LANDLIG: Utenfor Katherine Webbs hage går hestene og gresser. - Gamle «Sunny» lunter forbi hver dag og tigger epler. - Jeg rir selv, men bare som en hyggelig hobby, sier Katherine. Foto: Fredrik Solstad

Katherine Webb med «Arven»-oppfølger

Blant feer og suffragetter

CORSHAM, WILTSHIRE (VG) Året er 1911: I prestegården bor en ung prest som tror på feer og en beintøff tjenestepike som kjemper for kvinners stemmerett. Bli med inn i Katherine Webbs verden.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Hennes forrige bok «Arven» topper bestselgerlisten. Nå kommer Katherine Webb med oppfølgeren på norsk, «Det du ikke ser».

Vi følger unge, mørkhårede og bitre Cat, tjenestepiken som har sittet i fengsel for å ha deltatt i opptøyer for kvinners stemmerett. Hun er beinhard suffragette. Så får hun sjansen til å bli snill pike, som tjenestejente på prestegården på landet.

Der regjerer pastor Canning og hans milde, gudfryktige hustru Hester. Når presten blir teosof og begynner å tro på naturånder, ber inn en ung, sleip drømmer med samme interesse og glemmer sin hustru, brygger det opp til drama på mange plan.

Falskneri

- Jeg tror ikke på feer, men skulle inderlig ønske de fantes, ler Katherine da VG besøker henne i Corsham på det idylliske engelske bondelandet, en times kjøretur fra London. Corsham er som klippet ut av eventyrene og minner om Galtvang, der Harry Potter & Co. drar for å drikke smørterøl på fritiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IDYLL: - Jeg er oppvokst på landet og hadde aldri orket å bo i byen, sier Katherine Webb. Utenfor steingjerdet til 1800-tallshuset hennes beiter sauer og hester. Foto: Fredrik Solstad


Ideen til feene fikk hun faktisk fra Sherlock Holmes' far, Arthur Conan Doyle, som var spiritualist og medlem av The Ghost Club.

- Jeg kom over boken «The Coming of the Fairies», der han agiterte for deres eksistens. I 1920 ble det stor diskusjon rundt en billedserie i et magasin, kalt The Cottingley Fairies, Cottingley-feene. Som liten jente så jeg bildene av Griffiths-søstrene sammen med det som ble påstått å være ekte feer.

- Jeg elsket dem og ønsket inderlig at de var virkelige! forteller Katherine Webb.

BOKAKTUELL: Katherine Webb, her i Corshams gater, er aktuell med «Det du ikke ser». Foto: Fredrik Solstad

Billedserien ble senere avslørt som falskneri.

- Var det gangbar mynt for prester i den anglikanske kirken å tro på feer?

- Ja, dette er ikke noe jeg har kokt sammen. På begynnelsen av 1900-tallet hadde teosofien mange tilhengere også innen kirken.

Mystisk brev

- Kort fortalt mente man at gud manifesterte seg i alle levende ting, og at naturånder levde blant oss. Alt som levde hadde også en åndelig kropp, som det var mulig å kommunisere med, om man var følsom nok, sier Katherine.

Men dramaet i boken begynner i nåtiden, da journalisten Leah kommer over noen mystiske brev funnet på en soldat i en nyutgravet massegrav ved Verdun, der hundretusener mistet livet under første verdenskrig.

I ARBEID: Webb bak PC-en. Foto: Fredrik Solstad

Hun nøster opp bakgrunnshistorien, som vi følger på nært hold.

- Du har et skarpt øye for historiske detaljer og landskaper?

- Historien er alltid nær deg her på landet i England. Jeg forsøker å transportere leserne til en annen tid - la dem kikke inn i fortiden gjennom et nøkkelhull. Da er detaljer viktige, mener Katherine, som studerte historie på universitetet.

- Jeg jobbet en stund som husholderske på et stort herskapshus ikke langt herfra. Det hadde fem etasjer, og jeg sto for renholdet også. Da tenkte jeg mye på alle dem som hadde slitt her i årevis, uten moderne hjelpemidler som for eksempel støvsugere.

- Alt var tungvint, alt måtte tilberedes fra grunnen. Jeg saumfarte lokalmuseer for å lære detaljene om dagliglivet på en stor gård før. Bare en sånn detalj som at saltet kom i store klumper og måtte finhakkes for hånd! forteller Katherine.

Skrev på fritiden

Katherine har skrevet historier siden hun var liten, men først etter studiene ble det alvor.

- Alle vennene mine ble advokater og økonomer - jeg tok jobb på bibliotek. Etter hvert ble det en rekke kjedelige jobber, mens jeg skrev på fritiden.

- Jeg følte meg nok litt som Cat i boken - gikk og ventet på å bli fri. Syv romaner skrev jeg, før det endelig sa klikk da jeg brukte historiekunnskapene mine som stoff for en roman: «Arven» ble jo en suksess, forteller Katherine.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder