DOBBELTVINNER: Forfatter, lege og psykiater Torkil Damhaug, er i dag tildelt Rivertonprisen for 2016 for krimboken «En femte årstid». Dermed har han vunnet den gylne revolver to ganger. Dette bildet er fra 2012 da han vant prisen for boken «Ildmannen» Foto: Morten Holm NTB scanpix

Psykiater tildelt Rivertonprisen for andre gang

Han fikk terningkast seks av VGs anmelder for boken «En femte årstid». I dag er forfatteren Torkil Damhaug tildelt Rivertonprisen 2016 for den samme boken.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– «En femte årstid» av Torkil Damhaug er helt enkelt en suveren prestasjon som alle i juryen var sikre på var årets beste norske krimbok, skiver Rivertonprisens jury i sin konklusjon.

Derfor fikk han terningkast seks - les hele anmeldelsen her

Dette er andre gang Torkil Damhaug (59), tildeles Riverton-prisen. Første gang var i 2012 for «Ildmannen» som utkom i 2011. Damhaug er utdannet lege og psykiater og kommer opprinnelig fra Lillehammer.

– Det er en kriminalroman med ekstreme kriminallitterære egenskaper som får Rivertonprisen for 2016 – en kriminalroman som meget vel kunne ha vært en sterk «vanlig» roman om ungdoms oppvekst og farligheter, skriver juryen videre i sin begrunnelse

...og dette var de nominerte for beste kriminalroman i 2016

VGs anmelder Sindre Hovdenak hadde også bare lovord å komme med da han anmeldte «En femte årstid» i begynnelsen av mars i fjor.

Torkild Damhaug er en usedvanlig formsikker krimforfatter, og jeg kjenner vel ingen i hans laug som på samme måte kan mane fram hvordan desperasjonen kan ligge på lur rett under de mest hverdagslige scener, skrev vår anmelder den gang.

Les også: Skjøt blink med thriller fra Romerike

Handlingen i boken strekker seg over 38 år, og den innehar et stort persongalleri med kryssende forbindelseslinjer og skjebner som vikler seg inn og ut av hverandre. Hovedpersonene er Ann, Victor, Helene, Nicolai. Fire ungdommer som henger sammen. De prøver ut ting, og alt er ikke like smart. En av de tingene de ikke burde gjort, var å stenge en klassekamerat inne i kjelleren på den nedlagte fabrikken nede ved elva, der det en gang skjedde en grusom ulykke.

Fikk du med deg? Fjorårets Rivertonprisvinner: Han skrev den beste krimboken i 2015

Da Torkil Damhaug ble tildelt Rivertonprisen i 2012 la han ikke skjul på at bakgrunn som lege og psykiater også kunne være nyttig i arbeidet som krimforfatter.

– Det er klart det er nyttig å ha erfaring fra psykoterapi når du skal skrive en roman hvor du skal gå inn i romanfigurer som kanskje er helt ulikt deg selv. Men jeg tenker ikke på at jeg er psykiater når jeg skriver. Det er jo en helt annen prosess å være psykiater enn å være forfatter, sa Damhaug den gangen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder