PANEGYRISKE ANMELDELSER: De danske anmelderne hyllet Kim Leines «Rød mann/Sort mann» da den kom tidligere i vår – og førsteopplaget på 10.000 eksemplarer ble revet vekk. Nå er den ute på norsk – og får toppkarakter av VGs anmelder som skriver «vi vil ha mer». Foto: Bjarni B. Jacobsen

Bokanmeldelse: Kim Leine: «Rød mann/Sort mann»

VG:s terninger viser 6 prikker

Norsk-danske Kim Leine har skrevet en ny storslagen roman om Grønland på 1700-tallet og den ulykksalige danske «koloniseringen» av øya. Den dystre, grusomme historien tvinger fram både medfølelse og et hav av ettertanke.

 • Arne Hugo Stølan

Artikkelen er over to år gammel

Romanen er en frittstående oppfølger til «Profetene i Evighetsfjorden» som Leine fikk Nordisk råds litteraturpris for i 2013.

Under en båttur i 1724 blir presten Hans Egede, «Grønlands apostel», anropt av en far med et sykt barn i armene. Moren er død, faren ber ham pleie barnet til det har frisknet. Egede oppdrar sønnen som sin egen, døper ham Frederik Christian og nekter å gi ham tilbake.

Men det er ingen hvem som helst den fanatiske protestanten Egede har utfordret. Barnefaren er åndemaneren Aappaluttoq, også kalt «den røde». Han kan ting som ikke står i Bibelen, og han akter ikke uten videre å gi fra seg sin egen sønn.

Kampen mellom sjamanen og lutheraneren er en hoveddriver i fortellingen, den samler og tydeliggjør de enorme motsetningene som er i spill. Kim Leine skildrer dem intenst og innlevende på alle nivåer! Dette er storslagen romankunst.

Sjekk hva danskene skriver:

Jyllands-Posten gir seks av seks stjerner: «Kim Leine overgår seg selv i ny roman»

Politiken gir seks av seks stjerner: Leine demonstrerer enda en gang at han er en gigant i dansk litteratur.»

les også

Nordisk råds litteraturpris til dansk-norske Kim Leine

Danskekongens drøm er å etablere en ny og innbringende kronkoloni ikledd protestantismens gevanter. Prosjekt harmonerer dårlig med sjamanismens livsforståelse og fangstsamfunnets urgamle tradisjoner. Foruten embetsmenn, håndverkere og presteskap består nybyggerne av tvangsgiftede ektepar: Tidligere soldater og straffanger, tjenestepiker, fattigjenter og prostituerte: «De tvangskopulerte».

NORSK-DANSK: Kim Leine ble født i Norge i 1961 og flyttet til Danmark som 17-åring. Han er utdannet sykepleier og jobbet blant annet 15 år på Grønland. Han skriver på dansk, men oversetter selv sine egne bøker til norsk. Foto: Robin Skjoldborg

I 1728 ankommer de fra København med fregatten «Morianen» og to ledsagerskip. Godthaab anlegges, lidelseshistorien skyter fart.

Og teksten blir en malstrøm.

Fortløpende suges vi inn i bisarre, marerittaktige skjebner og livsløp. Beboere og innfødte sykner hen og dør under nådeløse utbrudd av skjørbuk, lungebetennelse, kopper, kjønnssykdommer og diaré. Om de ikke fryser i hjel eller forkommer i alkoholisme og generell fattigdom. Den gamle fyringen med spekk er forbudt. Spekket skal selges og gi inntekter til den danske statskassen. Medisinske tilbud er brennevin, årelating, kopping og setting av igler. Ikke rart koloniens kirurg fortviler og mister troen på legevitenskapen.

les også

Forfatteren av «Dødevaskeren»: – Jeg risikerer mitt liv

Dette er i stor grad en kollektivroman der de involverte selv tar ordet og fører fortellingen videre. Én etter én kommer vi under huden på dem:

Kong Frederik IV, koloniguvernøren, fregattskipperen og kolonikommandanten. Kjøpmannen, presteskapet og proviantforvalteren. Egede og familien. Fattiglemmene – koloniens «stormtropper» – som ikke ante hva de hadde i vente. De innfødte, fanget i et limbo mellom to verdener: Ikke dansker, ikke lenger grønlendere. Og Aappaluttoq selv: Vismann og mørkemann i en og samme skikkelse.

les også

Bokanmeldelse av Kaspar Colling Nielsen: «Den danske borgerkrig 2018-2024»: Briljant

Den religiøse og kulturelle imperialismens grellhet og dobbeltmoral står i skarp kontrast til naturskildringene.

Leine maler landskapet fram gjennom ulike årstider, fra land og sjøside, i storm og stille. I det hele tatt forener han sakkunnskap og kreativ fantasi, fakta og fiksjon på en unik måte. På sett og vis gjør han Grønlands-naturen til bokens egentlige hovedperson.

Etter «Profetene i Evighetsfjorden» antydet Leine at den var første bind i en påtenkt trilogi. Årets roman overgår nærmest den første i bredde og intensitet. Når kommer bind tre? Kanskje de høytflygende grønlandske ravnene vet noe.

Vi er mange lesere her nede, og vi vil ha mer!

Anmeldt av: Arne Hugo Stølan

Mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur

Flere artikler

 1. Rekker tunge til leseren! Bokanmeldelse: Kim Leine: «Dansk standard»

 2. Årets sommerbøker: 12 boktips til sommerferien

 3. Pluss content

  Kronprins Frederik fyller 50: Gutten som ikke ville bli konge

 4. VG kårer: Dette er årets beste bøker 2018

 5. Romanen Lars Saabye Christensen aldri klarte å skrive

Fra andre aviser

 1. Kim Leine gjenforteller kolonihistorie som morbid skittenrealisme

  Aftenposten
 2. BOK: Historia stinkar av sveitte, brennevin, lik og død. Og av etnisk hovmod, religiøs fanatisme og rasisme.

  Fædrelandsvennen
 3. Kvinneskikkelsene står sterkest i Lars Saabye Christensens nye roman

  Bergens Tidende
 4. Forfattere hausser opp kjønnskampen

  Aftenposten
 5. Flest mannlige forfattere som skriver om mannlige forfattere denne bokvåren

  Bergens Tidende
 6. – Jeg er ikke en forfatter som kan skrive interessant om et dobesøk

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no