DEBUTROMAN: Helga Hjorth jobber som jurist i Riksarkivet og «Fri vilje» er hennes debutroman og hennes forsvar mot storesøster Vigdis Hjorths «Arv og miljø». Nå er totalopplaget oppe i 16.000 - noe som er svært uvanlig for en debutroman. Foto: Tore Kristiansen VG

Helga Hjorths hevnroman utsolgt på to dager

Høstens store bokbombe kom tidlig: Førsteopplaget av Helga Hjorths roman «Fri vilje», som er et motsvar til storesøster Vigdis Hjorths suksessroman «Arv og miljø», er revet vekk på to dager.

Av 

Camilla Norli

Publisert:

Artikkelen er over tre år gammel

Forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge forlag, som utgir Helga Hjorths roman, opplyser til VG at mottakelsen av «Fri vilje» har vært overveldende.

Hevnroman: Skrev svar i hemmelighet

– Førsteopplaget på 6000 eksemplarer ble revet bort på to dager. Allerede til uka kommer det nye bøker, og taltopplaget så langt er 16 000, sier Gaathaug som fortsetter:

– Bokhandlere fra hele landet melder om stor interesse, og boka har fått fin mottakelse også hos anmeldere som VGs Guri Hjeltnes og Morgenbladets Bernhard Ellefsen. Det er også interessant å se at debatten om virkelighetslitteratur med denne utgivelsen har fått en ny dimensjon. Helga Hjorths grep om å svare en skjønnlitterær tekst med en annen skjønnlitterær tekst engasjerer folk, og det er flott å se at forfattere og samfunnsdebattanter ønsker denne romanen velkommen, sier Gaathaug.

Helga Hjorth: – Så å si umulig å forsvare seg

Det var onsdag denne uken at Kagge forlag slapp høstens bokbombe: «Fri vilje» av Helga Hjorth, en roman som er et motsvar til Vigdis Hjorths «Arv og miljø». Utgangspunktet for romanen er at Helga Hjorth følte seg og familien utlevert i søsterens roman.

VGs anmelder om «Fri vilje»: Rå familiefeide

Helga Hjorth har også uttalt til VG at hun har fått mange tilbakemeldinger, og hun innrømmer at det var godt å omsider få ut sin versjon.

– Ja, det var en lettelse å få sagt sitt. Absolutt. Og nå som jeg endelig har ytret meg, har jeg fått utrolig mange positive tilbakemeldinger. Det betyr mye, sier Helga Hjorth - som til daglig er jurist og arbeider i Riksarkivet. «Fri vilje» er hennes første roman.

Norske forfattere om konflikten: – Eneste gjengjeldelse som funker

Vigdis Hjorth på sin side, vil ikke kommentere søsterens motroman, men i et bokbad med Klassekampens Mimir Kristjansson i Haugesund onsdag kveld, fortalte hun ifølge Aftenposten at hun har lest boken til Helga.

– Jeg har ikke lest intervjuet med Helga i Aftenposten, fordi jeg har vært på vei til Haugesund. Så jeg vet ikke hva hun sier. Men jeg har lest romanen. Den er jo et interessant innspill i debatten. (...) Det å svare i en form som gir så stor frihet som romanen gjør, det tenker jeg er interessant. Men jeg vil ikke kommentere hennes bok. Det er ikke min oppgave, sa Hjorth.

I «Arv og miljø» skriver Vigdis Hjorth om konflikter rundt et arveoppgjør og ting som virvles opp da faren dør. Det handler blant annet om en far som begår overgrep. Boken vant både Bokhandlerprisen og Kritikerprisen. Vigdis Hjorth hevdet i flere intervjuer at romanen var fiksjon.

Publisert:

Les også

 1. Erlend Loe om Helga Hjorths roman: – Eneste gjengjeldelse som funker

  Norske forfattere ønsker debatten velkommen, men har blandet syn på boken.
 2. Helga Hjorth ba forlaget om å justere Vigdis Hjorths «Arv og miljø»

  Før Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» kom ut, ba søsteren Helga Hjorth om et møte med Cappelen Damm i håp om at de…
 3. Bokanmeldelse: Helga Hjorth: «Fri vilje»: Rå familiefeide

  Skal si det er futt og krutt i den hjorthske familien!
 4. Skrev hevnroman om søsteren Vigdis Hjorth i hemmelighet

  I all hemmelighet har Helga Hjorth skrevet en roman om søsteren Vigdis Hjorth - etter at hun selv følte seg utlevert i…

Mer om

Litteratur

Flere artikler

 1. Helga Hjorths hevnroman selger mest i Norge

 2. Helga Hjorth om å bli romanfigur: – Umulig å forsvare seg

 3. Helga Hjorth om å bli romanfigur: – Umulig å forsvare seg

 4. Skrev hevnroman om søsteren Vigdis Hjorth i hemmelighet

 5. Bokanmeldelse: Helga Hjorth: «Fri vilje»: Rå familiefeide

Fra andre aviser

 1. Forlaget forsvarer utgivelsen av Helga Hjorths roman: - Håper hun fortsetter å skrive

  Aftenposten
 2. Helga Hjorth har skrevet roman om familiekonfliktene med søsteren Vigdis Hjorth: – Jeg ville stå opp for foreldrene mine

  Bergens Tidende
 3. Helga Hjorth kjente igjen sin egen familie i romanen «Arv og miljø» av søsteren Vigdis Hjorth. Nå forteller hun sin versjon.

  Aftenposten
 4. Ingunn Økland: «Denne romanen vil vekke avsky og sette en støkk i det litterære miljøet»

  Aftenposten
 5. Vigdis Hjorth sier hun har lest søsterens bok, nå kommenterer hun den for første gang

  Aftenposten
 6. Bokanmeldelse: Helga Hjorth med underholdende, men flat roman

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no