PRISVINNER: Karl Ove Knausgård. Foto: Scanpix.

Gyldendalprisen til Knausgård

Knausgård: - 400.000 er jo en årslønn på en dag

Karl Ove Knausgård er tildelt Gyldendalprisen 2011 som er på 400.000 kroner.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- 400 000 kroner, det er jo en årslønn på en dag, det, sier en svært fornøyd Karl Ove Knausgård til VG etter at han mottok Gyldendalprisen.

Ute i solen tenner han en røyk, og mottar begeistrede gratulasjoner fra en rekke forbipasserende forlagsfolk.

Hva han skal bruke pengene til, vet han ikke.

- Du har sagt at du kanskje skal kjøpe deg en gressklipper?

- Ja, jeg sa kanskje det, smiler forfatteren.

- Jeg har et veldig likegyldig forhold til penger; sånn var det da vi hadde lite penger, og sånn er det fortsatt sier prisvinneren.

Prisen går til særlig betydelige forfatterskap og deles ut uavhengig av forlagstilknytning. Prisen ble første gang delt ut i 1997 da det tidligere Gyldendals legat ble omdannet til Gyldendalprisen. Prisen gikk da til Dag Solstad.

I sin pristale til forfatteren sier Tom Egil Hverven blant annet følgende, gjengitt på Gyldendals hjemmesider: «Ute av verden, En tid for alt og Min kamp er ikke bare et stort verk, men et enormt løft for norsk litteratur.»

Blant andre prisvinnere er Jon Fosse, Kjartan Fløgstad, Jan Erik Vold, Roy Jacobsen og Stein Mehren. I fjor ble den tildelt Vigdis Hjort.

Prisen deles ut av et legatstyre, som ledes av litteraturkritiker Tom Egil Hverven.

Ifølge en pressemelding fra Gyldendal er det «Min kamp 1-6, til sammen over 3600 sider publisert i årene 2009-2011, som har gjort Knausgård til den mest omtalte forfatteren i nyere norsk litteratur, og som har fått Gyldendals legatstyre til å tildele ham Gyldendalprisen for 2011.»

Kilde: NTB / VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder