HARRY HOLE: Harry Hole bruker vanligvis t-skjorte og dongeribukse når han leter etter seriemordere. Til høyre ser vi Harald Nygårds portrett av Jo Nesbøs krimhelt Harry Hole. Foto: Tegning:Harald Nygård,VG

Her er Harry Hole!

Tynn, mager og usunn. VG-tegner Harald Nygård tegnet skurker for politiet i 32 år. Han har også tegnet Jo Nesbøs helt.

Sølvi Wærhaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har brukt samme teknikken som når et vitne beskriver en person for meg. Jeg har bygget ham opp innvendig og ut, har tenkt meg hodeskallen og hvordan den må ha sett ut og så legger jeg kjøtt på det hele.

Og det var ikke mye kjøtt. Med hensikt har jeg laget et litt kraftig hakeparti for å understreke hans mandige trekk, sier Harald Nygård, VGs tegner gjennom mange år.

Dette er en sak fra 2012 som VG velger å publisere på nytt fredag i anledning at vi anmelder Jo Nesbøs «Mere blod» live på VGTV. Følg med i direktestudio og bruk hashtaggen #nesbolive.

TEGNER: Her er Harald Nygård i sitt aterlier i Rygge. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Nygård tegnet krimhelten etter å ha studert forfatterens beskrivelser av Harry Hole i bøkene. Nygård har også laget fantomtegninger for politiet i 32 år.

– Spesielt øynene er beskrevet mye: blodskutte, litt blasse. Han er tynn, mager i ansiktet og ser ikke så sunn ut. Jeg følte at det ikke var riktig å sette på ham dress – jeg ser ham helst for meg i T-skjorte, jakke og dongeribukse, sier Nygård.

Les også: Turister ringer på Harry Holes ringeklokke

Jo Nesbøs bok om Harry Hole, «Gjenferd», solgte i rekordtempo – raskere og mer enn noen annen bok.

Bokanmeldelse: «Blod på snø». Les hele det første kapittelet her.

Streit og enkel

«Gjenferd» kan bli årets bestselger, skrev VG i mai 2012. Svært få norske bøker har nådd et opplag på over 200 000. «Gjenferd» ble større. På syv måneder var det samlede opplaget for salg i bokhandel, bokklubb og i lydbokutgave oppe i 314 000 eksemplarer.

– Igjen skriver Jo Nesbø historie. «Gjenferd» er så langt vi har kunnet sjekke den boken som har solgt suverent mest og raskest i et utgivelsesår i Norge, sa forlegger Mads Nygaard i Aschehoug etter tallene ble klare.

Les også: Derfor blir Jo Nesbø til Tom Johansen

Jo Nesbøs redaktør, Øyvind Pharo, sier det virker som Harald Nygård har studert beskrivelsene av Harry Hole godt før han tegnet ham.

– Harrys fysiske form veksler fra bok til bok. Kanskje han skulle hatt mer markerte ansiktstrekk, mer beinete? Jeg ser ham for meg som mer skrapet, mer senesterk enn muskuløs, sier Pharo som likevel synes det er et vanskelig tegneoppdrag.

– Alle lesere har sine indre bilder av Harry Hole og jeg tror kanskje at hans sammensatte karakter gjør at det er vanskelig å tegne ham. Det er vanskelig å tegne det som fascinerer leseren. T-skjortestilen og dongeri er Harry Hole – streit og enkel. Han blir ikke alltid gjenkjent som purk – landets mest kjente seriemorderetterforsker skal også være anonym, sier Øyvind Pharo.

Over 600 000 solgt

I tillegg til at salget av «Gjenferd» gikk så det suste, solgte de tidligere bøkene om Harry Hole og forfatterens barnebøker godt. I 2011 hadde Jo Nesbø solgt over 600 000 bøker i Norge og totalsalget av bøkene hans var på ca. tre millioner eksemplarer, ifølge hans eget forlag.

I tillegg kom et betydelig utenlandssalg. Utgivelsen av «Snømannen» i USA i mai 2012 ble det store gjennombruddet i det angloamerikanske markedet.

Og interessen ble ikke mindre så som Martin Scorsese skal regissere «Snømannen». «Gjenferd» ble også utgitt på engelsk.

Bokanmeldelse: «Snømannen»

– Det er en sammenhengende historie gjennom alle bøkene, sier Pharo.

– Jo Nesbø har tegnet et univers med mange personer som dukker opp igjen – det engasjerer folk. Han lager en føljetongroman og da må man følge hvordan det går med Harry, Rakel, Oleg og de andre skikkelsene. Dette gjør at han hekter på flere lesere.

... et sjokkerende magert rovdyr

Nedslått betrakter Harry Hole (40) sitt eget utseende i Jo Nesbøs bok «Snømannen».

I thrilleren, som Martin Scorsese skal filmatisere, står Harry Hole opp en mørk novembermorgen i 2004. Gulvet på soverommet er iskaldt. Han går ut på badet og ser seg i speilet.

«November der også; dratt, gråblekt og overskyet. Øynene var som vanlig blodskutte, og porene i huden på nesen store og svarte krater. Posene under øynene med de lyseblå, alkoholvaskede irisene ville forsvinne etter at ansiktet hadde fått varmt vann, et håndkle og frokost. Antok han da. Harry var usikker på nøyaktig hvordan ansiktet hans ville te seg utover dagen nå da han var blitt førti. Om rynkene ble glattet ut og om det falt fred over det jagede ansiktsuttrykket han våknet opp med etter netter da marene hadde ridd ham.»

Videre skriver Nesbø om Harrys utseende: «Han dro en hånd over den stive, kortklipte børsten av blondt hår som vokste nøyaktig 193 centimeter over de nedkjølte fotbladene. Kragebeinet sto ut som en kleshenger under huden. Han hadde trent mye siden den siste saken. Frenetisk, påsto noen. I tillegg til å sykle hadde han begynt å løfte vekter i trimrommet i kjelleren på Politihuset. Han likte smerten, hvordan den brant og fortrengte tankene. Likevel ble han bare magrere. Fettet forsvant og musklene la seg som lag med striper mellom skjelettet og huden. Og mens han før hadde vært bredskuldret og det Rakel kalte naturlig atletisk, hadde han nå begynt å ligne bildet han hadde sett av en flådd isbjørn; et muskuløst, men sjokkerende magert rovdyr.»

Baskerland

HARRY HOLE, hovedperson i ni bøker av Jo Nesbø. Politietterforsker Hole er en alkoholisert, ensom ulv, og det anstrengte forholdet til familie og kolleger er en viktig del av bøkene.

Harry Hole har hittil opptrådt i kriminalromanene «Flaggermusmannen» (1997), «Kakerlakkene» (1998), «Rødstrupe» (2000), «Sorgenfri» (2002), «Marekors» (2003), «Frelseren» (2007), «Snømannen» (2007), «Panserhjerte» (2009) og «Gjenferd» (2011).

Jo Nesbøs bøker er oversatt til over 40 språk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder