FORSTO DET UFORSTÅELIGE: – Jeg fant ut at jeg forsto ganske godt hvordan nazismen kunne vokse frem da jeg leste om Hitler under arbeidet med «Min kamp 6», forklarer Knausgård i intervju med kanadisk magasin. Foto:Åsa Sjöström,Åsa Sjöström/Moment/Institute

Intervju i kanadiske Vice: Knausgård: – Jeg likte å skrive om Hitler

Men avviser kritikken om at han er høyrevridd

– Den eneste delen av «Min kamp» jeg virkelig likte å skrive, var om Adolf Hitler og nazismen. Det var som å utforske ukjent territorium for meg, sier Knausgård i et videointervju med det kanadiske magasinet Vice.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I intervjuet prøver Knausgård å forklare den kontroversielle passasjen i «Min kamp 6» der han sammenligner den gode følelsen massene følte i de store naziopptogene på 30-tallet med de gode følelsene som gjennomstrømmet menneskemassen i blomstertoget etter 22. juli-massakren på Utøya, midt i sorgen.

– Du visste vel at det ville skape oppstyr? vil Vice-journalisten vite.

– Nei, det tenkte jeg ikke på. Jeg visste bare at det jeg skrev hadde noe sant i seg, og da måtte jeg skrive det. Dette gjelder for alt jeg skriver. Mener jeg at det er sant, da skriver jeg det, svarer Knausgård.

– Jo mer jeg leste om Hitler og nazismen, jo bedre forsto jeg at det kunne skje; hvordan første verdenskrig hadde robbet det tyske folk en hel livsstil, og hvordan denne mannen kom og ga stemme til deres sårede følelser. Jeg fant en kulturell psykologi jeg ikke kjente fra før, og jeg fant ut at jeg forsto ganske godt hvordan nazismen kunne vokse frem, forklarer Knausgård.

Ulykkelig hver dag

I intervjuet sier han også at han våkner ulykkelig hver dag, men at det går bedre utover dagen. Utpå kvelden er livet OK.

– Skrivingen gir lindring, for når jeg skriver, glemmer jeg meg selv, sier forfatteren.

Skriver filmmanus

Han avslører også at han for tiden strever med å skrive filmmanus til sin første roman, «Ute av verden». Det er Knausgårds venn, svenske Fredrik Edfeldt, som skal ha regien.

– Det er fryktelig vanskelig. Da jeg leverte det første utkastet lo Fredrik bare og spurte: Hva er dette? Men det går fremover, det er et helt nytt språk som jeg ennå ikke mestrer, forklarer Knausgård.

Så ingenting

Forleden skrev Knausgård en omfattende reiseskildring fra USA og Newfoundland i New York Times, som fikk hard medfart av mange kritikere, som mente han ikke hadde noe å fare med.

Knausgård flirer litt, før han svarer:

Problemet var at jeg ikke så noe som helst, jeg hadde ingen story å komme med. Så jeg skrev om det. Jeg har fremdeles en litt dårlig følelse rundt det der, medgir forfatteren.

– Du vet, alle vil jo helst bli beundret og få ros for at de er flinke. Jeg også, innrømmer forfatteren.

Ikke høyrevridd

Vice vil vite om Knausgård virkelig er høyrevridd politisk, slik kritikerne i Sverige vil ha det til. Debatten har jo rast i Sverige etter Knausgårds angrep på de politisk korrekte, enøyde «kyklopene», som ifølge forfatteren har beskyldt ham for både å være pedofil og fascist.

– Det er to ting du ikke kan skrive om uten å trå feil: Innvandring og kjønn. Jeg skriver om begge deler ... Men nei: Jeg er ikke høyrevridd politisk, understreker Knausgård.

Skrev om dosete

Han bekrefter også at han jobber med ny roman, men for å komme i gang begynner han hver dag med en skriveøvelse:

– Jeg står opp klokken 04 om natten. Bestemmer meg for å skrive om et begrep eller en ting. I dag skrev jeg for eksempel om et dosete, som om jeg aldri hadde sett et slikt før, forklarer Knausgård.

– Romanen jeg skal skrive blir ikke realistisk i stilen, og den skal absolutt ikke handle om meg selv, understreker Karl Ove Knausgård overfor Vice.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder