Aslak Nore: ** Kastet flere utkast av ny bok ** Flørter med Midtøsten-erotikk

SKJØNNLITTERÆR: Aslak Nore går for første gang vekk fra dokumentarlitteraturen. Foto: Frode Hansen, VG.

- Med Kjartan Fløgstad som far, kan man ikke levere noe middelmådig tull

(VG Nett) Aslak Nores (34) nye thriller er basert på ting som ble sagt i pausene under Forsvarets etterretningskurs.

Publisert:

Artikkelen er over åtte år gammel

Av: Nina-Beathe Tørum
Parallelt med at norske soldater i disse dager trekker seg ut av Afghanistan, lanseres skribent Aslak Nores tredje bok, «En norsk spion».

Den tar for seg Norges virksomhet i Afghanistan og den iranske revolusjonsgarden - som forfatteren mener er en langt større trussel enn både al-Qaida og Taliban.

Les anmeldelsen av boken - og seks sider bokekstra - i dagens papirutgave av VG.

- Først og fremst. Hvordan er det å debutere med skjønnlitteratur når din far heter Kjartan Fløgstad?

- Det er klart at med han som far, kan man ikke levere noe middelmådig tull, sier Nore, som har kastet mange versjoner av manuskriptet før det ble bok.

Les også: Kjendisbiografier i kø - slik blir bokhøsten

- Jeg sier ikke at det har med min far å gjøre. Men at han har levert så bra som han har gjort i alle år, gjør nok at jeg stiller høyere krav til meg selv.

Norges skitne spill

Som tidligere NATO-soldat i Bosnia og journalist i Midtøsten med etterretningskurs fra Forsvaret, er ikke Nores valg av miljø for handlingen tilfeldig.

- Jeg har tatt utgangspunkt i ting jeg har tenkt, hørt og sett. Jeg utleverer ikke statshemmeligheter her - etterretningskurset jeg tok var ugradert - men det er åpenbart at ting som ble sagt i pausene kanskje ikke var like ugraderte, sier Nore, som i den fiktive romanen om etterretningsagenten Peter Wessel, setter spørsmålstegn ved Norge som fredsnasjon.

- Du skriver at fredsforhandlingene ikke handlet om Afghanistan og det hardt prøvde folket - men om Norge, gjenvalg og opinionen?

- Norge kjøpslår også sine fiender, og som fredsnasjon er vi kanskje bedre egnet til å styrke vår egen posisjon enn vi er til å skape fred, sier Aslak Nore, som ikke er sikker på i hvor stor grad vårt lands innsats i Afghanistan har kommet innbyggerne til gode.

Til tross for at Nores thrillerdebut er tettet med informasjon og noe «macho» - er den langt fra blottet for følelsesmessige digresjoner. Ifølge Nore er det for eksempel «ingen som griner mer enn soldater i hverandres selskap».

- Man får et spesielt bånd når man er gjennom dramatiske ting sammen. Etterretning og spionasje handler også i stor grad om relasjoner mellom mennesker, og jeg tar for meg både vennskap, svik, løgn og kjærlighet. Jeg ville utforske hvordan det er å nærmest ha det som yrke å lyve - om det fører til at du begynner å lyve for dine nærmeste også.

Peter Wessel har større problemer med å lyve enn hva han har med å være ute i felt.

- Kjenner du deg igjen i Peter Wessel?

- Jeg kjenner meg igjen i det å ligge på et hotellrom i et avsidesliggende land, og ikke føle at jeg har tilhørighet noe sted - å lure på hvem jeg er, hva det er jeg egentlig driver med.

Koker av erotikk

- Du skriver at Midtøsten koker av erotikk, og at kvinner med hijab er langt mer pirrende enn glamourmodeller?

- Peter Wessel mener at damer med hijab er atskillig mer tiltrekkende, ja. At det som er skambelagt og utilgjengelig, er mer spennende enn det som er lett å få, sier Nore.

- Det betyr ikke at Wessel synes tildekking er riktig, eller at han ønsker det sånn i Norge. Bare at kulturen skaper et erotisk begjær.

- Dette mener altså Peter Wessel ...

- Det er nok også ting hans forfatter har tenkt litt på, ja, smiler Aslak Nore.

Idylliske Afghanistan

Et av målene med boken, har for Nore vært å få frem at Afghanistan og Midtøsten er mer enn religiøse fundamentalister og undertrykte kvinner.

- Mange nordmenn tror du blir skutt idet du går av flyet. Sånn er det ikke. Folk går på skolen og på markedet, de lever som normalt. Og det er få steder som er så idylliske, mener den «Shantaram»-inspirerte forfatteren.

Nore er allerede i gang med oppfølgeren til sin nye bok. Den skal finne sted i Oslo, og handle om Peter Wessel før han ble vervet til etterretningstjeneste.

- Det er en del likhetstrekk mellom folk som blir kriminelle og folk som går inn i disse miljøene. De fleste jeg kjenner som har havnet på den andre siden av loven, får et kick av at dramatiske ting skjer, sier han, og sikter til bokens hovedperson.

- Hadde ikke Peter Wessel vært så intelligent som han er, ville han blitt kriminell. Han driter mye i militære regler, noe jeg ofte synes kjennetegner de beste. Hvem er det som ender opp med å gjøre feil når det virkelig gjelder? Jeg skal ikke nevne navn her, men det er jo regelrytterne, sier Aslak Nore.

Publisert:

Les også

 1. Kjendisbiografier i kø - slik blir bokhøsten

  Med dronning Sonja i spissen står flere av landets største artister, TV-profiler, politikere, og fotballstjerner klare…
 2. Får 200.000 i året resten av livet

  Forfatteren Dag Solstad (69) tildeles statens æreslønn. Det betyr 200.000 skattefrie kroner i året livet ut.
 3. Gyldendalprisen til Knausgård

  Karl Ove Knausgård er tildelt Gyldendalprisen 2011 som er på 400.000 kroner.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Aslak Nore: Drømmer om barn med franske Alicia

 2. Fordommer og fornuft

 3. Kastet ut kvinne med hijab: – Jeg ser på det som et totalitært symbol

 4. Pluss content

  Krigsveteran drepte i tjeneste: Sover med kniv hver natt

 5. Nei til hijab-forbud i barneskolen

Fra andre aviser

 1. - 90-tallet er en underbelyst tid

  Aftenposten
 2. Hvor mange må dø?

  Bergens Tidende
 3. 11 ting du lurer på om hijab

  Bergens Tidende
 4. 50 norske kvinner om hijab

  Aftenposten
 5. Wessel-Aas: – Bokbransjen har slør over øynene

  Bergens Tidende
 6. «Jeg har bodd i Norge siden 1991. Det er først nå vi har begynt å snakke om dette»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no