Mystiske Anna Munch

DREV HUN BREVTERROR? Hamsun mente at Anna Munch var opphavskvinnen, men politiet frikjente henne. Foto: NORSK FOLKEMUSEUM

Bokanmeldelse: Selma
Lønning Aarø: «Hennes
løgnaktige ytre. En roman om Anna Munch»

Som hun vet å behandle et stoff, Selma Lønning Aarø. Her stiger hun fram fra glemselen, Anna Munch, så vi sitter fjetret tilbake.

Av 

Guri Hjeltnes

Publisert:

Artikkelen er over fire år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

Romanen «Hennes løgnaktige ytre» er full av vakre og vanskelige scener, tett gestaltet. Knut Hamsun er med overalt, den berømte forfatteren som skriver og skriver, som sjarmerende lokker Annas datter Signe med til fotografen.

Knut Hamsun som kysser Anna. Hamsun som vil inn til Anna: «Jeg lukket en gang min dør for en berømthet kl. 1 om natten». Hamsun som avviser Anna, gang på gang. Ektemannen Ragnvald Munch (fetter av Edvard) som slår og tar fra Anna skrivesakene, låser henne inne, endog voldtar henne når han er sint og vil ha «sitt».

Anna, som forlater mann og dermed datteren, som sliter med å finne sin vei, skriver brev som besatt, postlegger før hun tenker. Anna, som utgir sine egne bøker, møter motstand og rykter, avvises. Hva er sant? Hva kan være riktig? Hva vet vi?

Anna Munch (1856-1932) er omtalt i litteraturhistorien og i en rekke bøker og biografier om Knut Hamsun. Var hun bare en moderne kvinne som levde i en mannssjåvinistisk tid, evig ulykkelig forelsket i en mann? Var hun gal? Erotisk besatt, besatt av tvangstanker, irrasjonell, med følelser hun ikke kunne styre – slik flere har omtalt henne?

Kunstnerromanen som Selma Lønning Aarø nå har skrevet, har en annen angrepsvinkel. Aarø lar Anna Munch selv komme til orde, ser verden fra hennes synsvinkel. Aarø har nylest Anna Munchs brev og romaner der hun skrev om kvinners forhold til utdannelse, ekteskap og «fri kjærlighet», om motsetningen mellom seksualitet og platonisk kjærlighet. Et kameratforhold mellom kvinne og mann har et sikrere fundament, erotikken er flyktig.

Det tar noe tid før leseren kommer inn i stoffet. Aarø veksler vinkel mellom Anna Munch og datteren Signe, som ble forlatt av sin mor, da Anna brøt med sin veletablerte ektemann. Vi møter en nedslått Signe i 1945, på vei ut fra fangenskap, med ektemannen som er død, og der hun ser tilbake. Det er et krevende grep.

Anna Munch forfulgte Knut Hamsun. Hun reiste etter ham til Paris, oppsøkte ham på en rekke hoteller og pensjonater i Norge der han bodde for å skrive. Hun la seg inn på de samme stedene der han var.

Hun skal ha bombardert Hamsun og mange andre prominente personer med brev med beskyldninger om at Hamsun var en horebukk, hadde utuktig omgang med gifte kvinner og andre kvinner.

I 1897 anmeldte Knut Hamsun henne til politiet i hovedstaden, hun ble innkalt til avhør. Men politiet avviste at det var Anna Munch som sto bak alle brevene. Tvert om mente politiet, og meddelte Anna Munch den gang, at de mente det var Knut Hamsun som hadde skrevet brevene. Så dypt gikk dette inn på Hamsun at han tiår senere ba om å få gjenopptatt brevsaken, som da endte i hans favør.

Aarø har også gått til i arkivene, og har sparret med de beste Hamsun-forskerne og -kjennerne. I denne dokumentariske romanen gis en ny fremstilling av mennesket Anna Munch, nydelig skrevet og krevende komponert.

Romanen starter med Annas død, og slutter med datteren Signes død. Det er en roman tuftet på et vanskelig stoff, spredte kilder, skrevet av en kresen forfatter med blikk og kraft.

GURI HJELTNES

Publisert:

Les også

 1. I 200 sider er det årets roman, men så...: Bokanmeldelse: Tore Renberg «Du er så lys»

  I vel 200 sider er Tore Renbergs siste roman «Du er så lys» et lite, lysende mesterverk. Så roter han det til.
 2. Tar livet av Telenor-sjefen i sin nye krim: Bokanmeldelse: Øystein Wiik: «Skorpionen»

  Øystein Wiik advarer om farene ved vår elektroniske avhengighet i sin nyeste krimthriller, hvor han også tar livet av…
 3. Mistet kona på Bataclan - 230.000 delte hans brev til terroristene: Bokanmeldelse: Antoine Leiris: «Hatet mitt får dere ikke»

  34-årige Antoine Leiris var hjemme med sønnen Melville på 17 måneder, da kona Hélène mistet livet på Bataclan i fjor.
 4. Kim Småge-comeback: Oppsiktsvekkende dårlig: Bokanmeldelse: Kim Småge: «Dameroman m/menn»

  Oppsiktsvekkende dårlig språk og uinteressante personskildringer i en svartsynt røre.

Mer om

Bokanmeldelse

Anmeldelse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Beskyldt for å forføre gifte kvinner

 2. Dette ønsker forfatterne seg til jul

 3. Årets beste bøker

 4. Ukas boktips!

 5. Hardcore om mor! Bokanmeldelse: Vigdis Hjorth: «Er mor død»

Fra andre aviser

 1. Godt portrett av Hamsuns hysteriske stalker

  Bergens Tidende
 2. Ikke akkurat en «snill pike»

  Bergens Tidende
 3. Hun valgte Knut Hamsun foran skuespillerkarrieren. Men forfatteren, moren og nazisten Marie Hamsun var ikke en som angret.

  Aftenposten
 4. Knut Hamsuns rasisme bør betraktes mer nyansert

  Aftenposten
 5. 100 år siden «Markens grøde»: Knut Hamsun og tvisten om grøden på Nørholm

  Fædrelandsvennen
 6. Her er Brage­pris­vinnerne: Heders­prisen til Edvard Hoem

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no