PÅ INNSIDEN: Anders Hammer har kommet tett på Philip Manshaus i boken «Terroristen fra Bærum. Radikaliseringen av Philip Manshaus».

Sterk og kvalmende bok om Philip Manshaus

Den prisbelønte journalisten Anders Hammer har skrevet en førsteklasses og rystende sterk bok om terroristen Philip Manshaus. Kvalmen melder seg flere ganger i lesingen.

Publisert:
VG:s terninger viser 6 prikker

Han regelrett henrettet sin egen stesøster, og hadde planer om å drepe enda flere i den lokale moskeen.

Bare tilfeldigheter gjorde at Philip Manshaus fra Eiksmarka i Bærum ikke ble massemorder.

Spørsmålet er om han kunne blitt fanget opp og stanset før han kom så langt. Boken til Anders Hammer konkluderer ikke, men den stiller de helt riktige spørsmålene.

Den 10. august i 2019 sto vi på nippet til å oppleve enda et massivt terroranslag utført av en norsk høyreekstremist.

Philip Manshaus kom imidlertid til nesten tomt hus da han tungt bevæpnet oppsøkte Al-Noor Islamic Centre på Skui. Her ble han også overmannet av to eldre menn og holdt nede til politiet, etter en reaksjonstid på nesten en halvtime, kom til stedet.

De hadde avverget det som kunne bli et massedrap, men tragedien hadde allerede skjedd. Hjemme i sengen sin lå 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, skutt og drept.

Bakgrunn: Philip Manshaus (22) dømt til 21 års forvaring

OSCAR-NOMINERT: I 2021 ble Anders Hammer nominert til Oscar for beste kortdokumentar med «Do not Split» om protestene i Hongkong.

De fleste husker bare altfor godt hva som skjedde denne regntunge augustdagen, og jeg har ikke behov for å gå nærmere inn på detaljene rundt selve drapet.

La meg bare si at forfatteren Anders Hammer skildrer det som skjedde på en hensynsfull, men også rystende måte.

Som bokens undertittel antyder er dette ikke bare en bok om hendelsene for tre år siden.

Hammer har hatt samtaler med Philip Manshaus selv i fengselet, uten å få så mye ut av dette. Men han går tett inn på personen Manshaus og hans utvikling til å bli en høyreekstrem terrorist.

Det er en historie der vi kjenner igjen mange trekk fra Manshaus «forbilde», Anders Behring Breivik.

En litt ensom, følsom og retningsløs gutt som søker seg til ulike miljøer for å finne tilknytning og anerkjennelse. Manshaus var innom både speideren, emo-miljøet, Steinerskolen og psykologistudier. Han eksperimenterte med hasj og LSD, og var en periode kjæreste med en annen gutt.

Les også

Moren til drepte Johanne (17): - Vi må ikke glemme

BÆRUM (VG) Johanne Zhangjia Ihle-Hansens mor talte i Al-Noor moskeen på ettårsdagen etter at datteren ble drept.

Men den egentlige tilhørigheten fant han først gjennom de mange nettforaene, og herfra og ut er historien nesten for velkjent.

Philip Manshaus gikk langt inn i labyrintene av jødehat, raseteorier, konspirasjoner og dyrkelse av masseskytinger, og ble mer og mer manisk i sine interesser og holdninger. Sommeren 2019 definerte han seg selv som etnonasjonalist, mens en eldre bror av ham kanskje beskrev ham enda mer presist: «En nazist oppslukt av konspirasjoner.»

Spørsmålet som blir hengende er om Manshaus kunne vært stanset tidligere.

Det hører med til historien at en bekjent på et tidspunkt varslet Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) om Manshaus’ aggressive utvikling.

Men PST ville ikke ha en bekymringssamtale med ham fordi de fryktet dette bare ville forsterke radikaliseringen hans.

MÅ IKKE GLEMMES: Like mye som en bok om utviklingen av en drapsmann, står denne boken som et verdig minne om Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Det fremkommer også av boken at PST sommeren 2019 utsatte å offentliggjøre sin forhøyede trusselvurdering med flere uker, fordi kommunikasjonsavdelingen skulle ut i ferie!

Kjernespørsmålet Anders Hammer stiller er hvordan en slik radikalisering kunne finne sted innenfor trygge, normale rammer i en av Norges rikeste kommuner.

I sin jakt på et svar har han brukt de fleste tilgjengelige kilder, både skriftlige og muntlige, og han har åpenbart vunnet tillit også hos Philip Manshaus’ nærmeste. Særlig bidragene fra Ellen, Manshaus’ stemor og Johannes mor, gjør et uutslettelig inntrykk.

Hammer imponerer med sin evne til å veksle mellom kilder, og bygger opp fortellingen sin med sikker hånd og godt driv.

Like mye som en bok om utviklingen av en drapsmann, står denne boken som et verdig minne om Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

En ganske vanlig jente fra Bærum som ble drept av en av sine nærmeste. Bare fordi hun var født i et annet land.

Hun må aldri glemmes.

Anmeldt av: Sindre Hovdenakk

Kjøp boken

Anders Hammer «Terroristen fra Bærum: radikaliseringen av Philip Manshaus»

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no