SLAKTER HÅVARD REM: Varg Vikernes ramser opp en lang liste av det han mener er faktafeil og løgner i «Innfødte skrik». Foto: Terje Mortensen

«Greven» med frontalangrep på norsk black metal-bok: - Man kan heller lese Donald Duck

(VG Nett) Varg Vikernes mener Håvard Rems bok «Innfødte skrik» er full av løgner, faktafeil og dårlig kildebruk. - Hvis han til vanlig bare leser Donald Duck, er det ikke rart at han leser boken slik, svarer Rem.

Jonas Pettersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Varg VikernesHåvard Rem

Forfatteren Håvard Rem (51) har fått meget gode tilbakemeldinger fra bokanmelderne for sitt dypdykk ned i den norske black metal-kulturen i boken «Innfødte skrik».

Varg Vikernes (37) deler imidlertid ikke denne begeistringen. På nettsiden sin angriper han Rem for å fare med løgner, faktafeil og unøyaktigheter i fremstillingen sin av Vikernes som person og det miljøet han var en del av.

- Har ikke peiling

Den draps- og kirkebranndømte Vikernes mener at man heller kan kjøpe et Donald-hefte om man vil lese seg opp på den norske black metal-arven.

- Håvard Rem har ikke peiling, og han har kun snakket med folk som heller ikke har peiling. Han har brukt fem år på enda en verdiløs bok om norsk black metal. Jeg vil råde alle til å ignorere denne boken. Man kan heller lese Donald Duck, om man absolutt må lese noe, skriver Varg Vikernes.

I 2009 var bergenseren ferdig med å sone en nesten 16 år lang fengselsstraff for tre kirkebranner og drapet på Mayhem-gitarist Øystein Aarseth. Vikernes er naturlig nok viet mange sider i boken på grunn av disse episodene, og posisjonen han hadde i miljøet da norsk black metal for alvor ble kjent for allmennheten på begynnelsen av 90-tallet.

Omstridte sitater

DEN GANG: Varg Vikernes møter i retten i 1994 for drapet på Øystein Aarseth. Foto: Scanpix

Det som særlig opprører Vikernes er det han kaller for dumme faktafeil, dårlig kildebruk og løgner. Blant annet mener han at Rem tar feil i at Øystein Aarseth spilte bass på én av låtene til Vikernes' soloprosjekt Burzum. Han mener også Rem har bommet på måneden Aarseth og Vikernes traff hverandre for første gang.

- Hvor fikk han denne ideen fra? Hvem er kilden hans? Aarseth spilte gitar på låten «War», noe som står oppgitt på albumcoveret. Hvor vanskelig kan det være å få dette riktig, spør Vikernes.

Han er også opprørt over at Rem siterer blant andre Bård G. Eithun fra bandet Emperor på at Vikernes tilba Satan og var en anti-nazist. Disse sitatene var i utgangspunktet publisert i den omstridte boken «Lords of Chaos» fra 1998.

- Kunne du stole på noe av hva disse rottene sa om meg i 1995 og 1996, rett etter at de hadde tystet på hverandre og alle andre de kjente, og like etter at jeg var dømt for drapet på vennen og idolet deres, raser han.

Black metals Mick Jagger

Vikernes skriver videre at han ikke ble spurt om å bidra til boken, noe han synes er rart med tanke på den statusen han hadde i det black metal-miljøet som Rem skildrer.

- For å sitere Aaron Aites, som lagde black metal-dokumetaren «Until the Light Takes Us»; «Å lage en dokumentar om black metal uten Varg Vikernes, er som å lage en dokumentar om Rolling Stones uten Mick Jagger». Hvorfor kom du ikke til meg for å spørre om det du skrev var riktig, Rem? Du bor cirka 20 kilometer fra gården min, og om kjøreturen ble for vanskelig for deg kunne du ha funnet epostadressen min på hjemmesiden min, skriver «Greven».

Beklager datofeil

SLÅR TILBAKE: Håvard Rem innrømmer at han kan ta feil av noen datoer, men mener Vikernes ikke har lest boken hans nøye nok. Foto: Scanpix

Forfatteren Håvard Rem beklager om han har bommet på datoen Aarseth og Vikernes møttes for første gang, og innrømmer at Vikernes' førstehåndskunnskap nok står sterkere enn de kildene han har støttet seg på når det gjelder denne hendelsen.

- Hvis jeg har bommet på én måned eller to, så kan jeg leve med det. Jeg er den første til å innrømme at han nok best av alle vet når han møtte Aarseth for første gang, sier Håvard Rem til VG Nett.

Om instrumentforvekslingen sier Rem følgende:

- Om den bassen hadde et par ekstra strenger, og således egentlig var en gitar, så beklager jeg det også.

- Overfladisk

Han mener imidlertid at Varg Vikernes har gjort en dårlig jobb i å lese boken hans, med tanke på resten av kritikken forfatteren blir servert på Vikernes' hjemmeside.

- Han skriver for eksempel at jeg ikke gir ham kreditt for å være den første som skrev black metal-tekster på norsk. Der tar han feil, for det er nettopp det jeg slår fast; at Vikernes var den første som benyttet seg av det norske språket i black metal-sammenheng, forteller Rem.

At Vikernes ikke har fått med seg dette, får Rem til å sette spørsmålstegn ved hvor nøye den kontroversielle musikeren egentlig har lest boken han nå angriper.

- Hvis han vanligvis bare leser Donald Duck, er det ikke rart at han leser boken på denne måten, sier forfatteren.

Tilbakeviser

Rem mener også at Vikernes ikke evner å skille mellom det han siterer andre personer på og hva han selv slår fast som forfatter.

- Jeg mener selv at jeg har en kritisk tilnærming til kilder som Bård G. Eithun fra Emperor. Jeg tror imidlertid at Vikernes har et filter som gjør at han ikke ser spørsmålstegnene jeg setter ved rollene deres og heller ser disse som utropstegn.

Rem skriver blant annet i boken sin at han tror Vikernes ble rasist mens han satt i fengslet. Det tilbakeviser Vikernes, og hevder at han har vært rasist siden den gang sigøynere stjal lekene hans da han var en liten gutt.

- Det jeg kan si til dette, er at jeg har sammenlignet uttalelser han har kommet med både før og etter fengselsstraffen. Før han ble satt i fengsel hadde ingen av uttalelsene hans noen rasistisk brodd. De kom i etterkant av at han var sluppet fri. Ut fra denne kronologien har jeg tolket det slik at Vikernes i stor grad ble rasist mens han satt inne, forklarer Rem.

Sendte brev

Forfatteren sier også at det er feil at han aldri forsøkte å komme i kontakt med Vikernes i forbindelse med «Innfødte skrik», slik Vikernes selv hevder.

- Jeg sendte flere brev til advokaten hans John Christian Elden, men fikk aldri noe svar.

Rem tror imidlertid ikke boken hadde blitt noe bedre om han hadde fått et intervju med den kontroversielle musikeren.

- Det hadde ikke blitt en bedre bok, men en annen bok. Det jeg vil med «Innfødte skrik» er å beskrive den utviklingen norsk black metal har hatt over 20 år. Da mener jeg at en del av de faktadetaljene han plukker på er underordnet bokens visjon.

Les også

 1. Burzum: «Belus»

  (Byelobog/Tuba)
 2. «Greven» angrer ikke på sine valg

  (VG Nett) Drapsdømte Varg Vikernes (36) har tilbrakt store deler av sitt liv bak fengselsmurene.
 3. Mistenkt kirkegårdsvandal fremstilles onsdag

  26-åringen som mistenkes for å ha stått bak hærverket mot Nordstrand kirke i Oslo fredag, vil bli framstilt for…
 4. Varg Vikernes ute på prøve

  Draps- og kirkebranndømte Varg Vikernes (36) har fått innvilget søknaden om prøveløslatelse.
 5. Nekter Varg Vikernes prøveløslatelse

  For fjerde gang har Varg Vikernes fått avslag på søknaden om prøveløslatelse
 6. - Varg Vikernes for farlig for friheten

  Varg Vikernes er for farlig til å slippes ut i samfunnet, mener Justisdepartementet.
 7. Ingen PC for «Greven»

  Den draps- og kirkebranndømte Varg Vikernes får ikke lenger skrive på PC i fengselet.
 8. «Greven» slipper ikke ut på prøve

  Fengselsvesenet har avslått Varg Vikernes sin søknad om prøveløslatelse.
 9. Vikernes ga inspirasjon til ny kirkebrann

  Drapsdømte Varg Vikernes skal nok en gang ha inspirert andre til å sette fyr på en kirke, denne gangen i Canada.
 10. «Greven» skryter av drapet på nettet

  Mens han kjemper for prøveløslatelse, skriver Varg Vikernes (33) om drapet han er dømt for på nettet.
 11. - «Greven» vil bli bonde

  I august neste år kan Varg Vikernes, også kjent under navnet «Greven», være en fri mann.
 12. Filmer metal-dokumentar i Norge

  Norge får en viktig plass i en metal-dokumentar med Alice Cooper og Iron Maiden.
 13. Black metal-fans valfarter til stavkirke

  Nye Fantoft stavkirke i Bergen får hver uke besøk av black metal-turister fra hele Europa.
 14. Varg Vikernes tiltales for grovt ran

  Den drapsdømte Varg Vikernes er tiltalt for grovt ran og oppbevaring av våpen og skarpe skudd etter at han rømte fra…
 15. Bjarte Baasland får dommen fredag

  Fredag får bispesønnen Bjarte Baasland (35) vite hvor lang straff han får for det grove bedrageriet av nesten 28…
 16. Opprørte over Myggen-boken

  Landslagskaptein Henning Berg mener at forfatter Håvard Rem og forlaget Aschehoug har presset Erik Mykland til å avsløre…
 17. -Myggen-boken vil sjokkere

  LANAKEN (VG) I oktober kommer biografien om Myggen. Den vil sjokkere og få konsekvenser for folk i fotballmiljøet.
 18. Hemmelig bok om Myggen

  KOLSÅS (VG) Erik Mykland (28) tok seg en tenkepause under gårsdagens hardkjør på trening.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder