Finsk-svenske Kjell Westö vant Nordisk Råd litteraturpris

HEDRET MED PRIS: Sammen med illustratøren Øyvind Torseter vant Håkon Øvreås (bildet) Nordisk råds barnelitteraturpris onsdag. Foto:,Gyldendal

Nordmenn vant pris under Nordisk Råds prisutdeling

Forfatter Håkon Øvreås og Øyvind Torseter vant onsdag Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for boken «Brune».

 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

Forfatteren Håkon Øvreås (40) har gitt ut to diktsamlinger, men debuterte som barnebokforfatter med «Brune», som nå har gitt ham og illustratøren Øyvind Torseter (42) Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Prisen ble utdelt i Stockholm onsdag.

– Som barnebok fyller «Brune» et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon, uttaler juryen.

«Brune» er en bok om vennskap, mot og om å ta igjen. Det er også en bok om å savne bestefaren sin, og om hvordan alt kan gå galt når superheltkreftene ikke lenger strekker til, skriver Gyldendal om boken på sine hjemmesider.

Boken har tidligere blitt nominert til Brageprisen i 2013, og fikk Kulturdepartementets litteraturpris for bokåret 2013.

VINNER: Finsk-svenske Kjell Westö vant onsdag Nordisk råds litteraturpris. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Det var den finlandssvenske forfatteren Kjell Westö (53) som ble hedret med hovedprisen, Nordisk råds litteraturpris, for boken «Hägring 28». Boken, som er blitt oversatt til norsk og heter «Svik 38», er satt i Helsingfors i 1938, hvor Adolf Hitlers ekspansjonspolitikk i Europa vekker både sinne og beundring. VGs anmelder trillet en sekser på terningen, og mente at Westö virkelig fortjente Nordisk Råds litteraturpris for denne boken.

Det var 13 nominerte til prisen. Fra Norge var Thomas Espedal nominert for romanen «Bergeners» og Mona Høvring for «Camillas lange netter».

Islendinger vant filmpris

Onsdag ble også vinneren av Nordisk råds filmpris kåret. Eskil Vogts «Blind» var sammen med produsentene Hans-Jørgen Osnes og Sigve Endresen det norske bidraget. Filmen har blitt hyllet verden over, men det var regissør og manusforfatter Benedikt Erlingsson og produsenten Fridrik Thór Fridriksson fra Island som fikk ta med seg den gjeve filmprisen hjem, for deres bidrag «Om hester og menn».

Juryen skriver at det er en forbløffende original film med røtter i den lakoniske humor og islandsk saga-tradisjon. Sentrum for filmens fortelling er menneskets evige og nytteløse forsøk på å kontrollere naturen. Konsekvensene kan bli katastrofale.

Flere artikler

 1. Jon Fosse vant Nordisk råds litteraturpris

 2. Fosse og Næss nominert til litteraturpris

 3. Greta Thunberg nekter å ta imot prisen fra Nordisk råd – refser blant annet Norge

 4. Fosse med favorittstempel før Nordisk råds litteraturpris

 5. Bokanmeldelse: Håkon Øvreås: «Blåse»

Fra andre aviser

 1. Nordisk råds litteraturpris til finske Kjell Westö

  Bergens Tidende
 2. Disse barnebokskaperne er best i Norden

  Aftenposten
 3. Nordisk prisdryss i Stockholm

  Bergens Tidende
 4. Nordisk råds barnelitteraturpris til norske «Brune»

  Fædrelandsvennen
 5. Kommentar: En nydelig bok og en verdig vinner

  Aftenposten
 6. Danske vant hovedprisen – Nordisk råds barnebokpris til norsk forfatter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no