Om familien som ble utryddet i Auschwitz

PÅ TUR: Familien Steinfeld dro ofte på turer i Sunnmørsnaturen. Israel Steinfeld med datteren Reidun på armen (ca. 1924). I 1943 ble hele familien drept i Auschwitz. Foto: STEINAR REFSNÆS

Bokanmeldelse: Therese Alvik: «Familien Steinfeld. Da byen gråt»

Therese Alvik har tatt tak i et krevende bokprosjekt - samle sammen brokker og biter om en familie som ble tilintetgjort under 2. verdenskrig.

Publisert:

Artikkelen er over åtte år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

Alviks bestemor hadde på 1930-tallet huspost hos familien Steinfeld i Ålesund, hos Israel (f. 1896), Lea (f. 1896) og barna Reidun (f. 1922) og Morten (f. 1925). Alle med dødsår 1943.

Engasjement og nitid kildearbeid

Alvik satte seg fore å skrive deres historie, og boken «Da byen gråt» er preget av et engasjement og et nitid kildearbeid.
Familien Steinfeld etablerte seg i Ålesund etter bybrannen i 1904, da det trengtes alskens varer. Israel drev opp en velrenommert forretning i Kongens gate, og mange ålesundere har eiendeler som i sin tid ble handlet hos Steinfelds Magasin.

Trine Alvik: «Familien Steinfeld. Da byen gråt. 207 sider. kr 348,- Selja forlag

Fremstillingen av familiens slektninger i flere generasjonsledd og de mange forretningene i Trondheim, Ålesund, Bergen, Kristiania er fascinerende byhistorie og økonomisk historie.

Flott billedmateriale

Billedmaterialet er flott og forsterker bokens dokumentasjon av den aktive Ålesund-familien: Israel var turner i unge år og sentral i turnforeningen i tiår, Lea var like aktiv i Sanitetsforeningen, barna Reidun og Morten allsidige - familien var del av byens sosiale liv.

Arrestert tidlig

Far Israel ble arrestert tidlig, første gang i mai 1942. Gode venner forsøkte å beskytte sønnen Morten med sykehusinnleggelser høsten 1942. Forgjeves.

Hva tenkte de to nordmennene som oppsøkte Lea og hennes to barn i hjemmet i Ålesund og kartla eiendelene like før de ble transportert bort?

Alt ble notert

Alt ble notert sirlig: lysestaker, laken, malerier, potter og panner. Og denne: «1 stk. liten barneviolin ca. kr. 22.» To musikalske barn hadde spilt på instrumentet, nå skjødesløst prissatt.

Kort tid etter var mor Lea, far Israel og de halvvoksne barna Reidun og Morten drept.

Boken reiser et minnesmerke over familien

Therese Alvik har reist et minnesmerke over familien Steinfeld i Ålesund, skrevet en familiekrønike over tre generasjoner - aktive samfunnsborgere, likeverdige, respekterte, integrerte i Norge.

Så ble de og andre jøder i landet med systematisk effektivitet skilt ut, brennmerket, registrert, transportert vekk og brutalt drept.

Takket være Alvik er deres liv og historie nå med oss videre.

GURI HJELTNES

Publisert:

Mer om

Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Hver generasjon skriver sin utgave av historien

 2. Pluss content

  Norske Betzy berget livet i et hemmelig rom

 3. Pluss content

  De ukjente krigsskjebnene

 4. Steinfeld skaper feil inntrykk av Polen

 5. Pluss content

  Slik stjal nordmenn fra jødene

Fra andre aviser

 1. Her arresterte norske politifolk jødene på Møhlenpris

  Bergens Tidende
 2. For 75 år siden ble Ida (25) og Samuel (1) arrestert på Møhlenpris, en måned etter Israel (26). De kom aldri tilbake.

  Bergens Tidende
 3. Debatt: – Det er ikke nok å snakke om det

  Bergens Tidende
 4. Bydelen som aldri glemmer

  Bergens Tidende
 5. Cissi Klein kalles Norges Anne Frank. 13 år gammel ble hun arrestert og sendt til Auschwitz.

  Aftenposten
 6. Mintes jødene fra Møhlenpris

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no