripper-prisen.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg vet ikke så mye om alle disse prisene, men dette er faktisk en pris jeg har hørt om før, sier Jo Nesbø til VG om nominasjonen.

Det finnes vel snart knapt en krimpris Jo Nesbø ikke har hentet hjem eller blitt nominert til, men ifølge Nesbøs agent Tor Jonasson i Salomonsson Agency er det ikke mange priser som henger høyere enn European Crime Fiction Award - også kalt Ripper Award.

– Det som er ekstra kult med denne prisen, er at den kun deles ut annethvert år - og den deles ut for et forfatterskap, ikke kun én bok. De som nomineres til denne prisen skal ha tatt krimsjangeren til et nytt nivå på noe vis, sier Jonasson til VG.

Jo Nesbø er nominert sammen med den anerkjente islandske krimforfatteren Arnaldur Indriðason - som i fjor fikk en sterk anmeldelse i VG - og de to tyske forfatterne Sebastian Fitzek og Ingrid Noll som begge er svært store i hjemlandet.

Prisen deles ut på den tyske krimfestivalen med det krimklingende navnet Mord am Hellweg, som er Europas største krimfestival, i høst. Tidligere har både Henning Mankell, Håkan Nesser og Jussi Adler-Olsen vunnet denne prisen.

– Jeg er jo bare nominert. Og på sett og vis er det mer irriterende å bli nominert og ikke få prisen, enn å ikke bli nominert. Men det er klart at det betyr jo noe, sier Nesbø - som også skal lese fra en av bøkene sine under festivalen.

Mer Harry Hole neste år: Ny Harry Hole-bok starter der «Politi» slutter

Jo Nesbø har gang på gang fortalt at han ikke tenker så mye på disse prisene han nomineres til eller vinner, men Nesbøs Agent sier det betyr mye.

– Nå skjer det så mye rundt Jo - med film og andre ting - så det er veldig flott at bøkene hele tiden kommer ut i lyset på denne møten. For oss betyr det mye, og vi har jo alltid hevdet at Jo er dagens beste spenningsforfatter. Han har den unike kombinasjonen av å toppe bestselgerlister, samtidig som han går hjem hos mer kresne prisjuryer, sier Jonasson.

Senest i mars i år ble Jo Nesbø tildelt Rivertonklubbens Ærespris under Krimfestivalen i Oslo - der han først og fremst takket «alle krimelskere og alle krimlitteraturelskere».

Neste år blir et stort år for Jo Nesbø - med både ny Harry Hole-bok og premiere på storfilmen «Snømannen». Innspillingen ble avsluttet for tre uker siden etter å ha holdt på siden midten av januar. Den første tiden ble det filmet på ulike steder i Oslo. Dernest gikk turen til Bergen og Rjukan, før det hele ble avsluttet i Oslo.

Terningkast 5: Jo Nesbøs «Mere blod»

Tidligere har Nesbø vunnet blant annet Rivertonprisen, Glassnøkkelen for beste skandinaviske krimroman, Bokhandlerprisen, den danske Rosenkrantz-prisen - i tillegg til å ha blitt årets Peer Gynt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder