Vant for «Jakthundene»

Inspirert til å skrive boken etter å ha blitt etterforsket av kolleger

VANT HØYTHENGENDE BOKPRIS: Jørn Lier Horst vant Riverton-prisen for «Jakthundene». Foto: Roger Neumann, VG

Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

Politimann og krimforfatter Jørn Lier Horst stakk av med Rivertonprisen for «Jakthundene».

 • Lena Storvand

Artikkelen er over syv år gammel

Han danket ut Jørgen Brekke, Frode Granhus, Espen Holm og Gard Erik Sandbakken og ble i formiddag beæret med Rivertonprisen, Den gyldne revolver.
Er du enig med juryen eller har du en annen krimfavoritt fra 2012? Diskutér i kommentarfeltet!

Jørn Lier Horst får Rivertonprisen for sin krimbok «Jakthundene». Boken fikk terningkast fem i VG, og anmelder Sindre Hovdenakk skrev: «Nok en gang overbeviser forfatteren med solid, troverdig politikrim. Denne gangen er William Wisting i sitt livs krise; han blir selv etterforsket, og må se sitt politi-liv i nytt lys.

Journalistdatteren Line spiller en viktig rolle i boken og gjør den til både en far-datter-skildring og en beskrivelse av forholdet mellom politi og media».

Videre het det at: «Jørn Lier Horst tar denne gangen særlig for seg politiets egne arbeidsmetoder, og faren for å utvikle tunnelsyn når man er sikker på at den skyldige er funnet. Og det bare gjenstår å fremskaffe tilstrekkelig med bevis... Forfatterens innlevelse med William Wistings skjebne skal nok for en del forklares med at han selv i det virkelige liv har opplevd å være under etterforskning av sine egne».

- Jeg bruker jo ofte erfaringer fra jobben min som politietterforsker i de bøkene jeg skriver, og jeg har jo personlige erfaringer med hvordan det selv er å bli etterforsket av kolleger, har Jørn Lier Horst tidligere fortalt VG.

Han ble i 2010 anklaget for grov uforstand i tjenesten, og for å ha brutt taushetsplikten etter at han avhørte en torpedo uten å informere sine sjefer i forbindelse med saken om travkusken Atle Hamre.

Agder politidistrikt som etterforsket Hamre-saken mente Horst samarbeidet med Atle Hamre, og Spesialenheten for politisaker etterforsket Horst.

- Det var ubehagelig, jeg ble ikke suspendert, og ble frikjent.
- Jeg har IKKE skrevet denne boken fordi jeg på noen som helst måte er bitter på dem som etterforsket meg. Det er jo en del av systemet, og jeg har full tillit til dette systemet som jeg er en del av, uttalte forfatteren og politimannen.
Han mener han er blitt en bedre etterforsker etter å ha sittet på andre siden av bordet.

- Og jeg tror jeg også har blitt en bedre forfatter etter det som skjedde for over to år siden. Det har også satt sitt preg på meg, og gitt meg noen slitemerker.
Jobben min i politiet har blitt en livsstil. Jeg håper jeg har gjort noe viktig og betydelig i de årene jeg har jobbet der, sa Jørn Lier Horst til VG.

Det var tredje gang han var nominert til Rivertonprisen, og første gang han fikk den. I 2011 fikk han Bokhandlerprisen for «Vinterstengt», og i fjor fikk han Vestfolds Litteraturpris. I 2011 fikk han også mye oppmerksomhet etter at en navngitt mann tilstod det da uoppløste drapet på Ronald Ramm i Larvik.

Jørn Lier Horst debuterte som krimforfatter i 2004, og «Jakthundene» er hans åttende kriminalroman med William Wisting.

I juryens begrunnelse heter det at: «Årets vinnerbok handler om en etterforsker av den utholdende typen, en som vi har lært å kjenne, like og stole på gjennom hittil åtte romaner. Denne gangen må han gi seg i kast med et 17 år gammelt mysterium, samtidig som han må sette søkelyset på seg selv og sitt virke som politimann og kjempe for å beholde sitt gode navn og rykte, som han står i fare for å miste. Det går, ikke minst fordi han får hjelp av sin datter, en skarp journalist med teft også for oppklaring og detektivarbeid. Historien er godt, effektivt og drivende fortalt. Dette er solid og troverdig politikrim som lar leseren komme på innsiden av både hvordan politi og medier arbeider - og iblant samarbeider. Forfatteren av årets vinnende kriminalroman er også av den utholdende, likandes og pålitelige sorten. Dette er tredje gangen juryen har presentert en liste over fem utvalgte, og han har vært med på listen hvert år. Denne gangen gikk han helt til topps med boken «Jakthundene».

Flere artikler

 1. Jørn Lier Horsts bøker om William Wisting blir TV-serie

 2. Krimpris til Horst

 3. Trauste saker fra Lier Horst: Bokanmeldelse: Jørn Lier Horst: «Katharina-koden»

 4. Bokanmeldelse: Jørn Lier Horst: «Blindgang»

 5. Ren ondskap i solid Wisting-krim. Bokanmeldelse: Jørn Lier Horst: «Illvilje»

Fra andre aviser

 1. Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

  Bergens Tidende
 2. Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

  Aftenposten
 3. Jørn Lier Horst fikk skandinavisk krimpris

  Aftenposten
 4. Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

  Fædrelandsvennen
 5. Storsatsingen «Wisting» skurrer litt underveis

  Bergens Tidende
 6. Den blir aldri mer enn grei nok

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder