PÅ HARRY HOLES STAMPUB: Jo Nesbø har en melding til alle Harry Hole-fans: Det kommer bok enten i 2016 eller 2017. Foto:Mattis Sandblad,VG

Ny Harry Hole-bok starter der «Politi» slutter

Jo Nesbø (55) bekrefter at han er godt i gang med Harry Hole-bok nummer elleve - og at den kommer neste år. Eller kanskje i 2017.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

ÅRETS ÅLREITE DAME: Jo Nesbø tok på seg «Bono-brillene» og utnevnte Shirley Bottolfsen til «Årets ålreite» dame og sammen ga de én million kroner til Flyktninghjelpen. Foto:Mattis Sandblad,VG

– Jeg har ikke lyst til å gi meg selv en deadline her og nå, ler Jo Nesbø da VG møter ham på Harry Holes stampub Restaurant Schrøder onsdag denne uken.

Med Bono-brillene på har han akkurat utnevnt Shirley Bottolfsen til Årets ålreite dame og delt ut én million kroner til Flyktninghjelpen. Men etter at sjekken er utdelt og alle tradisjonen tro har spist Harry Hole-karbonadesmørbrød, tar han endelig av seg brillene.

Og VG får spurt ham om det alle lurer på: Når kommer det en ny Harry Hole-bok?

– Kanskje allerede neste år, eller kanskje i 2017. Et av privilegiene ved å være forfatter er jo at jeg ikke har fast arbeidstid, at jeg ikke har noen sjef - og bestemmer selv. Jeg ser ingen grunn til å ta fra meg selv det privilegiet ved å gi meg selv en deadline, sier han.

Men, hør her: Jo Nesbø sier han kan røpe én ting om neste bok:

– Jeg jobber med en ny Harry Hole-bok, og det jeg kan si om den, er at den fortsetter der «Politi» slapp.

«Politi» fikk terningkast 6 i VG og ble en formidabel suksess. Uten å avsløre for mye: Boken ble avsluttet med et spektakulært voldsdrama, og VGs anmelder omtalte den høyspente slutten som en «hellig treenighet av en overraskelse». Og anmelderen mente at Nesbø med «Politi» viste at han har integrert en slags plan helt siden 1997 - da første bok om Harry Hole kom ut.

Nå røper Nesbø selv altså at neste bok starter der «Politi» sluttet. Så får alle som har lest, spinne videre på den tanken.

Vant islandsk krimpris: - Bedre enn årets internasjonale bestselger «Piken på toget»

VGs anmelder Sindre Hovdenakk, som kjenner Jo Nesbøs forfatterskap ut og inn, mener det lå i kortene at det ville bli en oppfølger av «Politi» - siden det var så mange åpninger og løse tråder mot slutten.

– Det blir spennende – i dobbelt forstand – å se om Nesbø har funnet tilbake entusiasmen når det gjelder selve Harry Hole-skikkelsen. Det er en fyr som veldig mange etterhvert har et forhold til, og som mange nok er utålmodige etter å lese mer om. Selv gleder jeg meg i hvertfall veldig, sier Sindre Hovdenakk.

Harry Hole er først i løypa

Jo Nesbø startet allerede å tenke på ny Harry Hole-bok på nyåret i fjor. Til VG sa han også da at han åpnet opp for å skrive mer om ham uten at det var bestemt.

Ut på turné:Nå blir det bokshow med Jo Nesbø, Karl Ove Knausgård og Harald Eia

– Jeg har vært litt sliten av Harry Hole-universet som er såpass mørkt, men nå tenker jeg at det er mer interessant å skrive om ham enn noensinne. Karakteren har vokst veldig. Men akkurat nå må Harry finne seg i å vente.

Nå har han ventet lenge nok. Nå er det boken «Kidnappingen av Tom Johansen» som får vente til etter en ny Harry Hole-bok.

– Jeg begynte vel å ta notater og tenke rundt en ny Harry Hole for cirka ni måneder siden. Jeg fikk lyst til å skrive om ham igjen. For jeg har aldri skrevet en Harry Hole-bok av plikt eller fordi leserne forventer en ny bok. Å skrive bøker er såpass tidkrevende arbeid, at det må være lystdrevet. Det er da det blir bra også, mener Jo Nesbø.

Mestermøte i bokpodden Pocket: Knausgård, Nesbø og Eia om hverandre, barna og ensomheten

Han mener det har vært nødvendig med en pause fra Harry Hole-universet.

– Jeg har jo masse andre ting og ideer jeg har hatt lyst til å gjøre. «Sønnen» og de to «Blod på snø»-bøkene, sier Jo Nesbø som fikk Islands største krimpris for «Blod på snø» denne uken - og er nominert til Brageprisen for «Mere blod».

– Det hadde selvsagt vært stas å vinne Bragepris, men jeg har også full forståelse for at jeg ikke får den - siden det er skrevet så mange gode krimbøker i Norge i år. Det kan man jo også si om hele Skandinavia nå. Verden ser til oss når det gjelder krimlitteratur, så å vinne en krimpris i Skandinavia nå er ærefullt, sier Nesbø.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder