POPULÆR I TYSKLAND: Carmen Korns trilogi har solgt 1,7 millioner eksemplarer i Tyskland. Nå er den første boken «Døtre av en ny tid» ute på norsk.

Tysk millionsuksess på norsk: Bokanmeldelse: «Døtre av en ny tid»

VG:s terninger viser 4 prikker

Carmen Korns familiesaga har gått sin seiersgang i Tyskland, og selv om den er langt fra like god som Elena Ferrantes Napoli-kvartett – som den er blitt sammenlignet med – er dette en ganske trivelig pageturner og fin sommerbok.

Av 

Guri Hjeltnes

Publisert:

I alle fall når man kommer inn i stoffet og får oversikt over det store persongalleriet rundt fire kvinner i Hamburg mellom 1919 og 1948.

Carmen Korns store suksess i Tyskland de siste årene kalles en familiesaga, men gir også et bilde av nettopp det tyske samfunn gjennom det turbulente 1900-tallet.

Flere sommerbøker: Boktips til årets sommerferie!

«Døtre av en ny tid» er første bok i en trilogi om fire kvinner i Hamburg, som ifølge forlaget har solgt 1,7 millioner eksemplarer i hjemlandet Tyskland.

Leseren trekkes inn i ruinene etter første verdenskrig – med mange tap av liv og arr i familiene – og føres med detaljrikdom og et vell av dialoger fram til 1948, etter marerittet under andre verdenskrig.

Fire unge kvinner er pur unge når boken starter i 1919, de er på fremmarsj inn i århundret. Den sentrale skikkelsen er den selvstendige Henny Godhusen som begynner på jordmorskolen i Hamburg og får med seg barndomsvenninnen Käthe. De har drømmer, ambisjoner og håper på et nytt liv etter verdenskrigen.

De blir på tilfeldige måter kjent med to andre kvinner, læreren Lina og rikmannsdatteren Ida. Rundt de fire spinner Carmen Korns familiekonstellasjoner fulle av komplikasjoner, hemmeligheter og frustrasjoner, og vennekretser ned et utall navn.

FORFATTEREN: Carmen Korn ble født i Düsseldorf i 1952, og er datter av komponisten Heinz Korn. Hun er utdannet journalist og har arbeidet i Stern magazine. Hun har skrevet flere kriminalromaner før suksessen med denne romantrilogien. Foto: Charlotte Schreiber

Boken lar kvinnene snakke fritt om seksualitet, arbeide selv om de får barn, her er levd homofilt samliv, kommunistisk aktivisme i konfrontasjon med den fremvoksende nazismen, gatekamper og strid politisk og privat, antisemittisme, eksklusjoner og deportasjoner av jøder i Nazi-Tyskland, angiveri i vennekretsen.

Kort sagt – ingredienser for mange bøker, stramt meislet inn i én bok. Omkostningene med det store lerretet som rulles ut, er noe sjablongmessige personskildringer. Det er litt forutsigbart hvem som vil havne i trøbbel, og hvem som er the good and the bad guy. 

Bokens mange kapitler er gjerne små situasjoner og øyeblikk, og så springer vi videre til et nytt kapittel flere år senere.

les også

Napoli-kvartetten: Umulig å gi Ferrante noe annet enn terningkast 6

Men ett ankerfeste blir sykehuset og føden, med sykepleiere, jordmødre og leger og skjebner blant de fødende. Det andre ankerfestet er byen Hamburg – bydeler og gater og adresser som vi kan følge bak på et bykart – med arbeidsplasser, kneiper og hoteller, forretninger.

Dette er bokens virkelig store styrke, den geografiske forankringen i Hamburg, og byens utvikling og skjebne i kaotiske og krevende år for folk flest. Ikke minst er de voldsomme allierte flyangrepene på byen i 1943 skildret med stor kunnskap og detaljrikdom. 

Forlagsreklame har assosiert Carmen Korn med Elena Ferrante – her har de også etterlignet de norske bokomslagene til Ferrantes bestselgende Napoli-kvartett. Men sammenligningen er virkelig ikke dekkende. Korns prosa er enklere og gråere enn den fyrige italienske.

Men Korn makter på sin måte å fenge leseren, så forlaget bør snarest få de to neste bøkene oversatt, for her må leseren ligge tett på stoffet, og cliffhangeren er god.

Publisert:

Les også

 1. Knausgård skrev ferdig ny roman under lockdown i London

  For en uke siden leverte Karl Ove Knausgård (51) manus til sin første store roman etter at han avsluttet storverket «Min…
 2. Krimkongen Jo Nesbø fikk lesekick: Her er 10 bøker han elsker!

  Krimkongen Jo Nesbø (60) er blitt nyforelsket i å lese bøker - og leser rundt to bøker i uken.
 3. Boktips til ferien 2020: 12 perfekte sommerbøker – og gode tips til barn og unge

  VG hjelper deg i jakten på den perfekte sommerboken: Her er VG-anmeldernes beste boktips til sommerferien 2020!
 4. Boktips til ferien 2019: 10 gode sommerbøker! (Finnes nå i pocket)

  Her er VG-anmeldernes beste lesetips til ferien: Velg og vrak mellom krim, god underholdning og briljante romaner!
 5. Boktips til ferien 2018: Årets sommerbøker (Finnes nå i pocket)

  Her er VG-anmeldernes beste lesetips til årets sommerferien:
 6. Maja Lunde: – Uforståelig at noen ønsker seg ny «supersommer»

  Samtidig som Maja Lunde (43) troner øverst på den tyske bestselgerlisten med «Blå», har «Bienes historie» ligget over to…

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Flere artikler

 1. Ferrante med sin åttende (!) sekser! Bokanmeldelse: Elena Ferrante: «Dei vaksnes løgnaktige liv»

 2. Pluss content

  - Blei ofte straffa for løgnene mine

 3. Eventyrlig god roman! Bokanmeldelse: «Det åttende livet» av Nino Haratischwili

 4. Julegavetips: Her er årets beste harde pakker!

 5. VG kårer: Årets beste bøker 2020!

Fra andre aviser

 1. Bokanmeldelse: Direkte utilfredsstillende fra Elena Ferrante

  Aftenposten
 2. Bokanmeldelse: Lovende start på sjerneskuddets familiesaga

  Aftenposten
 3. Korrupsjon og sløseri. Her er romanen som endevender Statoils utenlandseventyr

  Aftenposten
 4. Forlagstoppene gjør forfatterne til skjøre, stakkarslige planter

  Aftenposten
 5. Ville skrive en historie som kanskje kunne få oss til å forstå maktesløsheten

  Aftenposten
 6. Cissi Wallins bok ble stoppet av forlaget. Nå gis den ut i Norge: – Hele historien må fortelles.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no